Hlavní navigace

Na internet s WiFi

3. 11. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Připojit sek internetu můžeme všichni, potřebujeme pouze počítač a trochu trpělivosti. Ale je „připojit“ a „připojit“. Služba WiFi nabízí rychlé a spolehlivé bezdrátové připojení k internetu. Co to je WiFi, jak funguje, kde a za kolik se dá sehnat?

Co je WiFi

Nápad připojovat se na internet pomocí bezdrátové technologie je záležitostí posledních asi pěti let. Ovšem ve velkém se začal realizovat až v poslední době díky relativně nízké ceně příslušenství – jak hardware, tak software – a díky narůstající potřebě a zájmu veřejnosti mít k dispozici rychlé připojení k internetu.

WiFi neboli Wireless Fidelity – bezdrátová věrnost, je způsob přenosu dat na vlnách rádiových frekvencí. Funguje v podstatě tak, že si koupíte anténu, nasměrujete ji směrem k takzvanému „Hot Spotu“, nainstalujete software, nastavíte počítač a pak už jen surfujete. Samozřejmě že ve skutečnosti to je o něco málo složitější.

Jak funguje WiFi

WiFi využívá frekvenční pásma o frekvenci zhruba 2,4 – 3,5 Ghz, což přibližně odpovídá vyšším frekvencím vln rádia nebo nižší frekvenci televizních vln. Používány jsou standardní sítě IEEE; vlastní parametry se u každého providera trochu liší. Některé firmy se chlubí přenosem až 11 Mbps, což je opravdu rychlé připojení – pro srovnání: třeba dvě pětiminutové písničky formátu mp3 za vteřinu nebo jeden film (700 MB) za zhruba 1 minutu.

Co potřebujete

A teď tedy co přesně je k připojení WiFi potřeba obstarat. Nejdříve hardware: k připojení do WiFi sítě potřebujete adaptér PCMCIA, PCI nebo externí USB. Dále anténu, která musí být umístěna tak, aby mezi ní a „Hot Spotem“ (místem ve vašem okolí, odkud je vysílán WiFi signál) byla přímá viditelnost, v cestě nesmí být domy, stromy ani nic jiného.

Navíc byste měli zajistit, aby – kvůli kvalitě signálu – vzdálenost mezi anténou a adaptérem nepřekročila 10 metrů (optimálně do 5 metrů). Pokud je vzdálenost mezi anténou a adaptérem větší, budete si navíc muset zakoupit „Access Point (AP)“, tzv. přístupový bod. Toto zařízení musí být opět umístěno optimálně 5 m {max. 10 m}, od antény, ale je možné od něj vést ethernetové (síťové) kabely až do vzdálenosti 100 m. Ty je možné připojit do síťové karty počítače bez potřeby jiného hardware.

Kompletní vybavení se dá sehnat už za 1500 Kč, dražší vyjde na cca 5000 Kč.

Co se týče počítačového vybavení, celkem postačí počítač, který byste normálně používali pro připojení na internet – třeba prostřednictvím modemu – ale platí, že čím „nadupanější“, tím lépe.

Instalaci sítě WiFi obvykle zajišťuje dodávající firma, která vám většinou může zároveň půjčit veškerý hardware. Instalace je sice za příplatek, ale myslím, že se běžnému uživateli rozhodně vyplatí. V několika případech – třeba v Lysé nad Labem, kde je poskytování WiFi zřízeno neziskovou organizací, ale i jinde – existuje možnost nainstalovat si veškeré vybavení samostatně, ale toto nedoporučuji, už vzhledem k tomu, že hardware není nejlevnější. A také proto, že se řada firem okamžitě zřekne udržování signálu a mnohdy i vlastní garance za připojení.

Kdo nabízí WiFi

WiFi se již usídlila v mnoha větších městech. Po celé republice je zhruba 45 providerů služby WiFi a zhruba 450 Hot Spotů. Většina z nich je k dispozici v rámci placených služeb, ale několik jich je zdarma – třináct v Praze, po jednom v Litoměřicích, Českých Budějovicích a Mostě.

Společnosti, které WiFi nabízejí, jsou jednak národní giganti – Eurotel, TELE2, Český Telecom, jednak místní organizace. Kvalita připojení je u všech zhruba stejná, mírně se liší technické detaily sítí – většinou je to právě frekvence, na které operují. Vlastně záleží jen na tom, zda má daná společnost licenci na provoz této frekvence, protože dlouhodobě by se mohly vyskytnout problémy s jejím provozem, pokud provozní licenci nemá.

Doba dodání objednaného připojení se pohybuje od 5 dnů do cca 2 týdnů od objednání – v ceně objednávky a takzvaného „aktivování“ (zhruba 2 – 3 tisíce korun) bývá většinou i instalace a nastavení WiFi linky.

Přehled hotspotů, které jsou dostupné v České republice, naleznete v největší Databázi hotspotů WiFi na serveru Lupa.cz. Dozvíte se, která společnost jaké hotspoty nabízí, jak je najít a řadu dalších údajů a podrobností.

Kolik stojí WiFi

Cenově se připojení k WiFi síti pohybuje okolo 500 – 600 Kč za měsíc. Existují ale i jiné nabídky než měsíční připojení. Například firma WIDENet nabízí připojení AdHoc, jinými slovy „na místě“ – zaplatíte si jednorázově určitou dobu připojení k Hot Spotu, od 15 minut až po 24 hodin. Cenově se toto připojení rovná jednomu měsíci s nějakým dlouhodobým tarifem firmy, například tarify na 6 měsíců, které stojí pro domácnost 3 500 Kč (asi 510 Kč za měsíc) a pro podnikatele 6 500 Kč (asi 1 100 Kč za měsíc), obojí včetně DPH. WIDENet nabízí rovněž možnost se připojit na internet prostřednictvím cizích Hot Spotů – tato nabídka je bohužel omezena na 1 hodinu denně.

Eurotel nabízí tarify Jet Basic za 700 Kč měsíčně, omezeno na 60 hodin připojení k síti WiFi, nebo Jet Nonstop za 1 500 Kč měsíčně za neomezený přístup na internet prostřednictvím WiFi (obojí včetně DPH).

Jak vidíme, ceny jsou zhruba na stejné úrovni. Firma IPEX nabízí nejlevnější připojení WiFi, pouze za 490 Kč měsíčně, ale když k tomu připočteme DPH, vyjde to opět na nějakých 600 Kč, a překvapení se nekoná.

Dalším příkladem je společnost CZ Net, která má v nabídce WiFi celkem 9 tarifů, lišících se rychlostí připojení. Nejlevnější 64 kbps za 350 Kč, ovšem chyták je, že musíte podepsat smlouvu min. na 12 měsíců. Pokud se vám podepisovat nechce, je stejný tarif k dispozici za 800 Kč měsíčně.

skoleni_15_4

Ukázka nabídek WiFi
Firma Cena
CZ Net 350 Kč (800 Kč bez smlouvy)
IPEX 490 Kč bez DPH
WIDENet 3 500 Kč (6 měsíců)
400 Kč (AdHoc 24 hodin)
Eurotel 700 Kč (max 60 hodin)
1 500 Kč (bez omezení)

Veškeré ceny jsou včetně DPH pokud neuvedeno jinak.

WiFi je cenově trochu náročnější, ale na druhou stranu odpadají prvotní náklady zřizování kabelu nebo telefonní linky – sice musíme koupit anténu, ale vyjde to levněji a pohodlněji než nechat přivádět kabely.

Používáte WiFi?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).