Hlavní navigace

MojeMobilní karta: vychytávky využijete, pokud máte NFC a Android

25. 8. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Mobilní platby od Komerční banky nabídnou komfort a nepotřebujete k tomu ani speciální SIMku. Musíte mít ale telefon s technologií NFC a operační systém Android.

Komerční banka spustila službu MojeMobilní karta. Protože funguje jen na telefonech s technologií NFC (Near Field Communication), je bankovní služba dostupná jen pro uživatele s operačním systémem Android.

Se změnou souvisí i přechod na nové mobilní bankovnictví a zde už si na své přijdou i tzv. „jablíčkáři“. Nová Mobilní banka je totiž nová pro Android i iOS. Každá se ovládá trochu jinak, aplikace respektuje odlišné ovládání u obou platforem.

MojeMobilní karta: NFC a HCE

Jak už jsme zmínili, služba MojeMobilní karta funguje pouze na zařízeních s technologií NFC. Protože společnost Apple do svých telefonů tuto technologii sice dává, ale zároveň ji zamyká třetím stranám, mohou ji uživatelé používat jen pro platby Apple Pay, a nová služba Komerční banky je jim tudíž zapovězená. Uživatelé s operačním systémem Android na novou službu dosáhnou od verze 4.4 KitKat nebo vyšší.

Nové mobilní platby, na kterých banka spolupracovala se společností VISA a Worldline, využívají technologii HCE (Host Card Emulation), což znamená, že se jedná o virtuální kartu uloženou v prostředí vydavatele – společnosti VISA – se vzdáleným přístupem prostřednictvím mobilního zařízení s technologií NFC. Tentokrát ale nepotřebujete speciální SIM kartu a je úplně jedno, jakého mobilního operátora využíváte.


Autor: Komerční banka

Platit můžete i přes widget na ploše

Mobilní platby: vychytávky a omezení

Novou platební funkci banka implementovala přímo do aplikace Mobilní banka, kterou u této příležitosti inovovala (ale o tom později). Chcete-li tedy využít mobilní platby, musíte si nainstalovat i mobilní bankovnictví pro chytrý telefon, přes které si kartu spravujete, nastavujete u ní PIN apod.

Služba MojeMobilní karta nabízí poměrně širokou paletu možných nastavení:

  • volba částky, od které musíte u platby zadávat PIN (lze nastavit i na 0 Kč, takže PIN zadáváte pokaždé, maximálně můžete nastavit platby bez PIN ve výši 500 Kč),
  • můžete využít náhodné klávesnice – čísla u numerické klávesnice jsou pokaždé jinak, takže kdyby vám někdo sledoval ruce při zadávání PIN, při příští platbě mu to už k ničemu nebude,
  • vibrace při dokončení platby – platba trvá o malinko déle než klasickou bezkontaktní kartou, je nutné telefon přitom držet u terminálu po celou dobu (cca 3 sekundy),
  • automatická platební funkce pro menší částky – placení jen rozsvícením displeje, kdy se začne napájet NFC anténa (při zhasnutém displeji se nenapájí) – nemusíte pro platbu odemykat obrazovku – pokud musíte zadat PIN, odemykáte obrazovku a telefon vás rovnou přesměruje na platební obrazovku do aplikace, kde ho zadáte,
  • 30sekundový limit na dokončení transakce, pak se z bezpečnostních důvodů zruší (nastavení nelze zrušit),
  • platit můžete buď přes ikonu aplikace, nebo lze kartu zobrazit na ploše telefonu za pomoci tzv. widgetu,
  • uložené karty si můžete barevně odlišit atd.

Limity k této virtuální kartě si můžete nastavit stejně, jako u debetní. Na rozdíl od klasické karty ale PIN pro potvrzení platby zadáváte na své mobilní zařízení.


Autor: Komerční banka

PIN zadáváte do telefonu, ne na terminálu

S virtuální kartou, která se vydává jako doplňková k té debetní, není možné platit na internetu (klient nezná ani číslo karty, to je uložené u společnosti VISA). Nevyberete s ní ani z bankomatu, a to ani pokud má technologii NFC. Nad výběry z bezkontaktních bankomatů by banka podle vlastního vyjádření začala uvažovat v případě, že se zařízení začnou po Česku vyskytovat ve výraznějším počtu. Pomocí virtuální karty vyberete hotovost jedině přes cash back.

Jak objednat?

Máte-li zájem o virtuální kartu, musí vaše první cesta vést na portál Google Play, kde si stáhnete novou verzi aplikace Mobilní banka, pokud ji ještě nemáte. V opačném případě dojde k automatické přeinstalaci na novou aplikaci při zachování vašich přihlašovacích údajů i veškerých nastavení.

V internetovém bankovnictví MojeBanka nebo na pobočce si následně požádáte o založení služby MojeMobilní karta. Zhruba do dvou pracovních dnů obdržíte virtuální kartu do vašeho mobilu, kterou je zde nutné aktivovat.

Vylepšená Mobilní banka

Jak už jsme zmínili, v souvislosti s přípravou nové služby banka inovovala i aplikaci mobilního bankovnictví pro chytré telefony. Kromě nového designu by měla nabídnout intuitivnější ovládání upravené pro platformu Android a iOS zvlášť a je optimalizovaná i pro tablety. V případě obou operačních systémů se můžete přihlašovat otiskem prstu.


Autor: Komerční banka

Mobilní banka pro iOS a Android

Aplikace nově nabízí možnost dát si na úvodní stránku telefonu (lišta, u Androidu i jako widget) informaci o zůstatku. A to tak, že si v aplikaci nastavíte svých 100 %, což bude váš měsíční příjem, a aplikace vám pak bude zobrazovat na displeji zůstatek formou procenta z celku bez toho, aniž byste se do ní museli přihlašovat. Můžete si zadat i mezní částku, při které vám ikona zůstatku zčervená. Službu si musíte v aplikaci sami zapnout.

Nově se také všechny produkty zobrazují na jedné obrazovce. Banka doplnila správu trvalých příkazů a inkas, načtení plateb z QR kódu, přehled neprovedených plateb i možnost zadávat SEPA platby a platební příkazy v rámci ČR v režimu Expres. SEPA platby nově zadáte jen s pomocí IBAN, identifikace příjemce a částky, BIC se doplní automaticky. V přehledu karet u nich můžete nastavovat limity, povolovat či zakazovat platby na internetu nebo měnit telefonní čísla ke kartě. Najdete tu i jakousi rychlou volbu – tlačítko s nejčastějšími funkčnostmi.

skoleni_15_4


Autor: Komerční banka

Menu s přehledem funkcí a produktů

Aplikace ukazuje i produkty dceřinných společností, tedy stavebko od Modré pyramidy, životní pojištění od Komerční pojišťovny. Nově si jejím prostřednictvím sjednáte i schůzku s bankovním poradcem, kterému ji přes aplikaci prakticky napíšete do kalendáře a poté se objeví i v tom vašem. Aplikaci můžete nově také spárovat až se čtyřmi zařízeními pro platby na předdefinované účty.

Na podzim banka přijde s verzí Mobilní banky i pro Windows Mobile (i pro desktop verzi Windows 10).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).