Na pracovní cestu dostanete opět více na jídlo

Od 1. ledna 2013 dojde k pravidelné valorizaci sazeb tuzemského stravného. S čím můžete počítat?

Zaměstnavatel je povinen kompenzovat pracovníkovi, kterého vyslal na pracovní cestu, zvýšené stravovací výdaje. V praxi se tak děje prostřednictvím vyplácením tzv. diet, tedy stravného. 

Kdy vám náleží stravné?

Stravné jako náhrada zvýšených stravovacích výdajů – např. v restauracích, kde se zaměstnanec obvykle nestravuje, zaměstnanci náleží v závislosti na době, která uplyne od jeho výjezdu k mimořádnému výkonu práce mimo (v pracovní smlouvě) sjednané místo výkonu práce do návratu zpět. 

Diety čili stravné nepředstavuje náhradu celkových nákladů zaměstnance na stravování během pracovní cesty, neboť ten by se stravoval, i kdyby na pracovní cestě nebyl. 

Při vyplácení diet je lhostejné, zda zaměstnanec opravdu nějaké jídlo během pracovní cesty konzumoval nebo ne, zda to bylo v podnicích veřejného stravování nebo šlo o občerstvení doma připravené. 

Stravné je stanoveno paušální částkou závislou na době trvání cesty, proto se také nepožaduje jakékoliv prokazování výdajů se stravováním spojených. Čtěte více: Kdo může odmítnout vyslání na pracovní cestu?

Výše stravného se mění v závislosti na vývoji cen. V pravidelném termínu od 1. ledna (kalendářního roku) Ministerstvo práce a sociálních věcí mění (tuzemské) stravné. 

V mimořádném termínu Ministerstvo práce a sociálních věcí upraví stravné, jakmile se podle údajů Českého statistického úřadu ceny ode dne účinnosti poslední úpravy, zvýší nebo sníží alespoň o 20 %.

Rozdílná je maximální výše stravného podle toho, zda ji poskytuje (na straně jedné) zaměstnavatel z rozpočtového sektoru (státní a veřejná správa a služby) nebo (na straně druhé) zaměstnavatel z mimorozpočtové (soukromé) sféry.

Anketa

Jezdíte na služební cesty?

Zaměstnavatel rozpočtového sektoru (tj. zaměstnavatel státní a veřejné správy a služeb) specifikovaný v ust. § 109 odst. 3 zákoníku práce poskytne zaměstnanci za každý kalendářní den pracovní cesty (na území České republiky) stravné ve výši:

  • 66 Kč až 79 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin (dosud do 31. 12. 2012 to bylo 64 až 76 Kč),
  • 100 Kč až 121 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin (dosud to bylo 96 až 116 Kč),
  • 157 Kč až 188 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin (dosud to bylo 151 až 181 Kč).

Zaměstnavatel rozpočtového sektoru vždy poskytuje stravné ve výši, která musí odpovídat předepsanému rozpětí (intervalu), stravné nemůže být nižší, než jeho minimální předepsaná částka, ale ani vyšší než jeho předepsaná maximální částka.

Anketa

Dostáváte od zaměstnavatele stravné?

Za každý kalendářní den pracovní cesty poskytne zaměstnavatel soukromého sektoru (t.j. zaměstnavatel z privátní – převážně podnikatelské sféry) zaměstnanci stravné nejméně ve výši:

  • 66 Kč (dosud to bylo 64 Kč), trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
  • 100 Kč (dosud to bylo 96 Kč), trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
  • 157 Kč (dosud to bylo 151 Kč), trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.

Zaměstnavatel ze soukromého sektoru tedy může poskytovat stravné i v libovolně vyšší úrovni, než je předepsaná minimální výše stravného, nesmí však vyplácet stravné nižší, než je minimální úroveň stravného. 

Za bezplatně poskytnuté jídlo na pracovní cestě se však stravné snižuje podle pravidel zákoníku práce, to platí jak pro tuzemské stravné, tak pro stravné zahraniční.  Čtěte více: Plné stravné a ještě jídlo už na pracovní cestě nedostanete