Hlavní navigace

Na výběrech z bankomatů v zahraničí můžete ušetřit, pokud víte jak

6. 8. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Za výběr z bankomatu v cizině nemusíte platit stokorunové poplatky. Musíte však vědět, jaký bankomat zvolit a jakou kartu si pro výběr z něj vybrat. Pouhou změnou karty můžete za několik výběrů ušetřit stovky korun.

Při cestách do zahraničí je sice efektivnější používat platební kartu, ale ne všude se dá kartou platit a šeky vám také na většině míst nevezmou. Nejsnazší cestou, jak se dostat v zahraničí k hotovosti, je vybrat ji z bankomatu. Další alternativou je použít službu cash advance, to znamená vybrat hotovost na pokladně banky, směnárny či pošty apod.

Zadarmo a kdekoli

Bezplatné výběry hotovosti v zahraničí umí debetní karty mBank a HSBC Bank. Přitom nemusíte přemýšlet, zda vybíráte z bankomatu nebo prostřednictvím cash advance, služba je vždy bez poplatku pro obě alternativy. Když uvážíme, že průměrný poplatek za výběr z bankomatu je okolo 100 Kč a za použití cash advance 200 Kč, tak debetní karty mBank a HSBC Bank vám ušetří minimálně stokoruny.

Ale pozor na omezení. Zatímco u mBank si můžete nastavit neomezený počet výběrů hotovosti, s jednou kartou HSBC Bank lze denně provést pouze 3 výběry hotovosti, a to včetně tuzemských výběrů. HSBC Bank tak nepřímo reguluje své náklady, které jsou s výběry z bankomatů spojené.

Platební karty bez poplatků
Banka HSBC Bank mBank
Výběr z bankomatu v zahraničí 0 Kč 0 Kč
Cash Advance v zahraničí 0 Kč 0 Kč
Blokace karty při ztrátě 0 Kč 0 Kč
Max. počet výběrů denně 3 individuálně
Typ karty MasterCard Visa

Lidový paušál na všechno

Speciální vychytávku má Volksbank. Až do 15. listopadu 2009 nabízí debetní kartu, která má poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí stanoven paušálně na 29 Kč za každý výběr. Pokud se vám tato karta líbí, podmínkou pro její vydání je mít u Volksbank FIT konto, STYL konto, Program EXCLUSIVE nebo FREE konto. Nabídka platí pro nové i stávající klienty.

Za jednotnou cenu vybíráte i charge kartami Diners Club. Za každý výběr se platí 4 % z částky, bez ohledu její výši nebo způsob. Za ekvivalent 200 Kč z bankomatu nebo prostřednictvím cash advance tak zaplatíte stejně, tj. 8 Kč. Nicméně v době publikace článku se dostat k hotovosti kartou Diners Club je přinejmenším komplikované. Až do konce srpna je možno vybírat hotovost ze všech bankomatů s logem Cirrus. Od 1. 9. budou již bankomaty přepojeny na nový systém a hotovost bude možno vybrat pouze z bankomatů s logem Diners Club International nebo PULSE, píše na svých webových stránkách české zastoupení Diners Club. To znamená, že do konce prázdnin lze využít jakýkoli bankomat sítě Cirrus, ale od 1. září se počet bankomatů změní (zmenší). Autor článku má zkušenost, že v zahraničí již nyní byl problém vybrat hotovost ze sítě Cirrus.

Pro znalce je určena kreditní karta O2 od Citibank. Ta umožňuje vybírat hotovost v zahraničí za paušální poplatek. Jen je potřeba si dát pozor na to, že jde o kreditní kartu. Vyberete-li hotovost z úvěrového rámce, kromě levného poplatku se naúčtuje úrok 26,4 % p.a. Citibank však umožňuje kreditní karty předplatit, tzn. že jste v „plusu“. Pak se úrok neúčtuje a platíte jen malý 15Kč poplatek za každý výběr z bankomatu nebo cash advance.

Platební karty s paušálním poplatkem
Společnost Citibank Europe Diners Club Volksbank
Výběr z bankomatu v zahraničí 15 Kč 4% 29 Kč
Cash Advance v zahraničí 15 Kč 4% 180 Kč + 1 %
Blokace karty při ztrátě 0 Kč 0 Kč 200 Kč
Typ karty MasterCard Diners Club Visa Electron (obchodní název Holiday Card)

Pro cesty po Evropě jako stvořená

Ze své evropské síly těží UniCredit Bank, která právem o sobě říká, že je evropskou bankou. Ve 22 zemích v Evropě i mimo ni můžete vybírat z bankomatů UniCredit Group bez poplatku. Stačí vám k tomu jen debetní karta UniCredit Bank. Tak rozsáhlou síť partnerských zahraničních bank vám přitom žádná česká banka nenabídne.

Seznam zemí a bank skupiny UniCredit Group
Země Název banky nebo bank
Ázerbájdžán Yapi Kredi
Bosna a Hercegovina UniCredit Bank, Nova Banjalučka Banka
Bulharsko UniCredit Bulbank
Česká republika UniCredit Bank
Estonsko UniCredit Bank
Chorvatsko Zagrebačka banka
Itálie UniCredit Banca, UniCredit Banca di Roma, Banco di Sicilia, FinecoBank
Kazachstán ATF Bank
Kyrgyzstán ATF Bank
Litva UniCredit Bank
Lotyšsko UniCredit Bank
Maďarsko UniCredit Bank
Německo HypoVereinsbank
Polsko UniCredit Pekao
Rakousko UniCredit Bank Austria
Rumunsko UniCredit Tiriac Bank
Rusko UniCredit Bank
Slovensko UniCredit Bank
Slovinsko UniCredit Bank
Srbsko UniCredit Bank
Turecko Yapi Kredi
Ukrajina UniCredit Bank, Ukrsots Bank

Výhody silné finanční skupiny nabízí i Česká spořitelna. S jejími debetními kartami vybíráte ze všech bankomatů finanční skupiny Erste za 6 Kč.

Seznam zemí a bank skupiny Erste Group
Stát Název banky
Chorvatsko Erste Bank Croatia
Maďarsko Erste Bank
Rakousko Erste Bank
Rumunsko Banca Comerciala Romana
Slovensko Slovenská sporiteľňa
Srbsko Erste Bank
Ukrajina Erste Bank

Na Slovensku je možnost volby

Cestujete-li na Slovensko, můžete kromě České spořitelny zvolit i nabídku ČSOB a Poštovní spořitelny. Za výběr z bankomatu ČSOB na Slovensku vám bude účtovaný stejný poplatek, jako za výběr z bankomatu ČSOB v tuzemsku. To znamená, že nemusíte platit ani korunu (např. Postžiro zadarmo a jiné balíčky služeb), anebo za výběr zaplatíte jen 5–6 Kč.

Stejnou možnost mají i držitelé karet jiných bank a družstevních záložen, kterým vydává debetní karty ČSOB. I oni mohou vybírat ze slovenských bankomatů ČSOB za tuzemský poplatek. Týká se to těchto bank a záložen: Banco Popolare, Fio, Oberbank, Peněžní dům, PPF Banka, Raiffeisenbank im Stiftland, Unibon, Vojenská družstevní záložna, Waldviertler Sparkasse von 1842.

Ztratili jste platební kartu? Zablokujte ji. Seznam telefonních čísel pro blokace karet.

Jednorázová sleva pro studenty

Majitelé studentského účtu G2 od Komerční banky mohou od 1. 7. 2009 vždy jednou měsíčně bezplatně vybrat hotovost z jakéhokoli zahraničního bankomatu. Podmínkou je, že mají průhlednou embosovanou kartu MasterCard, a ta se vydává k pouze nadstandardnímu balíčku G2 (20 Kč měsíčně). Na její elektronickou sestru se sleva nevztahuje a poplatek se účtuje.

dan_z_prijmu

Ostatní za poplatek

Nemáte-li platební kartu nebo účet v bance, která nabízí zvýhodněné nebo bezplatné výběry v zahraničí, zaplatíte standardní poplatek za výběr hotovosti. Ten se pohybuje od 80 do 100 Kč plus 0,5 % z vybrané částky. Za použití cash advance se platí více, zde se připravte v průměru na 200 Kč za hotovostní výběr plus 0,5 % z částky. Pro časté cestovatele do zahraničí se proto vyplatí pořídit si platební kartu nebo účet v bance, která umí poplatky za výběr hotovosti snížit.

Standardní poplatky za výběry z bankomatů v zahraničí
Banka Poplatek
Citibank Europe 100 Kč + 0,5 %
Česká spořitelna 100 Kč + 0,5 %
ČSOB 80 Kč + 0,5 %
GE Money Bank 100 Kč + 0,5 %
HSBC Bank 0 Kč
Komerční banka 0,5 %, min. 100 Kč
LBBW Bank 2,5 %, min. 80 Kč
mBank 0 Kč
Poštovní spořitelna 80 Kč + 0,5 %
Raiffeisenbank 100 Kč + 0,5 %
UniCredit Bank 100 Kč + 0,5 %
Volksbank 75 Kč + 0,5 %

Pozn.: Banky a záložny spolupracující při vydávání platebních karet s ČSOB mají poplatek 80 korun plus 0,5 % z vybírané částky. Jde o Banco Popolare, Fio, Oberbank, Peněžní dům, PPF Banku, Raiffeisenbank im Stifland, Unibon, Vojenskou družstevní záložnu a WSPK.

Preferujete v zahraničí bankomaty z finanční skupiny vaší banky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).