Hlavní navigace

Nejvýhodnější termínovaný vklad?

20. 11. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oranžové konto - kdysi nejvýhodnější spořící účet, nyní nabízející klesající zhodnocení - dostává nového konkurenta v podobě termínovaného vkladu s bezkonkurenční úrokovou sazbou. Kam uložit peníze s jistým čistým výnosem 3,2 %? Na Prémiový vánoční termínovaný vklad.

termínovaného vkladu nyní můžete získat skoro 16 % čistého za pět let, tedy 3,2 % ročně. Kde? Ptejte se na Prémiový vánoční termínovaný vklad v Interbance.

Interbanku přes její snadno zapamatovatelný název zná jen málo lidí. Je to dáno tím, že se doposud orientovala spíše na firemní bankovnictví, financování exportních aktivit a velkých developerských projektů. Poněkud limitujícím faktorem také je absence pobočkové sítě – banka sídlí pouze v Praze na Václavském náměstí a má reprezentační kancelář v Brně. Obchodní strategie banky se ale mění a součástí změn je i orientace na drobnou privátní klientelu.

Banka plánuje vybudovat síť poboček a rozšířit portfolio nabízených produktů tak, aby přilákala nové skupiny klientů. Hodlá je získat širokou nabídkou kvalitních služeb, individuálním přístupem i specializovanými produkty. Nutno dodat, že to o sobě tvrdí každá banka, takže si spíše počkáme, jak se Interbance podaří její strategii naplnit v praxi.

Jak bylo řečeno, Interbanku zatím běžně lidé neznají. Jednou z cest ke změně tohoto stavu může být nabídka velmi výhodného bankovního produktu, který bude zajímat cílovou skupinu klientů, o které banka především stojí. Tímto produktem je v současné době Prémiový vánoční termínovaný vklad. Zajímavý je především neobvykle vysokým úročením.

Úročení Prémiového vánočního termínovaného vkladu
Délka vkladu Úroková sazba (p. a.)
3 měsíce 1,75 %
6 měsíců 2,00 %
1 rok 2,00 %
2 roky 2,50 %
3 roky 3,00 %
4 roky 3,25 %
5 let 3,50 %

Uložíte-li si peníze na pět let a úrok necháte připisovat k zůstatku termínovaného vkladu, získáte celkový výnos téměř 18,8 %, resp. 15,8 % čistého po odečtení daně z úroků (pokud by zůstala na současné úrovni 15 %). Váš roční čistý výnos tedy bude činit zhruba 3,2%, což z termínovaného vkladu v jiné bance nezískáte.

Porovnání nejlépe úročených termínovaných vkladů s pevnou úrokovou sazbou
Banka Délka vkladu Úroková sazba (p. a.)
Interbanka 5 let 3,50 %
HVB Bank 5 let 2,85 %
WSPK 3 roky 2,35 %
Komerční banka 5 let 2,30 %
Česká spořitelna 4 roky 1,55 %
ČSOB 4 roky 1,45 %
IC Banka 2 roky 1,40 %
ČSOB – Pošt. spořitelna 1 rok 0,90 %
eBanka 2 roky 0,85 %
Živnostenská banka 1 rok 0,83 %
Raiffeisenbank 2 roky 0,80 %
GE Capital Bank 1 rok 0,50 %

Zdroj: internetové stránky bank – stav k 14. 11. 2003

Prémiový vánoční termínovaný vklad je určen fyzickým i právnickým osobám. Minimální výše vkladu činí 100 000 Kč. Úrokové sazby jsou pevné po celou dobu trvání vkladu a jejich výše závisí pouze na délce vkladu, nikoliv na jeho velikosti. Úroky jsou připisovány ročně, u vkladů kratších než 1 rok měsíčně. Můžete si je nechat vždy vyplatit, převést na účet nebo je ke vkladu přiložit a vybrat je zúročené s celým vkladem najednou.

Máte-li o tento bankovní produkt zájem, musíte se dostavit na přepážku banky v Praze nejpozději do 10. ledna 2004. Banka vám pro vedení termínovaného vkladu založí účet, z něhož budete dostávat změnové výpisy. Založení, vedení i zrušení účtu je zdarma. Pouze pokud budete požadovat výplatu či převod úroků na jiný účet, zaplatíte za tyto operace poplatky dle platného sazebníku. Podruhé do banky budete muset až při ukončení termínovaného vkladu.

Výhodou termínovaného vkladu je zaručený úrokový výnos s minimálním rizikem, protože vklady jsou ze zákona pojištěny. Obecnou nevýhodou termínovaných vkladů bývá nižší úrokový výnos, který v nejlepším případě dosahuje úrovně inflace. V případě Prémiového vánočního termínovaného vkladu to nemusí být pravda. Je však třeba připomenout, že vklad je úročen pevně stanovenou úrokovou sazbou a pět let je dlouhá doba, během níž mohou zakolísat úrokové sazby i inflace. Vývoj by ale neměl být nijak dramatický – třeba už jen kvůli nutnosti dodržet požadavky stanovené pro náš vstup do Evropské unie a přechod na euro.

Na termínovaný vklad by měly být ukládány pouze finanční prostředky, o nichž zcela jistě víme, že je do doby splatnosti nebudeme potřebovat. Předčasný výběr je sice možný, ale bývá spojen v vysokými sankčními poplatky. Banka totiž termínované vklady úročí vyšší sazbou proto, že předpokládá možnost jejich využití po celou dobu, na niž jsou ukládány.

skoleni_15_4

Zárukou bezpečnosti uložených peněz by kromě pojištění vkladů mělo být finanční zdraví Interbanky, jejíž hospodaření se v tomto roce vyvíjí velmi pozitivně – podstatně vzrostla bilanční suma banky, objem přijatých vkladů i zisk banky. Přiměřená míra jistoty vyplývá i ze zařazení Interbanky do BAWAG P.S.K. Group, třetí největší bankovní skupiny v Rakousku s dlouhodobě výborným ohodnocením Aa3 od renomované ratingové společnosti Moody´s. Pro úplnost dodejme, že stoprocentním akcionářem banky se v těchto dnech stala rakouská banka Bank fur Arbeit und Wirtschaft AG (BAWAG).

Uložení hotovosti formou termínovaného vkladu je tradičním způsobem požívaným zejména konzervativními investory. Pokud máte peníze, které budete potřebovat až za několik let, nechcete je investovat třeba do podílových fondů, hypotečních zástavních listů či stavebního spoření, určitě stojí za to o Prémiovém vánočním termínovaném vkladu Interbanky uvažovat.

Využíváte termínované vklady?

  • Ano, na většinu volných prostředků.
    9 %
  • Ano, na část volných prostředků.
    27 %
  • Ne, využívám jiné formy spoření.
    36 %
  • Ne, nemám volné prostředky.
    23 %
  • Nevím, o volné prostředky se stará manžel/ka.
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).