Hlavní navigace

Nebankovní vánoční úvěry: rychlé, vstřícné, ale dražší

25. 11. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

S přicházejícími Vánocemi vzrůstá poptávka po dárcích. Každý, kdo chce potěšit někoho blízkého, přemýšlí, co koupí. Nejeden darující bude řešit vánoční dárky prostřednictvím spotřebitelského úvěru. Nabídka je, stejně jako v minulých letech, bohatá, jde jen o to dobře si vybrat.

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti TNS AISA utratí průměrný Čech za vánoční dárky 7850 korun. K tomu je nutno započítat ještě výdaje na jídlo, pití a vánoční stromeček ve výši 3410 korun. V případě čtyřčlenné domácnosti jde již o sumu přesahující průměrný plat. Pro řadu rodin mohou být výše uvedené výdaje vysoké a svou finanční situaci se mohou rozhodnout řešit prostřednictvím úvěru.

Opatření nutné hotovosti pro vánoční potěšení blízkých, je možno čerpat hned z několika zdrojů. Po pominutí vlastních úspor nebo rodinných zdrojů, jde nejčastěji o čerpání kontokorentu na platební kartě, použití kreditní karty, bankovní spotřebitelské úvěry na cokoliv anebo pořízení úvěru od splátkové společnosti.

V tomto textu jsme se zaměřili na vybrané nebankovní úvěrové společnosti, neboť ty jsou zastoupeny ve většině nákupních center a svojí reklamní kampaní oslovují velké množství kupujících.

Přehled splátkových společností a jejich základní nabídky
Splátková společnost Výše půjčky Délka splatnosti RPSN
Cetelem 20 000 – 1 000 000 Kč 6 – 120 měsíců od 8,83 %
Cofidis 10 000 – 150 000 Kč 1 – 50 měsíců 19,90 %
Essox 10 000 – 250 000 Kč 12 – 60 měsíců od 8,90 %
GE Money Multiservis 3 000 – 200 000 Kč 4 – 50 měsíců od 20,07 %
Home Credit 10 000 – 150 000 Kč 10 – 84 měsíců 17,00 %
Profi Credit 6 000 – 166 000 Kč 12 – 48 měsíců individuálně
Provident Finacial 3 000 – 50 000 Kč 53 týdnů individuálně
Santander Consumer Financial 5 000 – 200 000 Kč 6 – 60 měsíců od 15,97 %

Zdroj: splátkové společnosti


Mezi největší slabinu nejčastěji patří zjistit přesnou roční procentní sazba nákladů (RPSN) pro konkrétní výši úvěru. Dotazem na bezplatnou linku lze zjistit, že sazby jsou ryze orientační a každému žadateli se úvěr vypočítává individuálně. Záleží na výši půjčky, výši jedné splátky a délce splatnosti. Sazby nebankovních společností jsou zpravidlka vyšší než v případě bankovních půjček. Důvodem je větší riziková skupina klientů, kterým tyto společnosti umějí peníze půjčit, u bank by přitom nepochodili. Výjimkou je Cetelem, jehož úrokovové sazby spotřebitelských úvěrů jsou nezřídka výrazně nižší, než u bank.

Mezi společné jmenovatele výše uvedených společností patří rychlé řešení (standardem je doba do 24 hodin) včetně poskytnutí finančních prostředků. K úvěru je doporučeno sjednat i pojištění, které pokrývá rizika zejména proti pracovní neschopnosti, ztráty zaměstnání, plné invalidity nebo úmrtí. Forma úhrady tohoto pojištění je závislá na dvou možných způsobech úhrady: paušálně anebo procentní sumou z měsíční splátky.

<calculator id=„7“></calcu­lator>

Jak se chytře zadlužit

Některé úvěrové společnosti mají na svých internetových stránkách návod, jak se chytře zadlužit. Z pohledu splátkových společností jde o marketingový tah, který má pomoci se zorientovat případnému uživateli jejich služeb. Na druhou stranu jsou rady precizní a každý, kdo váhá, může na jejich základě učinit kvalitní rozhodnutí. Nejlépe zvládnutou komunikaci má v tomto směru Provident Financial a špatně si v osvětě nevede ani Cofidis. Ostatní splátkové společnosti na svých webových stránkách žádnou podporu ani vysvětlení nenabízí, což je poměrně škoda, ale základní vysvětlení produktu a jeho náležitosti uvedou. Každý se tak může dozvědět, co všechno pro sjednání potřebuje, jestli je nutný ručitel anebo je možné předčasné splacení anebo konsolidace úvěru.

Hledáte efektivní úvěr zadarmo? Sledujte nabídky prodejců na bezúročné splátkové úvěry. Během akce nemusíte na úrocích zaplatit ani korunu. Mezi lídry bezúročných úvěrů patří především Cetelem a GE Money Multiservis. Tyto společnosti rovněž umožňují získat úvěr v internetových obchodech.

Konkurenční výhody

Kdyby byl tento článek psaný před pěti lety, jistě by bylo hlavní konkurenční výhodou sjednání úvěru prostřednictvím telefonu anebo přes internet. Nyní jsou tyto metody získání úvěru běžné. Ačkoliv to může někomu znít jako paradox, je pro určitou skupinu lidí stále výhodnější obdržet úvěr na poště, než ho přijmout na svůj účet, který (ani při současné penetraci) nemusí mít každý. I formu získání hotovosti návštěvou domácnosti, kam kurýr přinese sjednaný obnos, nelze v dnešní době zavrhovat.

Splátkové společnosti postavily své konkurenční odlišnosti na několika jednoduchých principech. Úvěr jde sjednat i o víkendu, předčasné splacení úvěru je zdarma, stejně tak i změna splátkového kalendáře. Je možná i konsolidace více úvěrů. Oproti bankám však mají některé splátkové společnosti příliš vysokou RPSN, která může některé zájemce odradit. Je to ale daň za rychle dostupné peníze i za větší riziko s tím spojené pro věřitele.

Vliv finanční krize: větši oboustranná opatrnost

Silně medializovaná finanční krize, která se nyní pomalu přesouvá do dalších sektorů ekonomik, bude znamenat zpomalení hospodářství. To s sebou nese i zvýšení nezaměstnanosti a snižování růstu platů. Banky na tento stav zareagovaly zpřísněním podmínek pro sjednání hypotéky, některé podniky propouštějí své zaměstnance. Pro standardního uživatele spotřebitelských úvěrů může nastalá situace znamenat ztížení solventnosti a je lepší tomu předcházet pojištěním a rozumnou výší úvěru. U nebankovních společností se zásadních omezení bát nemusíte, ale stále je potřeba k úvěru přistupovat zodpovědně.

<chart id=„17“></chart>

skoleni_15_4

Rady pro sjednání spotřebitelského úvěru

Zlaté pravidlo půjčování peněz zní: kdo má peníze, je pánem. Nejdříve udává tempo věřitel a posléze, jsou-li k tomu příznivé podmínky, dlužník. Pokud se z různých důvodů dostanete do prodlení se plátkou, vždy se vyplatí předem kontaktovat věřitele a najít vstřícné řešení. Získáte tím čas a věřitel vůči vám zvolí „měkčí“ způsob jednání.

Potenciální zájemce o spotřebitelský úvěr by si měl ujasnit, na co přesně potřebuje půjčit. Jde hlavně o to, aby si zbytečně nepůjčoval na nadstandardní životní úroveň v podobě lepšího vybavení bytu nebo na druhou dovolenou. Rovněž půjčka na úhradu nájmu, energií nebo běžných nákupů zavání dluhovou pastí. Pro vytloukání klínu klínem (tj. úhrada jednoho úvěru jiným) je vhodnější použít konsolidaci úvěru. Splátek neubude, ale budou nižší a komunikace bude vedena s jedním partnerem, což může být pro někoho i příjemnější.

Využíváte pro vánoční nákupy nabídky splátkových společností?

  • Ano, avšak zadlužuji se v rozumné míře
    9 %
  • Ne, na dárky si nepůjčuji
    84 %
  • Používám bankovní půjčky
    3 %
  • Rozhodující je výše splátky a jejich počet
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).