Hlavní navigace

Nebojte se cestovat do Řecka, pro turisty je stále velmi atraktivní

13. 7. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vyplatí se dovolená v Řecku? A je třeba se bát demonstrací nebo přechodu na drachmu? Řecká krize má pro turisty několik pozitivních zpráv.

Hospodářská krize v Řecku už pokračuje pátým rokem a nic nenapovídá, že brzy skončí. Výnos u 10letých dluhopisů je na 25 % a země není schopná se v dohledné době vrátit na finanční trhy. Nezaměstnanost dosáhla 22 % a nejspíše brzy překoná šampiona v Evropské unii, Španělsko. Nejhorší je situace u mladých od 16–25 let věku, kde nezaměstnanost dosahuje téměř 60% hranice.

Jeden z mála sektorů, na který se Řekové mohou spolehnout, je proto turismus. Ten podle webových stránek Invest in Greece vytváří 18 % hrubého domácího produktu země a přímo nebo nepřímo zaměstnává 800 000 lidí. My nevyrábíme audi nebo škodovky, nemáme žádný těžký průmysl, zato máme turistiku, řekl v roce 2010 velvyslanec Řecka v České republice Constantinos Kokossis.

Projeví se současná krize v Řecku na cenách zájezdů?

Demonstrace v Řecku společně s prohlubující se krizí v eurozóně zasáhly především turisty ze západní Evropy (21 % turistů) a Velké Británie (17,5 % ). To se potvrdilo i na datech z prvního čtvrtletí letošního roku: počet turistů meziročně poklesl o 11,7 % a příjmy dokonce o 15,1 %.

Některým hoteliérům tak nezbylo nic jiného, než jít s cenami ubytování dolů. Plošné zlevňování zájezdů se však podle marketingového ředitele Stanislava Zímy z Exim Tours nekoná. Některé nabídky  zlevnily v řádu 10 až 15 %, dodává.

Obdobného názoru je Jan Osúch, mluvčí CK Fischer V porovnání s last minute cenami, které byly v loňském roce, jsou ty letošní o zhruba 15 procent nižší. Až do začátku července byly ceny LM a SLM dokonce na rekordně nízké úrovni, od té doby mírně vzrostly v závislosti na rostoucí poptávce. Aktuálně jsou řecké ostrovy jedním z hitů prodejů na last minute, zvýšený zájem je hlavně o týdenní pobyty, hotely v kategorii 4* all inclusive, uvádí.

Podle Osúcha mezi hoteliéry probíhá tvrdý konkurenční boj: Vzhledem k tomu, že se letos tamní hoteliéři potýkají s menším zájmem turistů, než na jaký byli léta zvyklí, neustále nám zasílali výhodné nabídky, které jsme zprostředkovali našim klientům (oněch až -15 %). Proto Řecko zůstává z hlediska koupě zájezdu jednou z cenově nejzajímavějších destinací, uvedl. Také však řekl, že nemá žádné oficiální informace, že by poklesly ceny za služby v této destinaci.  

Jaké ceny se snížily pro turisty? Žádné, na místě v Řecku jsou zhruba stejné ceny, klienty cestovních kanceláří však tato věc příliš trápit nemusí, protože mají většinu služeb již v ceně zájezdu a případné výkyvy cen se jich proto bezprostředně nedotýkají, uvádí Zíma z Exim Tours.

Přiznává, že mírně zlevnily ceny některých potravin v obchodech, rozhodně se však nejedná o nic velkého. Lepší ceny lze získat například u specializovaných služeb či produktů. Levněji by vás měl při troše smlouvání vyjít místní med nebo olivový olej.

Lze očekávat další zlevnění?

Lze očekávat, že i v budoucnu bude v Řecku dále zlevňovat dovolená? Vzhledem k rostoucí poptávce to neočekáváme, další zlevnění lze očekávat pouze u zájezdů prodávaných v tzv. režimu super last minute (tedy jen několik dní před odletem), čekat a spekulovat na nejnižší cenu ovšem vzhledem k rostoucí poptávce po dovolené na řeckých ostrovech nedoporučujeme. I s ohledem na celozávodní srpnové dovolené velkých západoevropských koncernů, uvádí Osúch. 

Zlevňování brání  hoteliérům poměrně vysoká inflace, který zemi zasáhla po vlně zvyšované daně z přidané hodnoty. Zatěžovat rozpočty domácností (a turistů) prostřednictvím daně z přidané hodnoty se stává v současné krize vítaným řešením téměř všech evropských vlád. Vládě se navíc nedaří splňovat rozpočtové cíle, další zvyšování DPH nejspíše bude následovat .Další snižování cen v Řecku nepředpokládáme, potvrzuje Zíma. 


Zdroj: tradingeconomics.com, Řecký statistický úřad

Inflace v Řecku

Ovlivní demonstrace ceny nebo pobyt?

Klienti se však nemusí bát, že by případné pokračující protesty mohly mít vliv na samotné zájezdy. Většina letišť se nachází přímo na ostrovech, které protesty či demonstrace nezasáhly. Demonstrace se konají především ve čtyřmilionových Aténách

Více než 90 % turistů míří do jiného města než do Atén, ve kterém probíhalo nejvíce stávek, uvádí Koletsos. Podle něj patří Řecko mezi nejbezpečnější země na světě a turisté se nemají čeho bát. Stávky však mohou zasáhnout některé turistické památky, které nebudou přístupné. Pozn. editora: Veškerá turistická centra a vlastně i celé Řecko je z pohledu turistiky absolutně bezproblémové. Po krizi není ani vidu, ani slechu a veškeré služby jsou plně funkční.

Řecko a LPG

Mezi příjemné důsledky jinak vysokých cen pohonných hmot v Řecku patří stále se rozšiřující síť čerpacích stanic s LPG. Zatím co cena benzínu Natural 95 je okolo 42 Kč/l a nafta je jen o cca 2 Kč levnější, cena LPG v Řecku je okolo 18,50 Kč/l.

Drachma všechno zlevní

Co kdyby však Řecko přešlo na drachmu? Přechod na drachmu by pravděpodobně některé ceny v Řecku snížil, uvádí Zíma. Podle ekonomů by mohla řecká drachma postupně devalvovat až o 70 %. Osúch však tento scénář nepředpokládá: O přechodu na jinou měnu mi nepřísluší spekulovat. Za CK FISCHER mohu pouze říci, že takový vývoj, vzhledem k povolebnímu dění na tamní politické scéně, nepředpokládáme, uvádí.  Čtěte také: Hrozí nám rozpad eurozóny? 

skoleni_15_4

O tom, že eurozóna nepřežije v současné podobě, nebo se oddělí, je přesvědčena většina část našich čtenářů Čtěte také: Názorový duel: Udržet eurozónu pohromadě je jako smrtící koktejl  

Naplnění tohoto scénáře na vaší dovolené je však velmi nepravděpodobné. Z místních bankomatů vám tak drachmy nevyjedou, naopak, stále dávají eura. Tip: Kurzy platebních karet. Která je nejlepší? (letní test)

Přežije euro příštích pět let?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).