Hlavní navigace

Na internetu bez kreditky?

12. 12. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Chcete si pořídit zboží vybrané na internetu, ale nemáte správnou platební kartu? Nechcete dávat číslo karty neznámé osobě? Bojíte se o bezpečí úspor? I v takovém případě je možné nákupy po internetu provádět. Připravte se ale na možná úskalí. A víte, že se dá na výletu do Londýna vydělat?

Internet je hitem posledních let a jako takový se stal mimo jiné i jedním obrovským supermarketem. Přes internet lze koupit pomerančovou limonádu, květiny nebo třeba letenky. Takřka vše, nač si vzpomenete. Internetové obchody ale nejsou pro každého.

Poté, co si natěšený zákazník zaplní virtuální košík zbožím, se často objeví na monitoru nápis vyzývající k zadání čísla platební karty. Někteří obchodníci jsou ochotni zasílat zboží na dobírku, platby prostřednictvím platební karty ale převažují. A to může být problém.

Pavel Makovský - eBanka
Máte-li jakékoli dotazy ohledně nakupování na internetu, dnes máte poslední možnost položit je Pavlu Makovskému, řediteli divize Interní a Externí komunikace eBanky, banky, která jako první v ČR zavedla služby přímého bankovnictví, v Poradně Měšce Jak nakupovat na Internetu.

Ne každý adekvátní platební kartu má. Pro platby po internetu jsou zpravidla použitelné pouze karty embosované (např. VISA, MsterCard, …). Ti, kteří mají běžné elektronické karty (např. Maestro, VISA Electron, …), obvykle ostrouhají. Nicméně i majitelé vhodných karet mohou narazit na problémy.

Ne každý je připraven poskytnout číslo své kreditní karty neznámému prodejci, zejména v případě, kdy může takovýto prodejce na základě čísla vaší karty vybrat z vašeho účtu nemalý peníz. Zvláště pak v situaci, kdy sídlí neznámý prodejce v Jižní Americe a o jeho dohledávání prakticky nemůže být řeč.

Bez karty…

Skutečnosti, že lidé chtějí platit za zboží na internetu a nechtějí či nemohou použít kartu, si některé firmy všimly a čile jí využívají. Klientů mají stále dost. Ať už jde o klienty, kteří kartu nemají, o klienty, kteří nechtějí sdělovat své číslo karty nebo o klienty, kteří mají na své kartě pouze nastaven nízký limit pro internetové platby.

Ačkoliv si nejsem jist, zda se u nás některá firma zabývá obecným zprostředkováním internetových plateb, je možné nalézt firmy, které zprostředkují nákup konkrétního druhu zboží. Pro názorný příklad jsem vybral nákup letenek a knih.

Levné letenky

Leckdo jistě slyšel o „nízkorozpočtových“ leteckých společnostech (z Prahy létají EasyJet, Bmibaby, Skyeurope, Germanwings, Snowflake, Volare, JET2 a Flybe), které nabízejí neuvěřitelně levné letenky z Prahy do vybraných evropských měst. Letenky lze ovšem koupit pouze po internetu. Když jsem takové letenky kupoval sám, karta (byť embosovaná) mi vypověděla službu. Nepomohla ani banka – naivně jsem se domníval, že je schopna platbu zprostředkovat a peníze strhnout z mého účtu.

Určité řešení jsem našel na stránkách www.go.cz, kde jistá agentura poskytuje informace o zmíněných aerolinkách. Mimo jiné je tato společnost pro své klienty ochotna letenky rezervovat a následně jim je prodat v korunách. Není to ale zadarmo.

Jelikož jsem přesně věděl, který let chci rezervovat (v rámci rezervace již probíhá koupě letenky), zdržení se v kanceláři bylo minimální. Přesto jsem za zprostředkování zaplatil 400 Kč. Cena byla nižší než standardní, neboť nebylo nutné konkrétní let hledat (jinak bych podle tehdejšího ceníku zaplatil něco přes 600 Kč). Cena zahrnuje poplatek za použití karty (kterému se tedy stejně nevyhneme) a zprostředkování.

Je překvapující, že se mi nepodařilo sehnat jinou firmu, která by byla ochotna pro mne podobnou službu zprostředkovat. Cena sice není extrémně vysoká, ale vzhledem k nízké ceně letenek rozhodně není zanedbatelná. Není zanedbatelná taktéž vzhledem k poplatkům za vydání vlastní embosované platební karty.

Kupte si Shakespeara!

Shakespeara jsem nekupoval. Nemluvě o tom, že shakespearovská dramata lze jistě sehnat u nás i v anglickém znění. Nedávno jsem se ovšem dostal do situace, kdy jsem potřeboval objednat odbornou literaturu, která na našem trhu není.

Místem, kde většinu knih seženete, je internet. Za všechny bych uvedl jednoho z nejznámějších distributorů – společnost Amazon (www.amazon.com, www.amazon.co.uk). Je až s podivem, jaké všechny knihy lze takto vybrat. Koupě samotná ale nemusí být zcela triviální. Při objednávce se mi dostalo informace, že společnost do České republiky knihy nezasílá. Dalším problémem byla skutečnost, že jsem měl dobré důvody k tomu, abych knihu platil v českých korunách.

Pro nákup knih ze zahraničí existuje minimálně v Praze několik firem. Při zaslání požadavku vám zpravidla do jednoho dne sdělí, za jakých podmínek mohou vámi objednanou knihu dodat. O tom, že neviditelná ruka trhu má zřejmě úplně jiné starosti, svědčí následující příklad.

Obeslal 3 společnosti (jiné jsem nesehnal a i nález těchto tří nebyl nijak jednoduchý) s žádostí o objednání tří různých knih. Do objednávky byla mimo jiné připsána informace o tom, za jakou cenu nabízí knihy výše uvedený Amazon. Porovnání jednotlivých nabídek ukazuje následující tabulka.

Ceny knih u jednotlivých zprostředkovatelů
Starman Bohemia Suweco Bohemian Ventures Amazon.com (*)
A 2 783 Kč 1 800 Kč 3 500 Kč 1460 Kč
B 4 701 Kč rozebráno 3 200 Kč 764 Kč (**)
C 1 420 Kč 1 230 Kč 1 400 Kč 730 Kč

(*) Ceny společnosti Amazon jsou přepočítány na koruny v platném kurzu v době objednávky a nezahrnují poštovné (**) K dispozici pouze „skoro nová“ kniha

skoleni_15_4

Cenové rozdíly zejména prvních dvou knih jsou zarážející. S jistou dávkou škodolibosti by se dalo na účet firem Bohemian Ventures a Starman Bohemia (zdaleka nejznámější) poznamenat, že je nejen levnější si pro knihu dojet do Londýna, leckdy je ale levnější si pro ni i doletět!

Nákupy na kreditku bez kreditky se příliš nevyplatí. Alespoň dokud v ČR nevznikne adekvátní konkurenční prostředí, které by ceny za zprostředkování narovnalo.

Využil/a jste již zprostředkovatele nákupu na Internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).