Hlavní navigace

Nefunkční zvonek už vás před krácením nemocenské neochrání

4. 8. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pravidla nemocenské budou přísnější. Budete zodpovídat za funkční zvonek, zkrátí se vám vycházky a za zvlášť hrubé porušení povinností vás zaměstnavatel bude moci vyhodit.

Pokud schvalovacím procesem projde novela zákona o nemocenském pojištění, nebude už pro lidi na neschopence nefunkční zvonek omluvou před odebráním nebo snížením nemocenské. Novelu připravenou ministerstvem práce a sociálních věcí už schválila vláda a pokud uspěje i v parlamentu, začnou změny platit od roku 2012.

Funkční zvonek nově základní povinností

Často se stává, že kontrolor ze správy sociálního zabezpečení není schopen identifikovat místo pobytu člověka, kterého jde zkontrolovat, vysvětlil pro server Aktuálně.cz důvod plánovaného opatření ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

A Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) má podle současných pravidel problém obhájit tvrzení, že mezi povinnostmi práce neschopných je i zabezpečení fungujícího zvonku. Současný zákon totiž říká, že lidé musí umožnit kontrolu dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce, o dalších podrobnostech ale nehovoří.

Právě s nimi počítá novela, která označení místa pobytu na nemocenské a zajištění funkčního zvonku nově přesouvá do kategorie základních povinností dočasně práce neschopného člověka. A za nesplnění těchto pravidel součinnosti při kontrole již hrozí dočasné snížení nebo i odnětí nemocenských dávek. V krajním případě mohou být nemocenské dávky odebrány až na 100 kalendářních dnů od porušení zákona.

Naopak na přísnosti novela ubírá tím, že ze zákona vypadává dosavadní pořádková pokuta, která může dosáhnout výše až 10 000 korun. Tu si nyní můžete vysloužit evidentním porušením povinné součinnosti při kontrole. Té se dopustíte, pokud například odmítáte prokázat svou totožnost nebo nepředložíte Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti.

Ombudsman: neexistuje pro to rozumný důvod

Záměr samozřejmě má své odpůrce. Mezi nejvýraznější patří veřejný ochránce práv. Nedomnívám se, že pro toto opatření existuje rozumný důvod. Žádný jiný zákon, a to ani předpisy z oblasti úpravy evidence obyvatel a hlášení pobytu, neupravuje povinnost fyzické osoby označit místo pobytu svým jménem a příjmením, říká ombudsman Pavel Varvařovský.

Podle serveru Aktuálně.cz tuto připomínku ministerstvo práce a sociálních věcí v novele zohlednilo jen částečně, když původní návrh hovořil výslovně o označení místa pobytu „jménem a příjmením“, finální návrh obsahuje obecnější „označení potřebnými údaji“.

Celkově ombudsman považuje snahu o zpřísnění povinností pro dočasně práce neschopné za nadbytečnou. Podle něj je dostačující současná úprava, kdy údaj o přesné adrese místa pobytu včetně poschodí je povinnou součástí každé neschopenky.

Naopak zastánce návrhu server Aktuálně.cz našel u některých řadových kontrolorů správy sociálního zabezpečení. Samozřejmě, že nezvoníme jen jednou, ale zkoušíme to víckrát, případně se snažíme o kontakt i dalšími možnými způsoby. Na místě kontroly navíc zůstáváme několik minut, případně se ještě vracíme, poodhaluje současnou podobu kontrol jeden z nich.

Další zpřísnění

Označení zvonku a zajištění jeho funkce přitom není jediným zpřísněním, které se má týkat nemocenských dávek od příštího roku.

Ministerstvo práce a sociálních věcí počítá také s omezením doby a délky vycházek během dočasné pracovní neschopnosti. Od roku 2012 by neměly přesáhnout šest hodin denně a zároveň by mělo platit, že lidé na nemocenské by vždy museli být doma po sedmé hodině večerní.

Posílit mají také pravomoci zaměstnavatelů, když by se zákoník práce měl rozšířit o nový výpovědní důvod. Tím by mělo být zvláště hrubé porušení povinností zaměstnance během prvních tří týdnů pracovní neschopnosti.

Podrobnosti se dočtete na serveru Aktuálně.cz:

Kontrolován je každý desátý

Pokud jste na neschopence, pak existuje zhruba 10% šance, že kontrola přijde i za vámi. Takový je totiž republikový průměr. Nejvíce pod dohledem jsou pak lidé v Karlovarském kraji, kde byl v prvním čtvrtletí roku 2011 kontrolován zhruba každý pátý.

skoleni_15_4

Zda za vámi během pracovní neschopnosti přijde kontrola, přitom nemáte šanci nikterak odhadnout ani spočítat. O návštěvách se totiž rozhoduje náhodným výběrem. Dále se provádějí kontroly na externí podnět – nejčastěji na podnět zaměstnavatelů nebo ošetřujícího lékaře, řekla nám již dříve Jana Buraňová z odboru komunikace České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Jestliže zaměstnavatel nebo pracovník správy sociálního zabezpečení shledá, že jste porušili léčebný režim, může vám nemocenskou snížit nebo odebrat. Výše dočasného krácení nebo odnětí nemocenského závisí na závažnosti porušení režimu dočasně práceneschopného pojištěnce, uzavírá Buraňová. Více: Pobíráte nemocenskou? Není tak těžké o ni přijít

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).