Hlavní navigace

Na dovolenou vlakem?

9. 5. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Čas dovolených se rychle blíží. Je levnější cestovat autem, autobusem, letadlem, nebo vlakem? Než začnete propočítávat náklady na konkrétní cestu, jistě vás bude zajímat, jaké slevy můžete u dopravců uplatňovat, aby vás cesta vyšla co nejlevněji.

V prvním díle seriálu o cestování do zahraničí pojednáváme o železniční dopravě. Je to jen jedna z možností, jak vycestovat do zahraničí. O dalších způsobech přepravy naleznete informace v příštích článcích.

Zjistit cenu a spojení na železnici v mezinárodní přepravě je téměř tak jednoduché jako u vnitrostátního cestování. V případě cestování po České republice je to otázka několika málo sekund. Na stránkách IDOS nebo přímo na stránkách Českých drah zadáte, odkud kam pojedete a během několika sekund víte, jakým vlakem a za kolik korun, kolikrát musíte přestoupit a kolik času v dopravním prostředku strávíte. Pokud si totéž chcete zjistit při cestování do zahraničí, liší se to pouze v tom, že informace nezískáte na jedné, ale dvou internetových stránkách.

Na dovolené v zahraničí se neobejdete bez valut. Ale kdy je nakoupit?

Pro vyhledání mezinárodních spojení můžete využít stejných internetových stránek jako pro vyhledávání spojení vnitrostátních (tedy www.vlak.cz, www.idos.cz, www.vlak-bus.cz, www.cd.cz). Objeví se vám však pouze spojení, nikoli cena. Pokud chcete cestovat do Kolína, dostanete kompletní informace, pokud se vám však jedná o ten nad Rýnem, zjistíte spojení, počet kilometrů, ale bez ceny. Problémem není najít si spojení ani do vzdálenějších míst. Vyhledat Paříž, Benátky či Madrid není problém.

Máte-li nalezeno spojení, počet kilometrů a přestupů, zbývá zjistit cenu. Na www.jizdenka.cz orientační cenu zjistíte. Pozor jen na to, abyste nezadávali český název města (ve vyhledávání spojení to možné je). Poté, co je cena vyhledána (např. z Prahy do Paříže vás bez slev podle „kalkulátoru“ vyjde na 4026 Kč), můžete si zadávat různé parametry – například to, jakou využijete slevovou kartu, a cena se vám podle zadaných parametrů mění.Problémem je, že ve vyčíslení není možné měnit stanice, přes které chcete jet, nebo zadat konkrétní spoj, kterým chcete cestovat. Cena je tak spíše orientační. Cestovat je možné přes různá města, a liší se tak i počet kilometrů. Nutno však podotknout, že na tak velké vzdálenosti bývá rozdíl zanedbatelný.

Může vám zaměstnavatel přispět na dovolenou?

Slevy na cesty do zahraničí

Není potřeba však vždy platit plnou cenu. České dráhy nabízejí množství slev. Možná některou z nich využijete.

Cesta k našim sousedům

Pokud se chystáte na cestu do Německa, Rakouska, Polska nebo na Slovensko, budou vám některé slevy započítávány automaticky. Můžete ale také využít některé slevy, na které potřebujete „slevovou“ kartu.

Například k sousedům na Slovensko se z mezinárodního jízdného automaticky poskytuje 55 % slevy. Které slevy ale nejsou automatické a musíte si o ně požádat, případně si za ně zaplatit?

Pokud necestujete sami, ale je vás 6 a více, nekupujte si jízdenku každý zvlášť – můžete požádat o skupinovou. Na všechny cestující ve skupině bude poskytnuta sleva. Na tratích ČD bude činit 30 % ze základního jízdného, u našich sousedů za cestování na tratích ZSSK (Železničná spoločnosť Slovensko) zaplatíte o 20 % méně než v případě, že byste jako skupina necestovali.

Bydlíte-li blízko u hranic, tj. do 40 km, a vaše cesta na slovenské straně také nebude delší než 40 km, budete mít jízdenku levnější. Jedná se o tzv. malý pohraniční styk. Ovšem pozor, pokud chcete jízdu přerušit, na jízdenku podle tarifů malého pohraničního styku nemáte nárok.

A jak to vypadá s příhraničním cestováním do ostatních sousedních států?

Sone+ v zahraničí

Sone+ je víkendová síťová jízdenka, která platí celý den v sobotu nebo neděli. To znamená, že během soboty nebo neděle s ní můžete cestovat ve všech osobních vlacích. Tuto jízdenku je možné použít v na tratích ČD a Viamont, v německém, rakouském a polském příhraničí. Za 130 Kč se tak můžete podívat do příhraničních oblastí, pokud cestujete osobním vlakem druhé třídy. Pokud chcete cestovat druhou třídou všech vlaků (kromě EC a IC), tedy i rychlíkem, zaplatíte za jízdenku 360 Kč.

Na jízdenku Sone+ nemusí cestovat jen jeden, ale až pět lidí. Pokud jste si na základě této informace začali plánovat cestu s několika přáteli, musím vás zklamat. Dospělí mohou být v pětičlenné skupině pouze dva. Ostatní musí mít méně než 15 let. Ale i tak vás vyjde cesta na slušnou cenu ve srovnání s „běžnou“ jízdenkou.

Cestování v německém příhraničí

Na jízdenku EgroNet je možné cestovat v české a německé příhraniční oblasti. Zakoupit ji lze v oblasti, kde se používá. Prodají vám ji v Chebu, Mariánských Lázních, Sokolově, Karlových Varech či Vojtanově. Jízdenka stojí 100 Kč nebo 250 Kč – podle toho, zda se jedná o jízdenku pro jednotlivce či pro rodinu. Na tuto jízdenku můžete v oblasti mezi městy Cheb, Mariánské Lázně, Karlovy Vary, Zwickau, Gera, Plauen, Hof a Marktredwitz cestovat jeden den.

Při hranicích s Rakouskem

Jízdenka EURegio je platná čtyři dny a je určena pro cesty do Rakouska. Pokud nemáte zařízenou u ČD žádnou kartu (kartu Z, Junior pas, …), zaplatíte plné jízdné za tratě ČD a na rakouské máte 35% slevu. Pokud kartu na slevy máte, zaplatíte za české tratě podle příslušného tarifu a za rakouské tratě je vám jízdenka zlevněna o 63 %.

Cesty po celé Evropě

Pokud je vám Česká republika těsná a chcete vycestovat i jinam než do sousedních států, není též nutné vyjíždět beze slev.

Mnohostranná dohoda

Mnohostranná dohoda platí s Maďarskem, Rumunskem, Bulharskem, Jugoslávií a Makedonií. Na základě ní získáte 30% slevu z mezinárodního jízdného (50 % pokud tvoříte skupinu), ovšem pouze pokud si zakoupíte jízdenku zpáteční. Tato zpáteční jízdenka je platná po dobu dvou měsíců.

City Star

Pro cestu tam a zpět je také určena sleva City Star. Ta je platná pro více zemí než Mnohostranná dohoda. Je výhodná především pro malé skupiny, protože druhý až pátý cestující má slevu 50 % z ceny. Jízdenka platí jeden měsíc a před zpáteční cestou musí být minimálně jedna noc ze soboty nebo neděli strávená v cílové stanici. Tato sleva platí pro Slovensko, Rakousko, Německo, Dánsko, Nizozemsko, Švýcarsko, Maďarsko, Rumunsko, Slovinsko, Makedonii, Jugoslávii, Bulharsko a Řecko.

Relační sleva do Maďarska

Pokud se chystáte na cestu z Prahy nebo z Brna do Budapešti, kupte si raději zpáteční jízdenku. Ušetříte tak 40 % z ceny jízdenky. Vrátit se musíte během dvou měsíců.

Inter Rail

Pokud vás to táhne ještě dál nebo si přejete procestovat více zemí, neměl by vaší pozornosti uniknout Inter Rail. Můžete tak absolvovat libovolný počet jízd v 1 zóně během 16 dnů, ve 2 zónách během 22 dnů nebo ve všech 8 zónách během 1 měsíce. Zóny, které si vyberete, spolu nemusejí sousedit. Z jakých zón si můžete vybírat?

Zóny
Zóna Země
Zóna A Velká Británie, Irsko, Severní Irsko
Zóna B Švédsko, Finsko, Norsko
Zóna C Dánsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko
Zóna D Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko, Bosna-Hercegovina
Zóna E Francie, Belgie, Nizozemsko, Lucembursko
Zóna F Španělsko, Portugalsko, Maroko
Zóna G Itálie, Slovinsko, Řecko, Turecko, lodní společnosti – námořní relace Itálie/Řecko
Zóna H Bulharsko, Rumunsko, Jugoslávie, Makedonie

Zdroj: internetové stránky ČD

V současné době za Inter Rail zaplatíte tolik EUR, kolik ukazuje tabulka. Ceny se liší pro děti do 12 let, mládež od 12 do 26 let a pro dospělé, kteří už šestadvacáté narozeniny oslavili.

dan_z_prijmu

Inter Rail – aktuální cenová nabídka
Zóna Cena od 12 let do 26 let Cena od 26 let Cena do 12 let
1 zóna 16 dní* 156 EUR 228,80 EUR 114,40 EUR
2 zóny 22 dní 220 EUR 316,80 EUR 158,40 EUR
Global 1 měsíc 308 EUR 436,80 EUR 218,40 EUR

* S výjimkou zóny D
Zdroj: internetové stránky ČD

Zóna D
Zóna D Cena od 12 let do 26 let Cena od 26 let Cena do 12 let
Zóna D 16 dní 132,60 EUR 194,50 EUR 97,30 EUR

Zdroj: internetové stránky ČD

Jak nejčastěji cestujete po Evropě?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).