Hlavní navigace

Názory k článku Na co si dát pozor při zprostředkování prodeje, pronájmu nemovitosti realitkou?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 9. 2013 10:29

    Lenfi (neregistrovaný)

    Myslím, že v dnešní době, kdy má každý přístup k internetu, je jakákoliv realitka zbytečná. Každý si může inzerovat a shánět vše sám. Nehorázné poplatky všech realitek (ZA CO???) a velmi špatné osobní zkušenosti s několika (právní servis k ničemu, všechny smlouvy jsem musel zaplatit u jiného - nezávislého právníka, klienta jsem si nakonec musel sehnat také sám jinde) mě v tom jen utvrzují. Doufám, že tato verbež brzy vyhyne...

  • 4. 9. 2013 12:12

    (neregistrovaný)

    To je blábol. Možná jen kvůli okamžité náladě.

    1. Žiješ ve velkém omylu této doby. A to že internet a internet a internet... Možnosti internetu se silně přeceňují. Firmám totiž klesá počet obchodů přes tradiční distribuční kanály, tak se obracejí k něčemu pořád ještě novému. Jejich obchodní plány jsou totiž nastavené na neustálý růst. Třeba internetová reklama funguje úplně stejně jako tištěná - to znamená skoro vůbec ne.

    2. Přístup lidí k internetu a hlavně jejich schopnost/ochota s ním pracovat se taky hodně přeceňují.

    3. Lidi jsou lidi. Většina lidí je líná, nechce se/bojí se pouštět do nových a neznámých věcí. Přesně pro ně je tu realitka.

    4. V realitních službách je situace stejná jako v distribuci finančních produktů. Vstup je relativně snadný, lidi tu práci berou ze zoufalství. Ostatně na tohle si zvykej. Víc a víc lidí bude prodávat kdeco, protože tradičních pracovních příležitostí bude ubývat (automatizace atd.). Podle toho to taky vypadá. Služba, která je určená pro jistý počet zákazníků, zaměstnává nepatřičný počet agentů (resp. jsou to ičaři, což taky přidává na "úmrtnosti"). Takže chceš-li přežít, musíš být dravec.

  • 4. 9. 2013 13:20

    Jan Slanina

    Myslím, že v omylu žijete spíš Vy. Využívat realitní kanceláře mělo ekonomický smysl v době, kdy nabídka nemovitosti visela pouze na jedné či několika málo nástěnkách realitní kanceláře, která ji nabízela, takže kupující buď obcházel vývěsky realitních kanceláří nebo si sám realitní kancelář najal. Tehdy moc neexistovala alternativa, protože inzerce v novinách měla nejistý efekt a náhodné vývěsky na pouličních sloupech taky. Při absenci Internetu (to velké písmeno je zde podstatné) bylo prostě potřeba nějaké "tržiště", kde se setkávala nabídka a poptávka, a tuto roli hrály realitní kanceláře a jejich vývěsky.

    Nyní ale i realitní kanceláře samy inzerují své nabídky na několika málo internetových serverech, které navíc umožňují strukturované vyhledávání, takže prodávající i kupující se mohou sejít tam a prostředníka nepotřebují.

    Vzhledem k závažnosti úkonu, který člověk provádí, by si stejně měl vzít nezávislého právníka, takže právní servis realitky není něco, za co by mělo smysl platit. O mizerné kvalitě právního servisu většiny realitek nemluvě - smlouvy jsou zpravidla nevyvážené ve prospěch realitky.

    V tom, že řada lidí nechce zkoušet nové věci, máte sice pravdu, ale v současné době už Internet není novinkou ani pro lidi, kteří už odešli do důchodu, ačkoli ho ve svém pracovním životě nepotřebovali. A asi se shodneme, že nemovitosti si kupují spíše lidé v aktivním věku.

    Asi máte pravdu, že k úspěchu v realitním byznysu je třeba být dravec. To je ale IMHO důvod se jim vyhnout a využít inzertní server a osvědčeného právníka. Nebo si pro vepřovou kýtu lezete do tygří klece, i když si ji můžete koupit v řeznictví?

  • 4. 9. 2013 13:53

    (neregistrovaný)

    Technicky jsou tvoje názory sice správné, prakticky ale nefungují. Protože si neuvědomuješ lidský faktor. Obecná charakteristika vlastností obyčejného (nejen českého) člověka je: líný, zabedněný až hloupý, sobecký, zloděj, zbabělý, neschopný sebereflexe, důvěřuje skutečným i pomyslným autoritám. Po někom takovém chceš, aby postupoval jako ty?

    Jak to funguje, jsem popsal. Tohle se dá rychle zjistit jen tak, že se člověk pustí do přímého prodeje. Že se skutečnost příčí tvému racionálnímu mozku, to je jiná věc. Realiťák i finanční poradce jsou prospěšní - pro jisté procento (20 %) svých klientů. Pro ty, kdo mají objektivní překážky, aby si nemovitost, finance vyřešili sami.

    Pochybuju, že smlouvy od Stingu, Remaxu, MM realit a dalších velkých sítí mají chyby (zásadní).

  • 4. 9. 2013 15:11

    Jan Slanina

    I když připustím, že nějakému procentu lidí (ale sám říkáte 20%, tj. jednoznačná menšina) jsou realitní agenti prospěšní: otázka je, jakou přidanou hodnotu má realitní poradce oproti advokátovi, tj. zda by stejnou službu nezajistil advokát, který má navíc povinnost mlčenlivosti, podléhá dohledu advokátní komory a má povinné pojištění. A věci ohledně transakcí s nemovitostmi zná přinejmenším stejně dobře.

    Co se týče smluv, tak mi rukama rozhodně prošly smlouvy od makléřů ReMax a myslím že i MM Reality. Odpovědně mohu říci, že byly z pohledu klienta špatné. Ne nutně s formálními chybami (i takové jsem u realitních kanceláří našel, ale jsem líný hledat, jestli právě u těchto), ale pro klienta značně nevýhodné či rizikové.

  • 4. 9. 2013 20:07

    Méďa Béďa (neregistrovaný)

    Dovoluji si přispět se svou zkušeností se smlouvami z RK Kadlec... Jedna jediná smlouva, kde se měnily jen jména a adresy kupujících, adresy kupovaných nemovitostí a finanční částky. Ve Wordu, takže všechny tyto údaje šly zjistit přes sledování změn. Dodnes mne mrzí, že jsem je nepráskl.

  • 4. 9. 2013 22:46

    Worm

    Blábol to není. Velmi ostatní lidi podceňujete. Vždyť i lidé přes 60 let jsou dnes běžně na Facebooku. (Schválně si zkuste najít vaše starší příbuzenstvo.) A pokud zvládnou Facebook, tak Sreality budou hračka. Vaše představa, že se někdo poběží zeptat na nabídku bytů do nejbližší realitky je naivní. Nebo je to snad spíš přání? ;) Dnes už prostě do Googlu zadají "byty Dolní Kotěhůlky" a je to.

    Jo, druhá věc je, zda budou ochotni podstoupit celý proces koupě/prodeje sami nebo si na něj už tu realitku sjednají.

  • 8. 9. 2013 22:47

    Méďa Béďa (neregistrovaný)

    Zkušenost s realitkou... Inzerát: Byt 3+1 se zahrádkou, se zahradní chatkou, s garáží. Skutečnost při 1. návštěvě: Chatku si odvezeme. Dál se ukázalo, že garáž je družstevní, předseda družstva je estébák a sousedka přes chodbu uliční důvěrnice KSČ, takže hned po koupi bytu jsme dostali písmo, ať odevzdáme klíče od garáže, protože nám nepatří (a garáž dostala ona sousedka, jinak dojička krav).

    Smlouva zmaštěná ve Wordu se zapnutým sledováním změn, takže se člověk dočetl, kdy, komu, od koho a jak ona realitka prodávala. Nechápu, že taková realitka existuje dodnes, cvičený šimpanz by jejich služby zvládl lépe a laciněji.

    A perlička: původním majitelům stálo za to odmontovat vodovodní baterie v koupelně a zásuvky po bytě a dát tam něco, co zřejmě měli ukryté ve sklepě od doby Krále Klacka, vykopat tůje na zahradě a odnést je...

    Po této zkušenosti bych dal přednost před jakoukoli realitkou ukrajinským právníkům.

  • 4. 9. 2013 13:15

    xf (neregistrovaný)

    Tzv. nepojmenovaná smlouva dle § 51 občanského zákoníku nemusí být nic špatného. Záleží na jejím obsahu. Takže to může být ale i pořádný podraz.

    V poslední době jsem viděl u velkých frančíz, že strkají zprostředkova­telskou smlouvu podle obchodního zákoníku. Pozor na to.
    Dokonce i paskvil, kde na začátku je uvedeno, že smlouva je podle obchodního zákoníku, ale v textu je odkaz na občanský zákoníky (Klient byl seznámen zprostředkova­telem... tedy zbavující odpovědnosti. Pro jistotu.).

    Autorka se mýlí, když tvrdí, že provizi nemůže realitka vymáhat po zániku platnosti smlouvy. Pokud realitka prokáže, třeba e-mailem, že se prodávající s kupujícím seznámili s jejich pomocí, a obchod uzavřou třeba půl roku po konci platnosti smlouvy, tak soud již několikrát přisoudil realitce provizi.


    Ale hlavně: Standardní postup realitek je naslibovat ústně cokoli. Načež do smlouvy dát něco zcela jiného. Takže až vám realitka dá návrh smlouvy, tak nic nepodepisujte, a vezměte si ji v klidu domů. Tam vezměte papír a tužku, a vypište si svoje závazky a sankce za jejich nedodržení. A vedle toho si vypište VYMAHATELNÉ KONKRÉTNÍ závazky realitky. Pozor: "vyvine činnost", "bude působit ve prospěch klienta",není konkrétní závazek. Ten splní, když ho dá na vývěsku na chodbu, kde má kancelář. Jednak není definováno, a případný soud nemá podle čeho rozhodnout, co konkrétně znamená "působit, vyvíjet činnost", takže není co plnit. A druhak tam zcela chybí sankce, když to neudělá.

    A podle toho, jestli nějaký závazek ze strany realitky naleznete, alespoň jeden jediný, a jestli realitka dala do smlouvy co slíbila ústně, se rozhodněte.

  • 9. 9. 2013 22:22

    Dana K. (neregistrovaný)

    Zde je o tom web okradených klientů Century 21: http://kauza-century21.webnode.cz/
    Hlavním problémem a rizikem realitních kanceláří je, že neručí za to, že prodávající dostane za prodané nemovitosti peníze. Přesně to se stalo mně a dalším cca 60ti lidem, kteří prodali nemovitosti přes Century 21 Reality 21. Jejich smluvní advokát Vlasák advokátní úschovu rozkradl, a my klienti jsme nedostali za nemovitosti nic. A nestačíme se divit: pojištění advokáta se na zpronevěru nevztahuje, advokátní komora jen řekla že je jí to líto a nepomohla, realitka tvrdí že advokát byl vlastně nezávislý a že s ním nemají nic společného. Toto je opravdu díra na poli realitního i advokátního trhu.

  • 12. 9. 2013 16:38

    Květoslav (neregistrovaný)

    Z výsledku ankety vyplývá, že si 43 % lidí prodává nemovitosti samo. Podívám-li se však na nabídky nemovitostí, jedná se o jednotky až destiny jednotek % nemovitostí, které nejdou přes realitky. Z toho vyplývá, že zdejší diskutéři jsou pěkní kecalové nebo výjimka potvrzující pravidlo :)

  • 16. 9. 2013 14:40

    logik (neregistrovaný)

    Jsem pronajímatelka. Měla jsem něco rozjednaného k pronájmu přes MM, nakonec z toho sešlo, ale smlouvu na pronájem od nich mám. Takovou bych opravdu nepodepsala, naše vlastní je podstatně lepší. I když na inspiraci se hodila...

    Jednotky až desítky procent nemovitostí se inzerují mimo realitky? Že tu nesedí čísla? Není to třeba tím, že někdo inzeruje přes realitku i sám? My jsme to tak měli a nakonec jsme byli sami úspěšnější než realitka...

  • 28. 6. 2016 13:43

    Petr (neregistrovaný)

    Prodej jedine s realitkou, ale me by zajimalo neco jineho. Neuzavru smlouvu, jedna realitka dovede zajemce o koupi a ti se rozhodnou to koupit u jine. Ma ta prvni narok na provizi nebo ostrouha?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).