Hlavní navigace

Naučte se pracovat s vysoce volatilními akciemi a fondy

8. 10. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Než začneme s investicemi do vysoce volatilních akcií, musíme důkladně zhodnotit svoje zkušenosti a objektivně posoudit, zda riziko není nad naše síly. Co mám na mysli, pokud se vyjádřím o dostatečné zkušenosti? Rozhodně zkušenosti nespočívají v kvantitě investičních produktů, které jsme mohli vyzkoušet, ani v úspěších, jež jsme zaznamenali.

I úspěchy se mohly stát pouze dílem náhody, pokud se zrovna na trzích nic mimořádného v tu dobu nedělo. Dlouhodobá rutina je pro investory velmi nebezpečná. Nejčastější chyba, jíž se investor dopouští, je, že porovnává produkt, do kterého vložil své prostředky, s produktem jiným. Ekonomická periodika nám servírují desítku nejvíce rostoucích a nejvíce klesajících fondů a akcií a podprahově je nám podsouváno, že nejvíce či nejrychleji rostoucí fondy a akcie jsou ty nejlepší a fondy či akcie, které se propadají, jsou nejhorší. Pokud investujeme do málo volatilních akcií, růst ani propad není nijak závratný a porovnání s vysoce volatilními akciemi nemá smysl. Představa, že jsem mohl být v ohromném plusu, kdybych místo do Unipetrolu investoval do Erste bank, zůstává pouze na úrovni fikce, pokud vše hodnotíme s pohledem do minulosti. Situace mohla být i opačná a mohlo dojít i ke stejně prudkému poklesu. Pravdou je, že rychle rostoucí hodnoty akcií v průběhu jednoho měsíce mohou, ale i nemusí, být předzvěstí stagnace nebo poklesu. Podobné téma: Dostali jste za akcie málo? Zkuste to přes fórum okradených

Rozhodnete-li se však pro investici do vysoce volatilních akcií, mějte na paměti, že musíte začít uvažovat jinak a v daleko větší šíři než doposud. V první řadě se podíváme na roční graf a posoudíme období, která znamenala pro akcie nejvyšší vzestup a pokles. Navíc se podíváme na historicky nejvyšší i nejnižší hodnotu a zhodnotíme, z jakého důvodu k výrazným poklesům a vzestupům docházelo. Každý dlouhodobě volatilní trend má svoji logiku a periodu.

Proč dochází k vysokým výkyvům na trhu?

Fondy, které se zaměřují na akcie tzv. rozvíjejících se ekonomik (středo- a východoevropských, jihoamerických, indických, čínských, ruských nebo afrických) mohou těžit z jejich vysokého budoucího potenciálu. Čím slabší je ekonomika těchto zemí, tím větší rozvoj můžou firmy zaznamenat. Velkým společnostem se vyplatí zakládat své dceřiné společnosti právě v rozvíjejících se ekonomikách, neboť zde mají mnohdy velká naleziště nerostného bohatství, na jejichž masivní těžbu nemají místní firmy ani vláda dostatečnou techniku a finanční prostředky na výzkum. To jsou vstupní náklady, se kterými musí nadnárodní společnosti počítat. Naproti tomu nemají místní zaměstnanci zdaleka takové mzdové požadavky jako zaměstnanci západní Evropy. Proto koupěschopnost místního obyvatelstva je omezená a trh na západě je mnohdy přesycen. Ceny nerostných surovin jsou závislé na produkcích těžby a pokud cena klesá, zpracovatelé vydělávají, pokud cena stoupá, vydělávají těžební společnosti. Pokud se však začne potápět dceřiná společnost, nemusí to mít žádný vliv na její matku, která má své sídlo v Německu, Velké Britanii nebo USA. Podobné téma: Co čeká v důsledku globální krize českou ekonomiku?

Začínáme investovat

Finanční server Měšec.cz vám přináší další díl seriálu o začátcích investování na kapitálových trzích. Přehled všech témat:

1. díl: Investování je pro každého. Zařaďte se i vy mezi VIP
2. díl: Bohatství není jen pro vyvolené. Jak nejlépe zhodnotit své peníze?
3. díl: Proč bychom měli investovat?
4. díl: Obchodování na burze vyžaduje přípravu
5. díl: Jak začít investovat?
6. díl: Předpokladem úspěchu investování jsou správně pochopené informace
7. díl: Různé formy investic a jejich (ne)výhody
8. díl: Naučte se pracovat s vysoce volatilními akciemi a fondy

Dal jsem příklad Unipetrol versus Erste. Jaká je volatilita těchto titulů? Pokud se podíváme na Unipetrol a Erste, tyto dva tituly patří do skupiny středně volatilních. Jejich vývoj byl ale ovlivněn jinou historií. Akcie Unipetrolu byly předražené v době, kdy před rokem byla vyplacena poprvé dividenda. Vlivem prudkého vzestupu ceny ropy neměl Unipetrol natolik výrazné zisky jako před vzestupem. Investoři neměli zkušenosti s chováním tohoto titulu před RD a po RD. Po RD začaly akcie houfně prodávat a ruku v ruce se špatnými prognózami při vzestupu cen ropy a výroky analytiků, že cena ropy vzroste až na 200, 220 nebo i 250 dolarů za barel se strhla lavina odprodejů, ale pouze do okamžiku, kdy začaly ceny ropy prudce klesat. Po prudkých poklesech cen akcií Unipetrolu začaly ceny stagnovat. Analytici nyní začali odhadovat, že ceny ropy půjdou až na 30, 25 nebo i 20 dolarů za barel. Letos do poslední chvíle akcionáři nevěděli, zda se dividenda bude nebo nebude vyplácet, ale měli už určité zkušenosti z loňska, a tak před RD nešíleli. Akcie Unipetrolu stagnovaly dlouho na úrovni 110 – 120 Kč za akcii a poté pozvolna začala jejich hodnota stoupat. Nevyplacení dividend mělo nepatrný vliv. Podobné téma: Kudy půjde cena ropy?

Erste bank se při loňských prudkých propadech světových bank svezla velmi prudce bez valné příčiny. Ačkoliv se jednalo o velmi zdravou banku, zahraniční investoři rozdíly neviděli. Bankovní sektor byl bez rozdílu rizikový a strhla se lavina odprodejů. Protože Erste je matka, investoři ji vnímali citlivěji než bezvýznamnou Českou spořitelnu. Ta je zajímavá pouze pro naše investory a těch je relativně velmi málo na ovlivnění volatility. Stejně tak je Komerční banka bezvýznamná proti matce Societe Generale. Proto propad Erste byl oproti Komerční bance daleko prudší, ale zdraví těchto finančních domů je stejné. Proto poměr je u obou nyní srovnán na úroveň 80 % hodnoty, kterou měly oba tituly před krizí. Jenomže Erste klesla daleko rapidněji a na srovnání musela opět daleko rapidněji i růst. Nelze ale říci, že jde o vysoce volatilní titul, protože pohyby budou nyní nevýrazné. Stejně tak nevýrazné pohyby budou u akcií Unipetrolu. Podobné téma: Jak si stojí komodity během krize a co můžeme od nich čekat?

Mezi vysoce volatilní tituly patří Orco, ECM, CETV na Pražské burze v KOBOSuSPADu a v RM – Systému navíc akcie Tatry, Arcelormittalu nebo i Volkswagenu. U těchto všech titulů Je nutno sledovat jejich pohyb permanentně, rychle a správně reagovat na jejich pohyb a posoudit, zda pohyb je ovlivněn pouze tzv. býky (hromadný spekulativní nákup) a medvědy (hromadný spekulativní prodej), anebo zda prudké výkyvy mají reálný základ. Tyto tituly citlivě reagují na hospodářské výsledky společnosti a je zde riziko, že pokud špatně vyhodnotíte situaci, akcie mohou padat hluboko a může trvat i léta, než se dostanou na úroveň, za kterou jste je nakoupili. Při každém nákupu i prodeji se proto nespokojte s tvrzením, že nastoupili medvědi nebo býci.

dan_z_prijmu

Podívejte se na aktuální kurzy akcií a podílových fondů.

Na rozdíl od nízkovolatilních titulů doporučuji short. Mějte ale na paměti, že při výpočtu zisků nemůžete počítat pouze poplatky ale i daně ze zisku, který vykážete, pokud nedržíte akcie alespoň půl roku.

Od února tohoto roku jsou trhy relativně klidné. Nenechte se ukolébat ekonomickými prognózami, že nejhorší už je za námi a krize pominula. Buďte stále ve střehu, neboť stačí, aby došlo nejenom v USA, ale i v Číně, Japonsku nebo v Rusku k lehkým turbulencím a ty mohou rozpoutat opět vlnu nekontrolovatelných výprodejů. Rutina připravila mnoho investorů o ohromné finanční prostředky a byla by škoda, kdyby kdokoliv z vás kvůli podcenění situace skončil v mínusu.

Z jakého odvětví máte nejvíce akcií?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vážím si obecně lidí, kteří v životě něco dokázali a něčeho docílili. Nemám rád zjednodušené a černobílé výklady a primitivní vymývání mozků.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).