Hlavní navigace

Nákupy a placení na internetu bez obav

30. 9. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nakupování na internetu je pro stále více lidí běžnou záležitostí. Aby ne, vždyť komu by se chtělo objíždět kamenné obchody, když má k dispozici internet a přístup ke stovkám obchodů v České republice, nemluvě o zahraničních? Přesto se občas vyskytují obavy z bezpečnosti plateb.

Práva spotřebitele a jejich dodržování

U obchodů, které jsou uzavírány „na dálku“, kdy kupující nemá reálnou možnost se seznámit se skutečnou podobou zboží či pořizované služby, je chráněn zákonem více než u ostatních transakcí. Nejvýznamnější ochranou je možnost odstoupit od smlouvy ve lhůtě minimálně 14 dnů (obchodník ji může prodloužit) bez udání důvodu. Toto právo se nevztahuje pouze na takové zboží a služby, kde to z jejich povahy není možné.

Ale pozor! Pokud budete chtít od smlouvy odstoupit, musíte ve stanovené lhůtě zboží či své rozhodnutí o odstoupení od smlouvy obchodníkovi doručit.

Evropská směrnice (97/7/ES) dále upravuje informace, které je povinen obchodník kupujícímu poskytnout před uzavřením smlouvy. Plnění informační povinnosti v nedávné době testovalo Sdružení obrany spotřebitelů ČR a výsledek studie je nelichotivý.

Pouze 29 % obchodů splňovalo veškeré požadavky informační povinnosti. Nejzávažnější nedostatky byly ve špatném či žádném informování zákazníků o možnosti odstoupit od smlouvy bez udání důvodů (59 % obchodů) a některé (15 %) dokonce ve svých podmínkách vylučovaly právo na vrácení zboží bez udání důvodu při osobním odběru.

Další nesrovnalosti se vyskytly v podmínkách reklamace. U bank již pomalu doznívající „poplatek za neoprávněnou reklamaci“ v některých internetových obchodech ještě přežívá, stejně jako podmínka reklamovat zboží v originálním obalu aj. Ale ruku na srdce, dodržují tato pravidla i všechny kamenné obchody?

Zklamáním bylo, že ani mnohé obchody certifikované Asociací pro elektronickou komerci nesplňovaly všechny zákonné požadavky.

Kvalita „předsmluvních“ informací je ale jen jednou stránkou mince, na jejímž rubu leží rychlost a spolehlivost dodávky, schopnost řešení nestandardních situací, skutečné, nikoli proklamované, vyřizování reklamací a kvalita „doprovodných“ služeb. To bohužel SOS netestovalo. Na druhou stranu není problém tyto informace nalézt na internetových diskusních fórech z reálných zkušeností spotřebitelů.

Placení na internetu a potíže s ním spojené

Za objednané zboží je třeba zaplatit. Placení je jedním z nejsvízelnějších okamžiků uzavírání internetové kupní smlouvy a hlavním důvodem, proč řada lidí dává přednost kamenným obchodům.

Platební karty

Nejčastějším způsobem úhrady je platba kartou. Platební karty jsou akceptovány téměř každým internetovým obchodem u nás i ve světě. Ale pozor! Lze zpravidla využít pouze embossované (reliéfní) nebo internetové karty, které nemají internetové transakce bankou zakázány.

Placení probíhá tak, že klient vepíše do připraveného formuláře číslo karty, datum expirace (dobu platnosti karty) a (zpravidla) CVV2 kód tvořený třemi až čtyřmi číslicemi vepsanými na druhé straně karty (u podpisu).

Předávání informací o platební kartě probíhá v zabezpečených kanálech, přesto se vyskytly případy, kdy bylo číslo karty zneužito – nejčastěji neseriózním obchodníkem či z důvodu zadání čísla karty do formuláře, který obchodníkovi nepatřil. Proto banky ve spolupráci s kartovými asociacemi zavádějí tzv. 3D Secure – bezpečné platby na internetu.

Systém 3D Secure spočívá především v tom, že místo zadávání informací o kartě na stránkách obchodníka jsou zadávány na stránkách obchodníkovy banky. Celý systém je složitější a zájemce o bližší informace o něm mohu odkázat na článek Placení kartou na internetu bude bezpečnější.

Verified by Visa
MasterCard Secure Code

Označení obchodů využívajících 3D Secure.

Při placení kartou na internetu se můžete dostat i do situace, kdy se vám zaplatit nepodaří. Nemusí to být jen tím, že máte kartu, s níž v celosvětové síti platit nelze. O jednom příkladu nás informoval František Fuka, dopisovatel serveru o internetu Lupa.cz.

Při pokusu o zaplacení na stránkách PayPal.com nebyla autorizována platba VISA kartou České spořitelny. Při dotazu v bance se dozvěděl, že PayPal.com nepředal CVV2 kód, a proto banka platbu neautorizovala. Problém musel vzniknout někde „na cestě“, neboť CVV2 kód byl s číslem karty zadán… Ostatní banky ani karty s PayPal.com nemají potíže. Česká spořitelna ale dle svých slov z důvodu nedávného zcizení informací o miliónech platebních karet v USA všechny platby, které verifikační kód neobsahují, zamítá.

Problém s platbou se může vyskytnout i u internetových platebních karet, které v České republice vydává eBanka, GE Money Bank a Komerční banka. Banky rozlišují obchodníky podle jistých číselných znaků podávaných s požadavkem na autorizaci platby, a pokud nemá obchodník příznak „internetový obchod“, platba je zamítnuta. Naopak u takových obchodů lze zaplatit embossovanou kartou, která má internetové transakce zakázány.

Další způsoby placení na internetu

Jedním z nejbezpečnějších, ale také z nejdražších způsobů placení, které lze navíc uskutečnit pouze v rámci České republiky, je „dobírka“. Mezi nejdražší patří proto, že při zvolení této formy úhrady si většina internetových obchodů započítává poštovné v řádu od 50 Kč, což zejména u menších nákupů může představovat poměrně značný podíl na nákladech. Naopak v případě větších plateb obchodníci poštovné odpouštějí.

skoleni_15_4

Alternativou dobírky je placení hotovosti při osobním odběru zboží, který je ale mnohdy dostupný jen obyvatelům větších měst – Prahy, Brna aj.

Nechcete-li nebo nemůžete-li využít platební kartu a jste-li klientem eBanky nebo Živnostenské banky, u vybraných českých obchodů můžete zaplatit přímo z účtu. Internetová aplikace obchodníka vás přesměruje na zjednodušené stránky platebního příkazu v bance (nemůžete např. měnit částku platby a nedostupné jsou i další volby), kde příkaz autorizujete. O něco více bank nabízí svým klientům ve spolupráci s obchodníky placení za zboží prostřednictvím GSM bankovnictví. Platbu z účtu či GSM bankovnictvím lze provést též pouze u českých obchodů.

Považujete placení kartou na internetu za bezpečné?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).