Hlavní navigace

Nechci bezkontaktní kartu. Mám na výběr?

27. 2. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Bezkontaktní karty se během několika málo let staly masovou záležitostí. Ne všichni jsou z nich ale nadšeni. Můžeme si však u bankovních ústavů stále zvolit kontaktní karty?

Češi se překvapivě stali jedním z lídrů v bezkontaktním placení. Do povědomí lidí se zapsala jako první vydavatel bezkontaktních karet Citibank svojí Shell MasterCard tím, že je první nabídla v komerčním provozu, ale nešlo s nimi platit, protože v Česku neexistovaly bezkontaktní snímače. Fakticky prvním vydavatelem bezkontaktních karet v České republice byla ale Česká spořitelna, která do komerčního spuštění jen čekala na zavedení bezkontaktních terminálů ve své vlastní síti.

Bezkontaktní karty postupně začaly být stále populárnější a vytlačovat běžné „kontaktní“ placení pomocí čipu a magnetického proužku: Na domácím trhu bylo k 31. prosinci 2014 v oběhu přes 11 milionů platebních karet, z toho 6,613 milionu bezkontaktních. Dále zde bylo 4480 bankomatů a 91 109 obchodních míst akceptujících platební karty, z toho 48 678 akceptujících bezkontaktní karty a prostředky NFC (bezdrátové technologie). Na domácím trhu je 110 306 platebních terminálů, které akceptují platební karty, z toho 72 132 terminálů pro příjem bezkontaktních karet a NFC, uvedlo Sdružení pro bankovní karty (SBK).

Nedůvěra k bezkontaktním kartám

Bezkontaktní karty se setkaly, zvláště v začátcích, se značnou nedůvěrou ze strany klientů bank, někteří měli z této novinky strach. Banky proto zkusily na českém trhu zajímavou strategii – proniknout s bezkontaktními kartami na český trh bleskově. Češi jsou totiž obecně otevřeni novým technologiím a tento „pokus na klientech“ by si banky na západní straně Evropy nemohli tak snadno dovolit. Všem novým klientům začaly víceméně automaticky po skončení platnosti karty vydávat nové bezkontaktní s tím, že klient často neměl možnost výběru. To se samozřejmě setkalo také i s odporem ze strany některých klientů, kteří tuto strategii kritizovali – bezkontaktní karty zkrátka nechtěli.

Je také zajímavé připomenout, jak tato nedůvěra se zavedením bezkontaktních karet vypadala. Vytvářely se například černé scénáře, ve kterých budou zloději chodit se čtečkami v hromadné dopravě a krást lidem peníze. Skutečnost? Tyto obavy se ukázaly jako zcela liché. Pokud máte kartu v peněžence a ve své kapse, pak je reálnější, že vám bude odcizena peněženka, než zneužita jen bezkontaktní karta.

Podívejte se na jedno z videí, které varuje před „bezkontaktní“ krádeží. Tyto reportáže byly populární v době, kdy se bezkontaktní karty zaváděly. 

Zdroj: YouTube.com

Osobní zkušenost

Strach lze ale těžko eliminovat argumenty, důležitá je především osobní zkušenost člověka. Bezkontaktní karty totiž v sobě mají značné kouzlo. S první platbou přichází značná nedůvěra. Po první platbě si klient řekne, že je to hezká novinka, která ušetří jen málo času, nic zajímavého ani revolučního. S dalšími platbami si ale natolik klient na bezkontaktní platby přivykne, že je pro něj nepředstavitelné, že by svojí bezkontaktní kartu vyměnil za kontaktní. Je také zajímavé, že do doby, než se bezkontaktní placení stalo v ČR standardem, se ze strany známých či příbuzných setkalo se značným obdivem, kteří tuto technologickou novinku také začali požadovat. Autor článku tak od svých známých zažil věty: To je hustý, to chci nebo Je to fakt rychlé, vyměním si u banky kartu. Bezkontaktní placení se také začalo používat na některých festivalech, kde jste si na čipový náramek nahráli peníze a s tímto náramkem jste poté platili na festivalu – peněženku jste tak nepotřebovali.

Bezkontaktní placení si oblíbili i starší lidé. Složité zadávání PINu, kdy se mohlo stát, že se překlikli či ho několikrát zadali špatně, se tak pro ně stalo minulostí.

Bezkontaktní platby šetří čas

Platba bezkontaktní kartou trvá v průměru pouhých 5 vteřin, zatímco platba pomoci čipu s následným zadáním PIN nebo hotovostí trvá až půl minuty. Na každém placení tak ušetříme 25 vteřin času, za rok už je úspora 4 hodiny a za celý život 11 dní.

Bezkontaktní karty mají ale také svůj ekonomický efekt, neboť můžou vést ke zmenšování front a obchodníkům, především v sektoru maloobchodu, rychleji odbavit zákazníky.

Jak snížit riziko zneužití karet?

Bezkontaktní karty stále skrývají riziko v případě, že vám bude karta ukradena. Zloděj může uskutečňovat opakované malé nákupy do 500 Kč (resp. v ekvivalentu v cizí měně), a tím vám postupně celý bankovní účet „vyluxuje“. Pokud se toho skutečně bojíte, pak si založte účet v takové bance/záložně, která vydává také „kontaktní“ karty.

Pokud je pro vás bezkontaktní placení pohodlné, ale bojíte se, že při ukradení či ztrátě karty dojde k jejímu zneužití, pak rizika můžete snížit těmito způsoby:

skoleni_15_4

  • Nastavte si limity: Pokud s bezkontaktní kartou většinou platíte menší nákupy, pak si můžete nastavit rozumný denní limit pro platby u obchodníků, který v případě ztráty karty neumožní zneužití vašich finančních prostředků. Například si limit nastavte na 1000 či 2000 Kč denně, pokud to váš vydavatel karty umožňuje.
  • Zablokujte nebo zabezpečte platby bez přítomnosti karty: Pokud nepotřebujete internetové platby nebo platby typu MO/TO (písemné a telefonické objednávky), pak si možnost jejich placení zablokujte. Můžete to také vyřešit tak, že si účet založíte u dvou bank s tím, že jednu kartu budete mít standardně doma pro placení na internetu a druhá karta bude mít zablokované internetové transakce a bude sloužit s rozumným denním limitem k bezkontaktnímu placení. Alternativou je k platbám na internetu používat předplacenou kartu.

Zvažte také, zdali tato bezpečností opatření neomezí váš komfort v případě placení a zdali skutečně mají smysl. Koneckonců, mezi bezpečnostními experty se traduje vtip, že nejbezpečnější karta je ta nevydaná. 

Kde nedostanete bezkontaktní kartu?

Oslovili jsme vydavatele platebních karet s otázkou, zdali ještě vydávají kontaktní karty a pokud nikoliv, tak zdali je možné u bezkontaktních karet vypnout bezkontaktní funkci:

Název banky Nabízí bezkontaktní kartu? Lze vydat kontaktní kartu? Lze znemožnit bezkontaktní platby Doplnění
Air Bank ANO NE NE Klienti si mohou maximální denní limit pro bezkontaktní placení bez PINU (neplatí při offline platbách)
Blesk peněženka ANO NE NE
CETELEM ANO NE NE
Citibank ANO ANO, pouze kreditní karty ANO Blokace bezkontaktní funkce prostřednictvím kontaktního centra
COFIDIS ANO NE NE
Česká spořitelna ANO ANO NE Bezkontaktní funkci lze vypnout (při výrobě karty – tedy v případě její automatické výměny nebo žádosti o vydání nové či náhradní karty)
ČSOB/Era ANO ANO NE
Diners Club NE ANO NE Nemají bezkontaktní karty, nejsou známé plány ohledně jejich zavedení
Equa bank ANO NE NE
Evropsko-ruská banka NE ANO NE Nemají bezkontaktní karty, nejsou známé plány ohledně jejich zavedení
Expobank NE ANO NE Veškeré karty budou od března jen bezkontaktní
Fio banka ANO NE NE
GE Money Bank ANO ANO NE Kontaktní je u kreditka Master Card Fix, u debetních je to karta Maestro
Home Credit ANO NE NE
J&T Bank ANO NE NE
Komerční banka ANO ANO NE
mBank ANO ANO NE Možnost volby mezi kontaktní a bezkontaktní kartou
Oberbank NE ANO NE Nemají bezkontaktní karty, nejsou známé plány ohledně jejich zavedení
PPF banka ANO NE NE
Raiffeisenbank ANO ANO NE Lze si požádat o kontaktní kartu
Raiffeisenbank im Stiftland NE ANO NE Nemají bezkontaktní karty, nejsou známé plány ohledně jejich zavedení
UniCredit Bank NE ANO NE Zavedení bezkontaktních karet se plánuje
ZUNO BANK ANO NE ANO Lze vypnout prostřednictvím kontaktního centra ZUNO. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).