Hlavní navigace

Na návštěvě u České pošty. Miliony balíků nejen z Číny (GALERIE+VIDEO)

20. 12. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Neznám člověka, který by si nezanadával na Českou poštu. Dokážete si však představit, co všechno stojí za odeslaným balíkem nebo listovní zásilkou? Nahlédli jsme pod pokličku největší poštovní třídírny v Česku.

Auta, skútry, traktory

Česká pošta má největší flotilu dopravních prostředků v ČR, nově vsází i na vozy s CNG, má jich 700. Na horách uvidíte i terénní vozy České pošty a v Krušných horách má dokonce dva sněžné skútry. V malešické třídírně má dokonce traktor Zetor. Slouží zvláště jako jistá pomoc při startování motorů nákladních vozidel.

  • Počet zaměstnanců: přibližně 33 000
  • Vozový park: přibližně 5300 dopravních prostředků

Poštovní služby 

Pošta se chlubí také největším podílem na trhu u balíků (o něco málo před konkurenční PPL), reálně jde o desítky milionů balíků, meziročně růst činil obrovských 20 %. Přesná čísla pošta nezveřejňuje. Oproti tomu výrazně klesají listovní zásilky, podle předpokladů jich bude letos cca 400 mil. kusů, doporučené pak ke 100 mil kusů (ty umí ČP jako jediná na trhu, rekomando u konkurence nepošlete).

Jak je to s cizinou?

Oproti běžným měsícům roku se od poloviny září navýší zásilky zpravidla o 10 %, v předvánočním období pak dosahují zhruba 50%  nárůstu. Přesto pošta v adventní době vytřídí a připraví pro doručovaní veškeré zásilky ze zahraničí bez zdržení, a to každý den. 

  • Největší podíl mají zásilky listovní. I ty jsou ovšem využívány pro zboží z e-shopů, protože můžou dosahovat váhy až dvou kilogramů. Nejvíce jich do republiky přijde ze zemí jihovýchodní Asie (Čína, Hong Kong), Německa, Polska a Slovenska.
  • V počtu balíků se pak na první příčce drží Slovensko, Německo a Rusko.
  • Denně zpracují vyměňovací pošty na 10 000 zapsaných (registrovaných) zásilek, které přijdou ze zahraničí (listovní zásilky, balíky, EMS).
  • Celkově pošta denně zpracuje (jak zásilky ze zahraničí, tak vypravené do zahraničí) 25 000 registrovaných zásilek a 500 000 obyčejných listovních zásilek. 
  • Z celkového počtu pošta měsíčně připraví pro celní řízení průměrně 200 000 zásilek.

Čína vede, USA klesá

Ještě před třemi roky byl počet zásilek ze zahraničí přibližně stejný jako počet zásilek, které směřovaly z naší země do ciziny. Zásilky ze zahraničí ale druhým rokem svůj podíl postupně navyšují. Počet zásilek z USA za poslední tři roky výrazně poklesl – ve prospěch zásilek z jihovýchodní Asie. Naproti tomu k celnímu odbavení připravila Česká pošta v roce 2013 více než 2 000 000 kusů zásilek.

Kdo zpracovává zásilky?

O zpracování zásilek ze zahraničí se u nás starají 3 vyměňovací pošty. Pošta Praha 120 (viz galerie) je určena pro bývalé země západní Evropy, USA a třetí země. Vyměňovací pošta v Chebu je určena především pro Německo a vyměňovací pošta Břeclav pak zejména pro Slovensko. Mimochodem, v době přípravy článku jsme obdrželi novou informaci, ve středu 18. prosince 2013 bylo podáno rekordních 320 000 balíků, z toho eshopy tvořily 150 000 balíků.

Nejvíc projede právě Malešicemi. To je třídírna, která dennodenně zpracuje až 45 % poštovní hmoty (balíky, listovka), která projde celou poštou. Je to dáno také tím, že je to srdce logistické sítě, zpracovává tedy nejenom zásilky pro Prahu a Střední Čechy, ale také zásilky tranzitní, které směřují z Čech na Moravu.

A jaká je pracovní doba v třídírnách? Pracovní doba není, je totiž nonstop, ale stěžejní dobou, kdy se třídí, je večer přibližně od 18 do 4 hodiny ranní. Když jsme do třídírny dorazili ve 22:00, zrovna se chystaly na odjezd poštovní vlaky směrem na Moravu.

Přes den se občas třídí jen zbytkové zásilky, hlavně ty, které nemají dodání do druhého dne. Např. obyčejný balík, který nemá garantovanou dobu dodání a běžně se doručuje do 2–3 dnů. Ale těch je už dneska podle pošty naprosté minimum.

Na brněnské úložně končí balíčky s příběhem. Končí tam totiž zásilky, které  nelze doručit, ale výjimkou není ani případ, kdy zásilku nechce ani adresát, ani odesílatel, kterému jinak pošta zásilku vrací, pokud není převzata adresátem. Najde se tam i velmi kuriózní obsah, je to vlastně jediný případ, kdy pošta může do zásilky, a tedy znát i její obsah. Viděl jsem tam i placatou televizi. A je to tři roky, kdy ji obsadila kriminálka, protože se v zásilce objevil kus uříznutého lidského prstu, řekl nám Ivo Mravinac, tiskový mluvčí České pošty.

Zásilky v úložně čekají rok, pak je může pošta buď zničit, anebo prodat. Výnosy jsou naprosto zanedbatelné, protože absolutně nejvíc tam končí listovních zásilek. A jaké jsou nejčastější chyby odesílatelů? Špatně vyplněná adresa či špatně zabalená zásilka. Ostatně na způsob zabalení balíků se můžete podívat i v naší fotogalerii.

Přeji vám, aby v milionech podaných zásilek si ta vaše našla správnou cestu k vám, a to nejen před Vánocemi. (Autor článku.)

skoleni_15_4

Třídírna České pošty v Praze-Malešicích

Věděli jste, že poštou jde poslat jízdní kolo nebo půltunový ocelový válec? Pro nás to bylo překvapením, pro zaměstnance pošty běžný standard.

Pošta Praha 120

Přes tuto poštu přicházejí a odcházejí všechny zásilky do a z ČR. V budově sídlí i celní správa. Proclení zásilky si můžete vyřídit osobně, anebo pověřit zastoupením Českou poštu, resp. třetí osobu. Tato pošta se bude v roce 2014 stěhovat do prostorů třídírny v Malešicích včetně celní správy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).