Hlavní navigace

Nejvyšší mzdy? Ve finančním sektoru!

3. 4. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Je jen málo zemí v Evropě, v nichž nejsou průměrné mzdy ve finančním sektoru nejvyšší. Jaké jsou průměrné mzdy v tomto odvětví? A jaké jsou nejvýznamnější banky v jednotlivých zemích Evropské unie a okolních státech? A věřte nebo ne, ve vyspělé Evropě lidé nejvíce berou před důchodem.

Výše příjmů občanů ve všech evropských zemích je závislá na náročnosti vykonávané profese. Nejužší špičku ve výši průměrných mezd potom tvoří nadnárodní společnosti se zaměřením na IT technologie a finanční instituce (pojišťovny, banky…).

V západoevropských zemích je však náskok finančního sektoru před ostatními odvětvími národního hospodářství nižší než ve východní Evropě, kde zaměstnanci ve finančním sektoru jsou na tom výrazně lépe než ostatní zaměstnanci. Kde mají zaměstnanci finančního sektoru nejvyšší příjmy?

Nejvyšší příjmy ve finančnictví nejsou pravidlem

Ve většině evropských zemí jsou nejvyšší průměrné hodinové mzdy ve finančním sektoru. V Belgii, Řecku a Rakousku je však ještě předčí mzdy v odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, vody. V Dánsku a Nizozemsku byla nejvyšší průměrná hodinová mzda v těžbě nerostných surovin.

Mimo finanční sektor, kde má nejvyšší průměrnou hodinovou mzdu Velká Británie (26,76 euro za hodinu), je ve všech ostatních odvětvích národního hospodářství nejvyšší průměrná hodinová mzda v Dánsku.

Věk se na „výplatní pásce“ projevuje v evropských zemích značně, přitom však rozdílně. V Rakousku, Francii, Itálii či Belgii roste mzda s přibývajícím věkem strmě vzhůru a pracovníci před důchodovým věkem pobírají nejvyšší průměrnou mzdu. V nových členských zemích (především Estonsko, Litva, Lotyšsko a Polsko) je situace jiná, mzda roste nejvíce do 40 let a potom mírně klesá. Při celkovém porovnání mezd můžeme říci, že výše mzdy má v Evropě dva vrcholy v závislosti na věku: 30 až 39 let a 50 až 59 let.

Průměrná mzda v dané zemi je přitom pro většinu Evropanů nedosažitelná. Její výše je „znehodnocena“ extrémně vysokými příjmy dobře placených občanů. Seřadíme-li však všechny mzdy zaměstnanců podle velikosti, tak zaměstnanec nacházející se svou mzdou přesně uprostřed (medián) má mzdu v Evropě téměř o 20 % nižší, než jaká je průměrná mzda.

Nejpropracovanější bankovnictví je ve Švýcarsku

Švýcarsko je jednou z nejvyspělejších zemí světa. Dvě staletí neutrality umožnila Švýcarsku získat pověst bezpečného finančního centra. Curych, Ženeva, Basilej a Bern jsou jedny z hlavních a nejdůležitějších světových bankovních a obchodních velkoměst.

Švýcarské bankovnictví je nejpropracovanější na světě (na HDP se podílí z více než 12 %, v USA pouze 7 %, v Japonsku 6 %). V zemi působí okolo 400 bank, které mají okolo 3400 poboček. V bankovním sektoru pracuje více než 110 tisíc zaměstnanců.

Mezi nejvýznamnější banky patří Union Bank of Switzerland, Credit Suisse a Schweizerische Kreditanstalt. Uvedené banky patří mezi největších deset bank světa a disponují rozsáhlou sítí dceřiných společností po celém světě.

skoleni_15_4

Pro Švýcarsko je typický velký počet regionálních bank a spořitelen. Švýcarsko dlouhodobě vytváří podmínky, kterými stimuluje rozvoj finančního sektoru. Právní a fiskální rámec spolu se základní stabilitou země vytváří dostatečně atraktivní rámec pro rozvoj finančního sektoru.

Nejvýznamnější banky v jednotlivých členských zemích EU

  • Belgie

    Čtyři nejvýznamnější obchodní banky v Belgii (Fortis Banque, Bank Bruxelles Lambert (BBL), KBC Bank a Dexia Bank) zaujímají 70 % podíl v sektoru.

  • Dánsko

    Dominantní postavení mají Danske Bank (45 % trhu) a Nordea (25 %).

  • Estonsko

    V současné době jsou v Estonsku nejvýznamnější tyto banky: Eesti Krediidipank, Preatoni Pank, Eesti Uhispank, Sampo Pank, Hansapank, Tallinna Aripanga.

  • Finsko

    Nejvlivnější a největší finské banky jsou: Nordea bank, Okobank a Savings bank of aktia LTD.

  • Francie

    Nejdůležitější obchodní banky s hustou sítí poboček po celé zemi jsou: BNP Paribas, Société Génerale, Crédit Agricole (v roce 2002 převzala Crédit Lyonnais), Banque Populaire.

  • Irsko

    Hlavní banky v zemi jsou následující čtyři, které se podílejí více než 1/3 na aktivech sektoru úvěrových institucí: AIB, Bank of Ireland, National Irish Bank a Ulster Bank.

  • Itálie

    Nejznámější italské banky jsou Unicredit, Istituto Bancario San Paolo di Torino, Banca Commerciale a Capitalia.

  • Kypr

    Největší komerční banky jsou: Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank a Hellenic Bank.

  • Litva

    Hlavní banky jsou AB Bankas Hansa-LTB, AB Bankas Snoras, Kredyt Bank S.A., Nord/LB Lietuva a UAB Medicinos Bankas.

  • Lotyšsko

    Největšími lotyšskými bankami jsou: Parekss Banka, Latvijas Unibanka a Hansabanka – tyto tři banky obhospodařují 55 % kapitálu.

  • Lucembursko

    Nejvýznamnější lucemburské veřejnoprávní banky jsou: Banque et Caisse d'Epargne de l'Etat a Société Nationale de Crédit et d'Investissement.

  • Maďarsko

    Nejvýznamnější banky jsou: OTP Bank, Kereskedelmi és Hitelbank, Magyar Külkereskedelmi Bank a CIB Bank.

  • Německo

    Největší německé banky jsou Deutsche Bank, Commerzbank, HypoVereinsbank a Dresdner Bank.

  • Polsko

    Největší polské banky jsou: PKO BP, Bank Pekao, BPH PBK, Bank Handlowy. Zajímavostí je, že více než 70 % polského bankovního sektoru patří zahraničnímu kapitálu.

  • Portugalsko

    V současné době jsou dle hospodářských výsledků nejvýznamnější portugalské banky: Caixa Geral de Depósitos (CGD), Banco Comercial Portugues (BCP) a Banco Portugues do Atlántico (BPA).

  • Rakousko

    Významné rakouské banky jsou: Bank Austria-Creditanstalt, Bank für Arbeit und Wirtschaft, Erste Bank der Österreichischen Sparkassen, Raiffeisen Zentralbank Österreich.

  • Řecko

    Nejdůležitějšími obchodními bankami jsou National Bank of Greece, Commercial Bank of Greece a s odstupem Alpha Bank, EFG Eurobank a Pireaus Bank. Tyto banky realizují okolo 90 % veškerých úvěrových operací a drží okolo 85 % aktiv všech řeckých bank.

  • Slovensko

    Významné slovenské banky jsou: UniBanka, a.s., Bratislava; HVB Bank Slovakia, a.s., Bratislava; OTP Banka Slovensko; Citibank Slovakia, Istrobanka, a.s., Bratislava; ČSOB, a.s.

  • Slovinsko

    Bankovní sektor je koncentrovaný, dominují mu Nová lublaňská banka a Nová kreditní banka Maribor, které dohromady spravují přes 60 % veškerých bankovních aktivit v zemi.

  • Španělsko

    V uplynulém období byly na španělském finančním trhu uskutečněny významné megafúze, které vyústily ve vznik dvou mimořádně silných bankovních domů: BSCH a BBVA. Podíl na trhu těchto dvou bank je odhadován na více než 60 %.

  • Švédsko

    Dominantní roli na švédském trhu hrají dvě banky: Nordea a Skaninaviska Enskilda Banken.

  • Velká Británie

    Nejvýznamnější postavení mezi nimi, a tudíž i v celém bankovním systému Velké Británie, zaujímá pětice: Barclays, National Westminster (NatWest), Abbey National, Lloyds a Midland.

Průměrná hodinová mzda ve finančním sektoru v EU
Země Finanční sektor
(euro za hodinu)
Velká Británie 26,76
Dánsko 24,27
Lucembursko 24,09
Irsko 23,02
Švédsko 20,21
Německo 19,00
Nizozemí 19,00
Francie 18,61
Belgie 17,68
Itálie 17,14
Finsko 16,32
Rakousko 16,13
Španělsko 14,53
Kypr 12,77
Portugalsko 10,72
Řecko 10,44
Slovinsko 8,44
Česko 5,89
Polsko 5,08
Maďarsko 4,67
Estonsko 4,33
Slovensko 4,29
Lotyšsko 3,49
Litva 3,29

Zdroj: Eurostat, Statistics in Focus, Gross Earnings Nr. 12/2005, Catalogue number: KS-NK-05–012-EN-N

Jste spokojeni se svou mzdou?

  • Ano.
    25 %
  • Ne.
    55 %
  • Nepobírám mzdu - jsem OSVČ.
    13 %
  • Nepobírám mzdu - jsem nezaměstnaný/á.
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).