Hlavní navigace

Multimédia na mobilu - jen pro bohaté?

26. 6. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mobilní telefon přestává být pouze nástrojem k přenosu hlasu a textových zpráv. Nová generace patří multimédiím. Jaké služby a za jaké ceny nabízejí operátoři v oblasti přenosu obrázků a videa? Může si je dovolit i "obyčejný smrtelník", nebo jsou jen pro bohaté?

MMS
Kdo by si nepřál posílat místo obyčejných textových zpráv s popisem úchvatného zážitku fotografii! Je živější, barevnější a mnohdy vypoví více než text zbavený diakritiky.

Zasílání MMS zpráv přes nevídaný rozvoj komunikační techniky není zdaleka samozřejmostí. Nejen že masovému rozmachu multimediálních zpráv brání jejich cena, ale posílání obrázků nepodporují ani všichni operátoři. Zatímco Eurotel a T-Mobile již delší dobu s obrazem pracují, Oskar vyčkává – fotochtiví zákazníci nejmladšího operátora si musí počkat (první MMSka by měla oskarovou sítí prolétnout ještě letos) nebo změnit operátora.

Samotná cena MMS zprávy se záhadně ustálila kolem 10 Kč. T-Mobile účtuje za její zaslání právě 10 Kč, Eurotel je „levnější“ – spokojí se s 9,98 Kč. S jakou nabídkou přijde Oskar, je zatím ve hvězdách.

Co brání lidovému rozmachu MMS, je především cena mobilních telefonů. Multimediální zprávy jsou zatím stále ještě novinkou a jako takové je chtějí využít i výrobci mobilních telefonních aparátů. Nový telefon podporující MMS pořídíte v ceně od 7 tis. Kč včetně DPH, výjimkou však není telefon 15 tis. Kč. Pokud využijete nabídky některého z operátorů s MMS službou, může vás vyjít přístroj levněji. Pak je ale třeba počítat s menší volností při výběru operátora. K tomu, aby bylo možno MMS plně využít, je třeba mít telefony dva, nebo zprávy posílat na e-mail.

Na MMS jsou navázány informační a zábavní služby, které jsou operátory zpoplatněny. Objednat si můžete téměř vše od zpravodajsví po erotické multimediální materiály. Mezi nejlevnější patří zpravodajství, nejdražší bývá zábava pro dospělé – přesně, jak si žádá trh.

Ceny obou operátorů se v poskytování MMS služeb do značné míry liší. U T-Mobile zaplatíte od 9 Kč za vtip (pro stálé odběratele 7,50 Kč) přes 13 Kč za zpravodajství (stálí čtenáři 11 Kč) po 22 Kč za erotické fotografie (stálí odběratelé 19 Kč), přičemž obrázky z Kamasutry jsou zpoplatněny stejně jako zpravodajství.

Eurotel nabízí dvě formy úhrady – měsíční předplatné, kdy ze zvolené kategorie přicházejí všechny novinky, nebo jednorázový odběr. Za jeden příspěvek zaplatíte od 9,90 Kč (zpravodajství) přes 24,90 Kč (Garfield, humor) po 39,90 za Koktejl. Výše předplatného závisí na průměrném počtu odeslaných zpráv, přičemž nejvíce, 375 Kč, zaplatíte za zpravodajství z domova a kompletní zprávy z NHL.

Video
Prohlédnout si fotografii je pěkné, ale moci si prohlédnout například televizní zpravodajství, to by bylo něco! To JE něco! Streamované video uzpůsobené pro mobilní telefon nabízí dnes již Eurotel a Oskar, třetí operátor se na rozjezd chystá (do konce roku rozšíří své služby).

Přehrávání videa (technicky možný je i přímý přenos) je náročné na mobilní telefon – tedy na peněženku uživatele – ještě více než MMS zprávy. Oba operátoři podporují pouze Nokiu 3650 a 7650, proto je nutno počítat s investicí do mobilu ve výši kolem 16 tis. Kč. Samozřejmě i tyto telefony naleznete ve zvýhodněných nabídkách operátorů, ale i pak počítejte s cenou kolem 10 tis. Kč.

Pořízení klipu je podmíněno připojením na Internet – nejčastěji GPRS, aktivováním služby MMS a zaplacením ceny klipu (o to se postará váš operátor). U Oskara i Eurotelu je k ceně klipu třeba započítat ještě cenu přenosu (Oskar v průměru 4 Kč za minutu klipu, u Eurotelu dle tarifu i zdarma).

Videozpravodajství vás tak přijde u Oskara na 7 Kč, zákazníci Eurotelu zaplatí 12,90 Kč. Nejlevnější obsah nabízí Oskar zdarma – upoutávky na filmy. U Eurotelu vás nejlevnější videosekvence přijde na 9,90 Kč.

Tradičně nejdražší a empiricky nejžádanější erotický obsah stojí u Oskara 20 – 29,90 Kč, u Eurotelu je dražší a stojí až 49,90 Kč. Majitel telefonu musí navíc zajistit, že tento obsah nepřijde k osobám mladším 18 let.

skoleni_15_4

Nabídka videa se bude dále rozšířovat a postupně porostou i další služby, kupříkladu již zmíněný přímý přenos. Měl by se rozšiřovat i počet telefonních přístrojů použitelných pro přehrávání sekvencí. Zda se ale služba rozšíří, ukáže až čas.

T-Mobile zavedl prázdninovou akci – MMS za 2 Kč i ze zahraniční

Využíváte MMS?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).