Hlavní navigace

Nákup na splátky aneb Ježíšek za 10 %

1. 12. 2004
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Doba Vánoc se blíží mílovými kroky. Máte již nyní vyhlédnuté dárečky, které chcete svým blízkým věnovat? Nebo si chcete nějaké zboží zakoupit pro sebe? A nemáte dostatek finančních prostředků? Nevadí! Je tu přeci stále oblíbenější nákup na splátky! Ale... kolik navíc?

Pro zákazníka je nákup na splátky rychle vyřízený a zboží si hned může odnést. Co nabízejí společnosti poskytující nákupy na splátky? Podívejme se na tři společnosti: Cetelem, Home Credit, GE Capital Multiservis.

Cetelem

Cetelem nabízí nákup na splátky na 4 466 obchodních místech. Navíc si můžete z těchto 4 466 obchodních míst na 336 obchodních místech sjednat spotřebitelský úvěr na nákup motorových vozidel.

Nakupovat na splátky u společnosti Cetelem můžete zboží od 3 000 Kč do 200 000 Kč. Pokud využijete spotřebitelského úvěru na nákup automobilu, maximální částka se zvyšuje na 500 000 Kč. Délka splácení závisí na konkrétním produktu, který si zvolíte, ale maximální délka splácení u nákupů na splátky je 48 měsíců.

Společnost Cetelem vám v současné době nabízí různé varianty nákupů na splátky:

Úvěr „1/10“ vám umožňuje v prodejně zaplatit 10 % z ceny zboží a dále budete splácet v deseti pravidelných měsíčních splátkách vždy 10 % z ceny.

U některých obchodních partnerů Cetelemu je v nabídce také:

  • úvěr zdarma, který je tedy bez jakéhokoliv navýšení,
  • úvěr s odloženou splatností, kdy zaplatíte v obchodě 10 % a splácet začnete až po 4 měsících,
  • v současné době nabízí také „Andělsky levný úvěr“ s poloviční přímou platbou (v obchodě zaplatíte tedy místo 10 % jen 5 % z ceny zboží).

Mimo tyto nabídky společnost Cetelem nabízí v průběhu roku i další akční nabídky.

Nákup zboží na splátky je určen pro fyzické osoby v zaměstnaneckém poměru, důchodce a podnikatele, kteří splňují následující podmínky:

  • občanství ČR,
  • věk 18 – 70 let,
  • pravidelný a trvalý zdroj příjmu v České republice.

Při výši úvěru do 30 000 Kč vám stačí předložit váš občanský průkaz spolu s posledním výpisem z bankovního účtu. Z výpisu z bankovního účtu musí být zřejmý váš zaměstnavatel a výše vašeho příjmu.

Pokud výše úvěru bude vyšší, musíte předložit mimo občanského průkazu také doklad pro ověření adresy (např. SIPO, faktura za telefon, elektřinu atd.) a také budete potřebovat doklad pro ověření příjmu (potvrzení o výši příjmu nebo výplatní pásku).

Výše úroků a RPSN záleží na typu úvěru, který si pro nákup zboží na splátky zvolíte. Úrok a i RPSN se u úvěrů zdarma pohybuje od 0 %.

RPSN – roční procentní sazba nákladů (určuje, kolik činí roční náklady na úvěr v procentech z půjčené částky)

Home Credit

Home Credit poskytuje nákup na splátky na více než 5 000 prodejních místech na území České republiky. Společnost Home Credit nabízí nákup zboží na splátky od 3 000 Kč a maximální výše úvěru není omezena. Průměrná výše úvěrů poskytovaných společností Home Credit se pohybuje okolo 10 000 Kč. Minimální délka splácení jsou 4 měsíce, maximálně můžete splácet 48 měsíců.

Podmínkou pro získání úvěru je, že jste starší 18ti let, jste občanem ČR a máte trvalý zdroj příjmu. Pro nákup zboží do 20 000 Kč vám stačí jen dva doklady – vždy občanský průkaz a druhý doklad totožnosti (například řidičský průkaz, cestovní průkaz, zbrojní průkaz anebo rodný list).

Pokud si chcete vzít úvěr nad 30 000 Kč, musíte mít ručitele, který není povinen doložit výši svých příjmů. V případě úvěru nad 50 000 Kč budete potřebovat ručitele, který již bude muset (stejně jako vy) doložit výši svých příjmů. Jestliže budete žádat o úvěr nad 75 000 Kč, budete potřebovat také ručitele, ale ručitelem nesmí být váš manžel nebo manželka.

Home Credit nabízí různé produkty, které vycházejí z aktuální nabídky produktové řady konkrétního prodejního místa. Například si můžete vybrat variantu úvěru 1/10, úvěr s nulovým navýšením, úvěr s nulovou akontací či jinou nabízenou variantu.

RPSN a výše úroků se u úvěrů Home Credit liší podle jednotlivých produktů. Jednotlivé produkty mají svoji pevně přidělenou úrokovou sazbu, která se pohybuje od akčních produktů v řádu jednotek procent nebo nulového RPSN přes produkty s RPSN 20 % až po standardní, které se pohybují okolo 30 % RPSN.

Doplnění

Pokud nakoupíte na splátky pomocí společnosti Home Credit, máte na výběr z dvou nabídek.

Můžete využít buď tříměsíčního bezúročného období, které spočívá v tom, že pokud úvěr splatíte do 3 měsíců, nezaplatíte ani korunu navíc. Tato varianta je vhodná pro ty, kteří nyní nemají finanční prostředky, ale vědí, že do 3 měsíců budou mít finanční prostředky ke splacení úvěru.

Pokud vám tato varianta nebude vyhovovat, můžete si vybrat z další výhodné nabídky této společnosti a to požádat o tříměsíční odklad splátek. Pokud využijete této možnosti, začnete splácet až za tři měsíce po podpisu smlouvy.

GE Capital Multiservis

Pomocí úvěru od GE Capital Multiservisu si můžete nakoupit na splátky v cca 6 000 obchodech po celé České republice. Půjčit si lze částku od 3 000 Kč do 75 000 Kč na 4 až 50 měsíců. Výjimku v délce splácení tvoří některé akční produkty – např. „1/10“ – kde je počet splátek pevně stanoven.

V současné době můžete využít předvánoční nabídky 1/10. Pokud si u GE Capital Multiservisu pořídíte zboží na GE Capital Multiservis úvěr do konce letošního roku, můžete si vybrat mezi dvěmi variantami splácení: buď splatíte úvěr kdykoliv do 4 měsíců bez navýšení, nebo začnete zakoupené zboží standardně splácet, ale úroky vám budou účtovány až po 4 měsících od data nákupu. Pokud tedy využijete první variantu (splacení do čtyř měsíců), nedojde k žádnému navýšení ceny a RPSN je také nulová.

Pokud chcete pomocí GE Capital Multiservisu nakoupit dárky pro své blízké nebo pro sebe, musíte splňovat podmínku, že jste občanem České republiky, máte v České republice trvalé bydliště a jste starší 18 let, dále musíte uvést své telefonní číslo (je akceptován i mobilní telefon) a vaše jiné smlouvy se společností GE Capital Multiservis nesmí vykazovat nedoplatek.

Od července tohoto roku zavedla společnost GE Capital Multiservis nové podmínky pro schvalování úvěrů. Mezi hlavní změnu patří ta, že nyní můžete bez potvrzení o výši příjmu nakupovat zboží až do maximální výše úvěru, která je 75 000 Kč. Ke zjednodušení pro klienty došlo také u dokladů potřebných při žádosti. Nyní spolu s dokladem totožnosti stačí nově předložit jen jeden z následujících dokladů – doklad o příjmu, výpis z účtu, vyúčtování SIPO, vyúčtování za telefon, bankovní platební kartu nebo účet za nájem.

skoleni_15_4

U úvěru u GE Capital Multiservisu je RPSN a úrok závislý na parametrech konkrétního úvěru a pohybuje se od 0% ročně výše.

Shrnutí

Společnosti umožňující nákup na splátky tedy mají několik druhů produktů a vy si vždy můžete vybrat takový produkt, který se vám v danou chvíli nejvíce hodí. Nejoblíbenějším typem úvěru u zákazníků je úvěr „1/10“, kdy zaplatíte v obchodě 10 % ceny zboží a zbytek splácíte v pravidelných 10 splátkách. Ale neměli byste přehlédnout i speciální nabídky společností nabízejících nákup na splátky, které se mohou u jednotlivých obchodních partnerů lišit.

Jaký druh úvěru čerpáte nejčastěji?

  • Spotřebitelský.
    6 %
  • Kontokorentní.
    28 %
  • Nákup na splátky.
    7 %
  • Kreditní katou.
    7 %
  • Jiný.
    1 %
  • Žádný.
    51 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).