Hlavní navigace

Nejrespektovanější na světě...

22. 8. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Být nejrespektovanějším na světě se nepodaří hned tak někomu. Analytická společnost PricewaterhouseCoopers dává příležitost největším firmám. Jaké společnosti patří mezi nejrespektovanější a která je světovou jedničkou od počátku sestavování žebříčku?

Analytická společnost Pricewaterhou­seCoopers ve spolupráci s britským deníkem Financial Times sestavuje na základě provedeného průzkumu mezi více než 1000 generálními řediteli ze všech vyspělých zemí seznam nejrespektova­nějších firem světa. Již od začátku sestavování tohoto žebříčku je na prvním místě americká společnost General Electric. Které evropské firmy se dostaly v roce 2004 do první padesátky? Která automobilka je nejuznávanější?

První desítka = devět amerických firem

V deseti nejrespektova­nějších společností světa figuruje hned devět společností ze Spojených států amerických. Nejúspěšnější firmou pohledem konkurence mimo USA je japonská Toyota na třetím místě. Z evropských firem je na prvním místě německá automobilová společnost DaimlerChrysler (celkově třinácté místo), na druhém opět německá automobilová společnost BMW (celkově šestnácté místo) a na třetím švýcarská potravinářská společnost Nestlé (celkově sedmnácté místo).

Celkově je v první padesátce 26 společností z USA, 6 z Německa, 2 z Japonska, 2 z Francie, 2 z Velké Británie, po jedné firmě má zastoupení Finsko, Itálie, Švédsko, Korea a Švýcarsko. Zbylých pět firem – Sony Ericsson, HSBC, Unilever, Royal Dutch/Shell a BHP Billiton – je původem ze dvou zemí (viz. tabulka).

Nejvíce šel nahoru Boeing

Nejvíce si oproti roku 2003 polepšily společnosti Boeing (o 38 míst), Citigroup (o 23 míst), Ferrari (o 20 míst), Hewlett-Packard (o 19 míst), Deutsche Bank (o 19 míst) a Ikea (o 16 míst). Naopak nejvíce si oproti roku 2003 pohoršily Disney (o 34 míst) a Exxon Mobile (o 25 míst). V první pětici jsou však za šest let pouze nepatrné změny.

Základní údaje o prvních třech společnostech

General Electric

Nejvlivnější světové osobnosti světového businessu již sedmý rok po sobě zvolili nejrespektovanější firmou světa americkou společnost General Electric, zabývající se činnostmi v oblasti technologií, médií a finančních služeb.

Tato diverzifikovaná společnost se zabývá obory od výroby leteckých motorů, větrných turbín až po lékařské skenery či financování spotřebitelů a poskytování firemních úvěrů. Původem americká společnost, založená v roce 1892 (u založení stál rovněž vynálezce Thomas Alva Edison), působí ve více než 100 zemích světa a zaměstnává více než 300 tisíc zaměstnanců. V Česku působí jako GE Money Bank, GE Money Multiservis a GE Money Auto.

Microsoft

Společnost Microsoft je nejvýznamnější světovou firmou v oblasti softwaru, služeb a internetových technologií. Společnost byla založena v roce 1975, ústřední sídlo má v Redmondu ve státě Washington. Provozuje pobočky ve více než 60 zemích světa a zaměstnává více než 44 tisíc lidí.

dan_z_prijmu

Toyota

Společnost byla založena v roce 1937, výroba automobilů mimo Japonsko byla zahájena v roce 1959 v Brazílii. První montážní linka v Evropě byla postavena v Portugalsku v roce 1971. Jenom v Evropě zaměstnává Toyota více než 43 tisíc osob. V současné době vyrábí Toyota přibližně 4,5 miliónů vozidel ročně. Toyota Corolla je dle dostupných testů synonymum pro naprosto spolehlivý vůz.

Nejrespektovanější světové společnosti v roce 2004
Pořadí Společnost Země původu
1 General Electric USA
2 Microsoft USA
3 Toyota Japonsko
4 IBM USA
5 Coca Cola USA
6 Dell USA
7 Wal-Mart USA
8 Citigroup USA
9 Procter & Gamble USA
10 Hewlett-Packard USA
11 3M USA
12 Southwest Airlines USA
13 DaimlerChrysler Německo
14 Johnson & Johnson USA
15 BP Velká Británie
16 BMW Německo
17 Nestlé Švýcarsko
18 General Motors USA
19 Honda Japonsko
20 Berkshire Hathaway USA
21 Sony Ericsson Japonsko/Švédsko
22 Nissan Japonsko
23 Siemens Německo
24 DuPont USA
25 Canon Japonsko
26 Nokia Finsko
27 Caterpillar USA
27 McDonald´s USA
27 HSBC Velká Británie/Hong Kong
30 Ikea Švédsko
31 Boeing USA
32 Samsung Korea
33 Unilever Nizozemí/Velká Británie
34 PricewaterCooper USA
34 Royal Dutch/Shell Nizozemí/Velká Británie
36 Ford USA
36 L´Oréal Francie
38 Intel USA
39 Danone Francie
40 Ferrari Itálie
41 Exxon Mobil USA
42 Apple USA
43 Deutsche Bank Německo
44 Nike USA
44 Virgin Velká Británie
46 BASF Německo
47 Disney USA
48 Oracle USa
49 SAP Německo
49 BHP Billiton Velká Británie/Austrálie

Pramen: Pricewaterhou­seCoopers: The World´s Most Respected Companies Survay 2004

Má šanci umístit se v žebříčku česká firma?

  • Ano.
    20 %
  • Ano, ale ne v dohledné době.
    50 %
  • Ne.
    30 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).