Hlavní navigace

Na poštu místo do banky?

21. 4. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Rozčilují vás bankovní poplatky? Česká pošta tvrdí, že právě pro vás má řešení. Místo k bankovní přepážce se máte vydat na poštu. Opravdu se vyplatí platit prostřednictvím SIPO? Kolik za SIPO na poště zaplatíte? Není to celé "podezřele" levné?

SIPO je tak notoricky známá zkratka, že je někdy obtížné si vzpomenout, co vlastně znamená. Sdružené inkaso plateb obyvatelstva sice objasní původ zkratky, ale o moc chytřejší člověk stejně není. Takže: SIPO České pošty je způsob, jak hradit nejrůznější poplatky a přitom neplatit za jednotlivé platby.

SIPO je měsíční inkaso pravidelně se opakujících plateb. Ty mohou být nejrůznějšího charakteru – nejčastěji to bývají poplatky za energie, nájem, telefon, předplatné novin a časopisů nebo koncesionářské poplatky. Výčet je však ještě širší – inkaso může zahrnovat i platby stavebního spoření, splátky penzijního připojištění či úvěru, nebo poplatky kabelové televize. Je jedno, zda prostřednictvím SIPO platíte dvě platby nebo deset – poplatek je stále jen jeden.

Místo abyste měli v bance nastaveno několik trvalých příkazů, sdružíte si všechny platby do jedné a zaplatíte celkovou částku. Poplatky za jednotlivé odeslané platby nehradíte vy, ale společnosti, kterým peníze zasíláte. Pro tyto firmy je SIPO také výhodné: nejenže jim odpadají náklady spojené s pravidelným obesíláním zákazníků složenkami, ale navíc má pošta 95% úspěšnost při inkasování plateb od domácností.

Hledáte optimální provozní úvěr pro vaši firmu? Chcete financovat investice? Čtěte přílohu Firemní bankovnictví.

Česká pošta vám každý měsíc do schránky doručí podrobný výpis s vyčíslením všech plateb. Jednotlivé společnosti vám dále zasílají pravidelné vyúčtování s fakturami – ty však již nehradíte, mají pouze informativní charakter.

Jak platit SIPO?

SIPO lze platit buď bezhotovostně převodem z účtu, nebo chodit pravidelně na poštu a platit vše v hotovosti. Hotovostní platba byla dlouhé roky zdarma, ale od října 2003 pošta za tuto službu zavedla souhrnný poplatek 8 Kč. V případě hotovostní platby na poště je výhodou, že si před placením můžete na výpise zkontrolovat, zda vám byli jednotlivé platby naúčtovány správně.

Pokud se vám nechce chodit každý měsíc na poštu, můžete zvolit bezhotovostní placení SIPO. Po zřízení svolení k inkasu SIPO ve vaší bance se vlastně už nemusíte o nic starat. Banka každý měsíc ve stanovený den provede automatickou úhradu peněz.

Nevýhodu je, že do určité míry ztrácíte přehled nad platbami. Pro klid duše je proto dobré omezit si horní limit plateb, při jehož překročení banka převod neprovede. Vyhnete se tak případným zdvojeným platbám či jiným chybám ve vyúčtování SIPO. Velkou škodou však je, že není možné stanovit limit na každou platbu zvlášť.

SIPO a bankovní poplatky

U bezhotovostního placení SIPO však musíte počítat s několika typy poplatků. Zřízení povolení k inkasu SIPO je ve většině bank zdarma. Výjimkou je například Komerční banka, která si za tuto službu účtuje dokonce 60 korun. Jakékoliv změny či zrušení SIPO ale zpoplatňují již všichni – nejčastěji 20 až 30 Kč. Výhodou oproti trvalému příkazu je, že se neplatí za změnu částky jednotlivé platby, neboť ta není pevně nastavena. Měsíčně vám banka bude účtovat ještě jeden souhrnný poplatek za provedení inkasa. Bankám se asi nelze divit, že si za tyto služby nechávají zaplatit, SIPO je rozhodně připravuje o snadné výnosy.

Úspory jsou při souhrnném placení prostřednictvím SIPO poměrně vysoké, a tak se banky opravdu mohou obávat, že jim Česká pošta přetáhne klienty. Těm odpadnou poplatky za odeslání jednotlivých plateb a za účetní položky. Například Česká spořitelna si za každou účetní položku vzniklou z trvalého příkazu účtuje pět korun, Komerční banka 4,50 Kč.

skoleni_15_5

Výrazná je i úspora oproti placení složenkou na poště. Například při placení složenky typu A na 200 korun si pošta účtuje poplatek 20 Kč, tedy 10 %!

Na závěr si ještě neodpustím perličku z internetových stránek České pošty propagujících SIPO. Podle výzkumu společnosti Median provedeného v listopadu 2004 v domácnos­tech, které používají SIPO, žije 84 % všech obyvatel, což je více než 8 460 000 lidí. Tak, není to povzbudivé, že celých 84 % uživatelů SIPO žije? Jen mě trochu zaráží, co těch zbylých 16 %…

Hradíte nějaké poplatky prostřednictvím SIPO?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).