Hlavní navigace

Nejlevněji se do Španělska dostanete letadlem

3. 7. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Španělsko patří mezi oblíbené turistické destinace. Svědčí o tom stabilní zájem o poznání této země, koupání v moři, opalování, ale také poznávání památek a místních lidí a jejich zvyků. Mezi ně patří proslulý španělský nadhled a pozdní příchody na schůzky.

Španělské království, jak zní oficiální název Španělska, leží na Pyrenejském poloostrově a symbolizuje tak spolu s Portugalskem vstupní bránu do Středozemního moře. Má bohatou historii, zvláště patrnou v památkách, které se dochovaly do dnešních dnů. Na konci 15. století právě tato země financovala výpravu mořeplavce Kryštofa Kolumba, který náhodou objevil Ameriku. V průběhu dalších století se Španělsko proměnilo v koloniální mocnost. Jako pozůstatek této doby se v zemích, které byly španělskými državami, dodnes mluví španělsky. Španělsko je členem mezinárodních organizací jako je Evropská unie, NATO nebo Organizace spojených národů.

Praktické informace důležité pro vaše letošní dovolenou a cestování naleznete v naší tématické příloze Cestování a dovolená

Letadlem levněji než autobusem

Nejpohodlněji se do Španělska dostanete letecky. Můžete využít i přímých autobusových spojů, které z Česka pravidelně odjíždějí. Přeprava vlakem nebo automobilem se tak stává záležitostí spíše pro fajnšmekry, než typické české turisty, kteří chtějí za svůj pobyt stihnout co nejvíce a současně se příliš nestresovat vymýšlením způsobů přepravy nebo případnými problémy při parkování. Čtěte více: Itálie – dostupná země posetá památkami a mořem

Do Španělska létá řada leteckých přepravců. Ceny zpátečních letenek začínají již od 2800 korun včetně letištních poplatků. Autobusová zpáteční jízdenka stojí od 4500 korun.

sagrada da familia barcelona spanelsko

Katedrála Sagrada la Familia v Barceloně; Zdroj: Eurovíkend.org

Automobilem do Španělska

V případě, že chcete do Španělska dojet automobilem, pečlivě zvažte, co vás na cestě může potkat. Kromě autonehody to může být porucha zaviněná špatným technickým stavem vozidla. Přímá vzdálenost z Prahy do Madridu je zhruba 1740 kilometrů. Prohlídka vozu v autoservisu před cestou do zahraničí je proto nezbytná. S jízdou po španělských silnicích a dálnicích souvisí i asistenční služba, jejíž kvalita je ve Španělsku kolísající. Ve velkých městech a turistických destinací lemující pobřeží je asistenční služba srovnatelná s evropským standardem. Směrem do odlehlejších oblastí a turisticky méně frekventovaných částí země je ale nutné počítat s omezenější nabídkou služeb a s delšími časovými prodlevami při řešení náhlých komplikací. S cestami do vnitrozemí Španělska po vlastní ose nezapomeňte na dostatek tekutin pro vás i ostatní spolucestující.

Vzhledem ke značné vzdálenosti Španělska od ČR musí vzít řidič na vědomí, že asistenční služby bývají velmi často omezeny vzdálenostními či finančními limity. Pro tento případ je dobré počítat s případnými riziky a zajistit si dostupnou finanční rezervu, která v případě potřeby pomůže pokrýt případný doplatek, říká Klára Housková z Europ Assistance.

Asistenční služby poskytují pojišťovny, které nabízejí povinné ručení anebo výrobci automobilů. Jestliže dojde k poruše nebo nehodě, dodržte několik základních pravidel. V případě poruchy kontaktujte asistenční službu a v případě dopravní nehody policii. Čtěte více: Autem k moři svobodně a bez cestovky

Tísňová linka ve Španělsku je 112, na kterou můžete volat všem integrovaným složkám (policie, hasiči, první pomoc).

Rychlostní limity na španělských silnicích
Typ komunikace Rychlost (v km/h)
Město 50
Mimo město 90
Hlavní silnice (označené písmenem N) 100
Dálnice 120

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR


Ve Španělsku je zaveden bodový systém hodnocení dopravních přestupků řidičů. Zatím se body odečtené českým řidičům nestrhávají a nezaznamenávají do příslušného českého registru. Cestování autostopem není v zemi příliš rozšířeno. Řídit ve Španělsku můžete s alkoholem v krvi, avšak ne s větším množstvím než je 0,5 promile. Jestliže potřebujete pro řízení automobilu brýle, musíte mít zároveň u sebe brýle náhradní. Telefonování za jízdy není povoleno, a to ani s hands-free. Poplatky za využití dálnic se pohybují v rozmezí 1,05 – 39,15 eur. Čtěte více: Do Rakouska rychle, levně a bez zbytečných výdajů

Zdravotnictví ve Španělsku

Mezi nejčastější zdravotní problémy českých turistů patří respirační infekce horních cest dýchacích a časté jsou i bolesti zubů. Jestliže musíte podstoupit ošetření zubů, náklady za vzniklý úkon zaplatíte hotově. Zubní lékaři neakceptují garance za lékařskou péči. Kromě toho jsou se zákroky spojeny dlouhé čekací doby. Proto nezapomeňte před cestou do zahraničí podstoupit preventivní prohlídku u svého zubního lékaře.

Zdravotnická zařízení jsou v turisticky frekventovaných místech poměrně dobře dostupná. Navíc v každé takovéto destinaci je stálá přítomnost lékaře anebo má resort smlouvu s blízkým soukromým zařízením. Lékaři ze soukromé sféry mohou v případě nutnosti dojít až do vašeho hotelového pokoje, avšak s tím je spojená platba v hotovosti, kdy za návštěvu lékaře zaplatíte 100 – 200 eur. Ošetření na klinice potom 300 – 500 eur.

Státní nemocnice akceptují zdravotní kartu českých pojišťoven a ošetření tak probíhá bez dodatečných nákladů hrazených z vaší kapsy. V soukromých nemocnicích jsou náklady za lékařskou péči vyšší. Nic nezkazíte, pokud si před cestou sjednáte cestovní pojištění.

Převezení pacienta zpět do Čech probíhá buďto letecky anebo uzpůsobeným sanitním vozem. V obou případech vás doprovodí zdravotnický personál.

Diagnóza: Mallorka akné

Pro Španělsko je charakteristické tzv. „mallorka akné“. Jde o kožní vyrážku, která vzniká pobytem na sluníčku a použitím opalovacího krému s nedostatečným ochranným faktorem. Doporučuje se použít opalovací krém s UV faktorem nejméně 20. V době mezi 11 až 14 hodinou se raději zdržujte ve stínu.

Zdroj: Europ Assistance

Ceny základních potravin

Ve Španělsku se stejně jako ve většině členských zemí Evropské unie používá euro jako platidlo. Ceny základních potravin jsou na stejné cenové úrovni jako v Česku, záleží však na aktuálním kurzu koruna-euro.

Aktuální kurzovní lístek naleznete na Měšec.cz/kurzy

Ceny základních potravin
Položka Cena v eurech
Chléb 0,65
Mléko 1l 0,7
Balená voda 1,5l 0,5
Těstoviny 0,5 kg 0,7
Uzeniny 10 dkg 1,5
Víno 1l 1
Pivo 1l 1
Kopeček zmrzliny 1
Rychlé občerstvení 4

Zdroj: http://www.invia.cz/…o/kurz-meny/

skoleni_15_4


I přes svou odlehlost je Španělsko vyhledávaným místem pro pobyt českých turistů. Podle nedávného výzkumu Factum Invenio chce nadpoloviční většina Čechů trávit dovolenou v zahraničí. Španělsko je jednou z několika zemí, o které je stabilní zájem tuzemských cestovatelů již téměř dvacet let.

Tento článek vznikl za podpory asistentské služby Europ Assistance.

Jak dlouho trávíte ve Španělsku dovolenou?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).