Hlavní navigace

Můžete výběrem zdravotní pojišťovny ušetřit?

2. 11. 2004
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Přemýšlíte marně o tom, kdy vám naposled zdravotní pojišťovna na něco přispěla? Jste si jistí, že využíváte skutečně vše, co vám nabízí? Pokud jste si na obě otázky odpověděli záporně, možná máte nejvyšší čas změnit zdravotní pojišťovnu.

Odpověď na otázku, která ze zdravotních pojišťoven je pro vás ta nejlepší z nejlepších, neexistuje. Záleží na vašem věku, pohlaví a v neposlední řadě také na tom, jaké služby byste rádi využívali a které jsou pro vás zbytečné. Některé nabízené produkty se liší jen nepatrně, u jiných jsou rozdíly znatelnější. Postupně si probereme hlavní body, ve kterých se podmínky jednotlivých pojišťoven liší.

Zdravotní pojišťovny působící v České republice:
Pojišťovna Kód Působnost Hlavní výhody a nevýhody
Všeobecná zdravotní pojišťovna 111 celá ČR  – nejhustší síť smluvních lékařských zařízení
- omezená nabídka výhod
Vojenská zdravotní pojišťovna 201 celá ČR  – standardní nabídka výhod
- většina příspěvků podmíněna délkou pojistného vztahu, popř. pojištěním dítěte i rodičů u VoZP
Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví 207 celá ČR  – nejširší nabídka výhod na trhu
- nenabízí příspěvek na ozdravné pobyty dětí
- v roce 2004 provedena mírná redukce výhod
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR 211 celá ČR  – dobrá nabídka výhod, rodinné balíčky
- většina příspěvků podmíněna délkou pojistného vztahu
- momentálně neposkytuje příspěvek na antikoncepci
Česká národní zdravotní pojišťovna 222 celá ČR  – menší celoplošná nabídka výhod, široká nabídka regionálních programů
Zdravotní pojišťovna METAL – ALIANCE 217 celá ČR  – systém balíčků s maximální celkovou výší ročního příspěvku může být méně výhodný
Revírní bratrská pokladna 213 regionální – Morava a Slezsko  – menší počet preventivních programů
- regionální působnost
Hutnická zaměstnanecká pojišťovna 205 regionální – Morava a Slezsko  – menší počet preventivních programů
- regionální působnost
Zaměstnanecká pojišťovna Škoda 209 regionální – střední a východní Čechy  – velmi dobrá nabídka výhod
- nejmenší zdravotní pojišťovna na trhu s omezenou územní působností

Plavete s přispěním pojišťovny, a nebo za své?

Jistě jste již slyšeli o tom, že můžete žádat příspěvek na plavání nebo plavat v některých bazénech v určitých časech zdarma. To se týká klientů všech devíti pojišťoven v České republice. Skutečně se nenajde jediná, která by svým klientům levnější plavání neumožnila. Liší se však způsob, jakým je tato služba poskytována. Klientům je v některých bazénech nabídnut konkrétní den a čas, kdy si mohou přijít zaplavat a nezaplatí ani korunu. Toto je nejčastější způsob, se kterým se můžete setkat.

Na internetových stránkách jednotlivých zdravotních pojišťoven jsou zveřejněny seznamy bazénů, dnů i hodin, kdy si můžete přijít zadarmo zaplavat. Stačí si vybrat bazén, který je vašemu bydlišti nejblíže, a podívat se, jestli vám vyhovuje čas, který je nabízen, vzít si kartičku pojišťovny a vyrazit.

Co dělat, pokud určený čas nevyhovuje? Poněkud odlišný způsob nabízí Hutnická zaměstnanecká pojišťovna, Česká národní zdravotní pojišťovna a Vojenská zdravotní pojišťovna. Hutnická zaměstnanecká pojišťovna nabízí příspěvek 300 Kč na plavání v některých bazénech, Česká národní zdravotní pojišťovna přispívá ve vybraných bazénech na permanentky 300 Kč na pololetí a 600 Kč na pololetí v bazénech v Praze a Liberci.

Pokud váš oblíbený bazén není ani na jednom ze seznamů, nezoufejte. Vojenská zdravotní pojišťovna proplatí všem ve věku od 4 do 36 let 50 % výdajů na plavání (maximálně však do částky 300 Kč/rok), studentům 60 % (maximálně 350 Kč/rok), a to ve všech bazénech v České republice.

Péče o ženy

Co bylo řečeno o plavání, platí i o příspěvku na antikoncepci – nabízejí ho všechny pojišťovny. Ročně můžete žádat o částku 500 Kč. Jinak je tomu pouze u Zdravotní pojišťovny Metal – Aliance, ta poskytuje finanční příspěvek, jehož výše závisí na délce pojistného vztahu. Pro nové pojištěnce je to v současné době 300 Kč, v dalších letech roste. Můžete ho využít na antikoncepci nebo na očkování, masáže a saunu.

Otázkou pouze zůstává, kdo částku 500 Kč, nabízenou pojišťovnami, může čerpat. Zpravidla se jedná o dívky od 15 let, pouze u České národní zdravotní pojišťovny od 18. Liší se zde však horní věková hranice. Pokud je vám méně než třicet let, tato otázka vás nemusí trápit, příspěvek dostanete. Pokud je vám přes třicet, zřejmě vás bude zajímat následující tabulka.

Příspěvky na antikoncepci
Číslo pojišťovny 111 201 205 207 209 211 213 222
Zkratka pojišťovny VZP VOZP HZP OZP ZPSKODA ZPMVCR RBP-ZP CNZP
Věk pojištěnce 15–35 let 15–30 let 15–35 let 15–40 let 15–30 let 15–45 let 15– neomezeně 18–40 let

Zdravotní pojišťovny nezapomínají ani na těhotné ženy, kterým přispívají na vitaminy, a to různými částkami až do výše 500 Kč. Zmíněnou pětistovkou můžete žádat u Hutnické zaměstnanecké pojišťovny a u Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR.

Peníze na nákup vitamínů nejsou to jediné, co vám pojišťovny poskytnou. Některé z nich vám nabízí v době, kdy čekáte potomka, mnohem více. Všeobecná zdravotní pojišťovna a Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR poskytnou 500 Kč na hygienické potřeby pro děti, kojenecké lahve a výživy. Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR ještě přidá dalších 500 Kč na pomůcky pro kojící matky. Revírní bratrská pokladna v Ostravě vám stejnou částku poskytne na těhotenský tělocvik a Zaměstnanecká pojišťovna Škoda na plavání pro těhotné.

Pokud uvažujete o nadstandardním ubytování a nebo přítomnosti rodinného příslušníka u porodu, Zaměstnanecká pojišťovna Škoda a Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví vám umožní ušetřit značnou částku. Zaměstnanecká pojišťovna Škoda vám přispěje až 1500 Kč a Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví až 500 Kč na den, po dobu čtyř dnů, tedy až 2000 korun.

Očkování

Jak je to s očkováním u zdravotních pojišťoven? Hutnická zaměstnanecká pojišťovna poskytuje pro děti do 18 let částku 500 Kč, ze které je možné hradit očkování proti chřipce, klíšťové encefalitidě i virové hepatitidě, nebo do 25 let proti meningokoku.

Celkovou částkou na očkování nabízí také Česká národní zdravotní pojišťovna, a to 1500 Kč pro děti do 18 let na očkování proti chřipce, klíšťové encefalitidě, žloutence a meningokoku. U ostatních pojišťoven při očkování proti klíšťové encefalitidě dostanete od 300 do 450 korun.

Žloutenku hradí (do 12 let) Všeobecná zdravotní pojišťovna plně, Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (do 26 let) 1000 Kč (typ B, A+B) a Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (do 26 let) do 3000 Kč (typ A+B), do 500 Kč (typ A, B).

Očkování proti meningokoku je také, co do výše příspěvku, různé. Vojenská zdravotní pojišťovna nabízí 250 Kč, Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank a pojišťoven 500 Kč a Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR 700 Kč.

Rovnátka a brýle pro děti

Pokud nosí váš potomek fixní rovnátka, můžete od své pojišťovny žádat část nákladů na jejich pořízení. Pro lepší přehlednost jsou konkrétní částky uvedeny v tabulce.

Příspěvek na fixní rovnátka
Číslo pojišťovny 111 201 205 207 209 211 213 217 222
Zkratka pojišťovny VZP VOZP HZP OZP ZPSKODA ZPMVCR RBP-ZP ZPMA CNZP
Maximální částka, o kterou můžete žádat 2 000 Kč 1 200 Kč 750 Kč 2 400 Kč 3 000 Kč 1 600 Kč 2 000 Kč 1 600 Kč 1 400 Kč

Hutnická zaměstnanecká pojišťovna přispívá nejen na rovnátka fixní, ale také na rovnátka snímatelná částkou 250 Kč. Revírní bratrská pokladna v Ostravě částkou 300 Kč.

Jedná se skutečně o příspěvky pro děti (u některých pojišťoven do 18 let, u některých do 19), pouze Vojenská zdravotní pojišťovna je výjimkou, ta vám poskytne až 1200 Kč tehdy, pokud je vám méně než 30 let.

Nemalé jsou také příspěvky na brýlové obroučky a kontaktní čočky. Jejich výše je uvedena v tabulce.

Příspěvek na brýle/čočky
Číslo pojišťovny Zkratka pojišťovny Max. výše příspěvku Určení příspěvku Věk pojištěnce
111 VZP 900 Kč/rok brýle 0–6
300 Kč/rok brýle 6–15
201 VOZP 200 Kč/rok brýle 0–15
207 OZP 500 Kč/rok čočky 0–19
209 ZPSKODA 500 Kč/rok brýle 0–15
500 Kč/rok čočky 15–26
211 ZPMVCR 500 Kč/rok brýle nebo čočky 2–18
213 RBP-ZP 200 Kč/rok brýle 2–15
217 ZPMA 200 Kč/rok brýle 2–15

Ozdravné pobyty a lyžařské výcviky

Ozdravné pobyty pro děti jsou služba, kterou nabízí všechny zdravotní pojišťovny. Jejich nabídka je pestrá. Pokud byste rádi své děti na nějaký pobyt přihlásili, podívejte se na aktuální nabídku na internetové stánky vaší pojišťovny.

Něco navíc nabízí Vojenská zdravotní pojišťovna ČR a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR. Tyto dvě pojišťovny přispívají na lyžařské výcviky organizované školami. První zmiňovaná poskytuje 700 Kč ročně, jednou na základní, podruhé na stření a potřetí na vysoké škole. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR poskytuje dětem od 3 do 18 let až 500 Kč ročně.

Něco pro muže

Výhod pro ženy nabízí všechny pojišťovny poměrně dost. Existuje i pojišťovna, která nabízí něco pouze pro muže. Pokud jste pojištěncem zaměstnanecké pojišťovny Škoda a užíváte Viagru, Uprimu nebo Cialis, nezapomeňte ji požádat každý rok o zaplacení částky 500 Kč. Právě takovou částkou pojišťovna přispívá mužům ve věku od 40 do 65 let.

Výhody pro nové pojištěnce

Přemýšlíte zda existuje pojišťovna, která vám nabídne něco navíc za to, že se zaregistrujete právě u ní? Odpověď na tuto otázku zní „ano“. Pro klienty stávající a klienty nové neplatí vždy stejné podmínky.

Všichni noví pojištěnci Vojenské zdravotní pojišťovny ČR obdrží příspěvek 1000 Kč na preventivní péči čerpanou v prvních třech měsících. Tyto finanční prostředky lze využít na úhradu antikoncepce, rehabilitačních výkonů, stomatologických výkonů, očkovacích látek, zakoupení vitamínů, úhradu preventivních vyšetření, nehrazených z veřejného zdravotního pojištění, nebo nákup sportovních potřeb a ochranných pomůcek (např. přilba na kolo).

Pokud jste prvním rokem u Hutnické zaměstnanecké pojišťovny, získáte až 300 Kč na plavání a 500 Kč na pohybové a relaxační aktivity (aerobic, masáže, solárium, akupunkturu, fitness, saunování nebo kalanetiku).

Než se rozhodnete pro změnu zdravotní pojišťovny

Než se rozhodnete pro změnu zdravotní pojišťovny, zeptejte se svého lékaře, jestli má s danou pojišťovnou smlouvu. Také se podívejte na internetové stránky vámi vybrané pojišťovny na detailní informace. Potom už není nic jednoduššího, než si z internetu stáhnout formulář a poslat ho na pobočku, nebo se přímo na pobočce zastavit. O ostatní se už vaše nová zdravotní pojišťovna postará.

skoleni_15_4

Klientem zdravotní pojišťovny se můžete stát, jestliže od vaší poslední změny pojišťovny uplynulo alespoň 12 měsíců. Nezapomeňte, že pojištění se mění vždy začátkem nového čtvrt letí, ale vyplnit a zaslat příslušné formuláře je třeba s předstihem.

Jako pojištěnec máte také své povinnosti. Pokud se stanete pojištěncem jiné zdravotní pojišťovny, musíte tuto skutečnost oznámit svému zaměstnavateli do osmi dnů ode dne změny pojišťovny.

Změníte zdravotní pojišťovnu?

  • Ano.
    38 %
  • Ne, jsem u své spokojen/a.
    41 %
  • Ne, je to moc náročné.
    3 %
  • Ne, měnil/a jsem pojišťovnu v posledním roce.
    2 %
  • Ještě nevím.
    15 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).