Hlavní navigace

Mobito po půl roce: Malý osobní bankomat ve vaší kapse

22. 3. 2013
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

Mobito už žije více jak šest měsíců a nás zajímalo, jak se mu daří a jaké má další plány. Jde jen o slepou uličku, jak ji nazývají zlí jazykové, anebo dokáže vytlačit platební karty a nahradit hotovost?

Pokud náhodou nevíte, co je to Mobito, přečtěte si článek s jeho recenzí. I po šesti měsících má Mobito velké ambice. Bylo to vidět na Filipovi Zemanovi, výkonném řediteli společnosti MOPET, která Mobito provozuje. Filip Zeman by za Mobito dýchal. Plánovaně jsme se setkali na Mobile World Congresu v Barceloně, kde vznikl následující rozhovor. A neplánovaně v panelové diskuzi Trendy, výhody a nevýhody elektronických plateb, která proběhla během E-business akademie II..

V Barceloně Mobito soutěžilo mezi dalšími mobilními projekty a ve své kategorii si odneslo druhé místo. V panelové diskuzi Filip Zeman musel ukázat a obhájit důvody, proč by české eshopy měly používat Mobito a ne třeba jiné platební systémy. A panelisté, složení z představitelů známých společností, mu to nijak neulehčovali (Jan Jírovec z PayU, Pavel Okénka z Agmo, Pavel Schwarz z GoPay).

Mobito ve zkratce

  • Komerční start: 12. září 2012
  • Počet uživatelů Mobita v březnu 2013: přes 25 000
  • Počet těch, kteří Mobito opravdu používají: zhruba polovina
  • Počet obchodních míst: cca 900
  • Průměrná výše transakce: 300 Kč
  • Počet transakcí denně: několik stovek transakcí (přesné číslo nezveřejněno)
  • Nejčastější používání Mobita: dobíjení kreditu na volání sobě či jiné osobě a platby mezi lidmi

Pro všechny s mobilem

Připomeňme si, že Mobito umožňuje posílat peníze na mobil i tomu, kdo nemá Mobito zaregistrované. Příjemce peněz má poté 14 dní na to, aby si Mobito zřídil a peníze si „vybral“, jinak se vrátí zpět odesílateli. Pokud preferujete dobíjení kreditu na volání, ten může přijímat i to telefonní číslo, které není v Mobitu registrované – příjemci kreditu přijde SMS s informací o dobití kreditu na volání. Pokud chcete někoho motivovat k pořízení Mobita, zkuste mu poslat třeba korunu a uvidíte, zda na nabídku zareaguje a korunu si vyzvedne.

Nezáleží na tom, jakou máte banku, mobilního operátora, ani typ mobilního telefonu. Dokonce si nemusíte ani měnit SIM kartu. Mobito je pro všechny jako aplikace (pro iOS a Android) anebo jako USSD zpráva na displej pro většinu ostatních telefonů.

Stav ke konci roku 2012

Počet zákazníků mobilních operátorů. Stav ke konci roku 2012

Vhodné pro odpůrce platebních karet

Na Mobitu je mi osobně sympatická jeho univerzálnost. Dá se s ním platit na internetu či v mobilu, v aplikaci, v obchodech, za služby, dobíjet kredit na volání, ale i platit mezi lidmi. A nezáleží na bance, jakou máte. Funguje online v režimu 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

Níže v rozhovoru se dočtete, že každý, kdo má mobil, má v ruce nástroj pro příjem i posílání peněz. Mezi lidmi tak lze snadno bez dalších nákladů posílat drobné i větší částky. A pokud drobní obchodníci z různých důvodů nemohou, nebo nechtějí přijímat platební karty, mobil z nich má každý a s Mobitem se proměňuje v pomyslný platební terminál. Nemusejí s sebou tahat další zařízení pro příjem karet a mohou mít radost, že obešli celý systém poplatků bank a karetních asociací. Peníze mají ve svém mobilu okamžitě během pár vteřin a převést je na účet je otázkou jedné minuty.

Osobně se těším, že jednou přijde doba, kdy třeba opraváři pračky nebudu platit v hotovosti, pro kterou budu muset dojít do bankomatu, ale zaplatím mu mobilem. Mobito totiž svojí univerzálností řeší problém mezibankovních plateb. Uvedu vlastní nedávný příklad. Kupoval jsem zařízení do domácnosti u malého živnostníka. Nebyl to plánovaný nákup a neměl jsem u sebe 2700 Kč, které jsem potřeboval. Živnostník měl náhodou účet u Fio banky, takže jsem před jeho zrakem zaplatil fakturu ze svého účtu téže banky, on si příjem ověřil v počítači a odcházel jsem se zbožím. Pokud bych měl jinou banku, musím přijít druhý den, anebo si dojet cca 10 km pro hotovost. I tyto hranice Mobito odbourává a přitom s ním nejsou žádné další náročné implementace. Obchodník nemusí platit měsíční paušál za karetní terminál nebo plnit kritéria minimálního obratu pro jeho bezplatné používání nebo pro získání lepších poplatků.

Troufám si tvrdit, že s rostoucí penetrací chytrých mobilů bychom se mohli dočkat situace, kdy používat Mobito bude pro koncové spotřebitele i drobné podnikatele natolik přirozené, jako používat aplikace pro zasílání neplacených zpráv (kde obcházíme účtování SMS). Otázka Budete platit hotově, nebo mobilem? by tak mohla automaticky znamenat, že za službu zaplatíme penězi nebo přes Mobito. Výzva tu je – pro koncové uživatele je Mobito bez poplatků a pro obchodníky má jednoduchá pravidla. A abychom jen neteoretizovali, zkusili jsme i Mobito v praxi. Kolegyni Gabrielu jsem vyslal s naplněnou Mobitní peněženkou a měla za úkol chovat se přirozeně a místo karty nebo hotovosti platit Mobitem. Zda a jak se jí to podařilo, zjistíte přesně za týden v pátek 29. 3. 2013. Českému Mobitu jsme dali šanci, dáte ji mu i vy?

Porovnání počtu mobilních telefonů a míst akceptujících platební karty.

Porovnání počtu mobilních telefonů a míst akceptujících platební karty. Stav ke konci roku 2012.

Kde najdete Mobito

  • E-shopy – např. Kasa.cz, Supraphonline.cz, Datart.cz, Ticketstream.cz, Ticketpro.cz, aj.
  • Kamenné obchody – např. CountryLife, kde je obchod i občerstvení, Sportisimo, Pompo – všechny pobočky po ČR.
  • Malé obchody – např. kavárny, restaurace, bistra, většinou zatím jen v Praze, ale podle zástupců firmy se Mobito rozšiřuje i mimo Prahu.
  • Doprava – zatím taxislužby v Praze jako Speed Cars Praha, Tick Tack Taxi Praha, Sedop Praha. Dále eshopy Student Agency a RegioJet a v řešení je akceptace Mobita i v jiných „kanálech“ tohoto dopravce
  • Služby jako kadeřnictví a kosmetika – různé lokace, „Contours“ fitcentrum, po celé ČR

Akce a výhody při platbě Mobitem

Platné ke dni publikace článku

Společnost Výhoda
Conoutrs.cz týdenní členství zdarma a sleva na „tříměsíční stravovací program“ z 2 550 Kč na 990 Kč.
Datart.cz doprava zdarma
Kasa.cz 100 Kč na další nákup
Palmknihy.cz 3 knihy za 1 Kč
Sedop Taxi Praha 30 % sleva z běžné ceny taxi
Supraphonline.cz 99 Kč na další nákup
Ticketstream.cz slevy na vybrané akce
Vodafone dobíjené číslo získá 7 dní neomezeného smskování do sítě Vodafone
Rozhovor s Filipem Zemanem na MWC 2013 v Barceloně
Autor: Opodál stojící dobrodinec ze společnosti LG Electronics

Rozhovor s Filipem Zemanem na MWC 2013 v Barceloně

Kdy může uživatel nejvíce ocenit Mobito?

Třeba tehdy, když potřebuje rychle dobít kredit na volání a nemá ho jak nabít – Mobitem během vteřiny dobije sobě či někomu jinému kredit na dálku.

Obdobné je to s platby mezi lidmi – pokud se lidé skládají například na benzín či kolega vrací kolegovi peníze za oběd, je velice jednoduché tyto peníze poslat ve zlomku vteřiny Mobitem.

Pro uživatele je výhodné i placení Mobitem na internetu – uživatel ve zlomku sekundy zaplatí na internetu rychleji, pohodlněji a také bezpečněji, než by platil kartou. Na internetu totiž při placení Mobitem nesdílí žádné citlivé údaje z karty, navíc je to rychlejší – nemusí přepisovat údaje z karty. Při placení Mobitem na internetu stačí pouze vložit své telefonní číslo (které si většina uživatelů pamatuje) a potvrdit platbu v mobilu osobním PIN kódem. V současné chvíli také jednáme se zásilkovými společnostmi, aby i jejich kurýři přijímali Mobito a uživatel mohl zaplatit až na místě danému kurýru.

Co si od Mobita slibujete? Kam jej chcete dostat? Jak se připravujete na vaši konkurenci? Máme tady už MasterCard Mobile, PayPal, O2 Wallet, Paysec…

Věříme, že dnešní technologie můžou velmi dobře sloužit všem lidem a v mnoha směrech jim ulehčit život. Věříme, že tak běžná činnost, jako je placení za služby a zboží, by neměla člověku přinášet starosti, že ji lze dělat jednoduše, intuitivně a bez starostí. Chceme se proto stát novým, preferovaným platebním nástrojem v moderním světě. Chceme se stát synonymem pro peníze v mobilu a inovativní univerzální platební metodu, která bude mít své pevné místo vedle hotovosti a platebních karet. V České republice je 10 milionů mobilních telefonů, bez nadsázky můžeme říct, že těchto 10 milionů telefonů je terminálů přijímajících Mobito. Každý tak může nejen Mobitem platit, ale i platby Mobitem akceptovat (zákazník i obchodník).

Co se týče konkurence – tu respektujeme, ale nebojíme se ji. Vítáme každý projekt mobilních plateb, neboť nám to pomáhá v šíření povědomí o platbách mobilem. Placení mobilem je v současné chvíli o změně spotřebitelského chování, každá zmínka o tomto způsobu placení je tak pro nás velice prospěšná.

Máte už nějaké zpětné vazby od uživatelů?

Ano, zajímá nás zpětná vazba a názor našich uživatelů. Proto od dubna spouštíme nový a výrazně zjednodušený registrační proces pro registraci/aktivaci Mobita. Pokud bude mít zájemce o Mobito chytrý telefon s iOS nebo Android, registraci do Mobita provede jen přes jeden kanál, tedy jen v mobilním telefonu. Uživatelé s ovládáním Mobita přes Zprávy na displej (USSD) se registrují přes web mobitoplatito.cz – což je platné od samého začátku.

Oprávněně se nás ptají zákazníci na akceptační síť – tu neustále rozšiřujeme. V současné chvíli máme téměř 900 obchodních míst přijímajících Mobito, na našich internetových stránkách máme nově funkci „Tip na nového obchodníka“, kde mohou své tipy posílat i naši uživatelé.

Máme od uživatelů pozitivní zpětnou vazbu. Lidé oceňují variabilitu Mobita, a to zejména platby mezi lidmi, dobíjení kreditu na volání a placení Mobitem v taxíku.

Dobře, ale stále si povídáme jen o platbě mezi lidmi a kamennými obchody.

Od dubna spouštíme novou službu – Mobito pro živnostníky. Tedy Mobito do „mobilu“ živnostníka bez potřeby terminálu, bez měsíčních poplatků. Reálně tak bude existovat 10 milionů akceptačních míst. Každý tak bude moci přijímat peníze Mobitem.

Speciálně se právě budeme zaměřovat na ty, kteří nepřijímají platební karty (není to pro ně výhodné, anebo je to pro ně nemožné – např. opraváři či řemeslníci). Představte si placení Mobitem opraváři pračky – již nebudete muset řešit, abyste u sebe měl dostatečnou hotovost a opravář nebude muset pro změnu řešit, aby měl na vydání.

Mimo to se zaměřujeme také na dopravu – Mobitem zaplatíte ve většině pražských TAXI službách, aktuálně se jedná o Sedop Taxi Praha, Speed Cars Praha, Tick Tack Taxi Praha a jednáme s dalšími pražskými i mimo pražskými taxislužbami. Mobitem lze také zaplatit na e-shopu Studenty Agency autobusů a RegionJet vlaků.

Zaměřujeme se také na pravidelné platby a složenky a na parkování, kde zatím probíhají jednání.

Jaké jsou vaše podmínky, aby obchodník mohl začít přijímat Mobito? Jakou cílovou skupinu obchodníků chcete? A naopak, o kterou nestojíte?

Stojíme o každého obchodníka, který chce akceptovat Mobito. Zaměřujeme se na online i offline svět, a tedy:

– Placení na e-shopu.
- Placení v mobilním webu či v mobilní aplikaci (což může být Mobitem nejpohodlnější).
- Placení u velkých obchodníků.
- Placení u malých obchodníků a živnostníků – služba od dubna.
- Doprava – taxislužby, autobusy, vlaky.
- Dobírka – placení na místě kurýrovi.
- Parkování – placení za parkování Mobitem.
- Složenky – placení za složenky a pravidelné platby Mobitem.
- Obecně chceme uživatelům ulehčit placení a ukázat nové rozměry v placení.

Proč by obchodníci i lidé měli preferovat Mobito před platební kartou?

Mobito je především univerzální platební metoda. Bez nadsázky můžeme říct, že žádná platební metoda (mobilní či klasická) nenabízí možnost zaplatit úplně všude anebo kdykoliv a hlavně komukoliv. Mobito jako jediné kombinuje všechny možnosti do jednoho. Můžete si posílat peníze mezi sebou, to aniž by druhá strana musela mít Mobito (tedy stejně jako v případě vracení hotovosti), platit v obchodech menší i vyšší částky přímo z vašeho běžného účtu v bance (jako s platební kartou), platit zcela bezpečně a rychle na webu, aniž byste zadávali jakékoliv osobní nebo citlivé údaje, můžete dobít kredit telefonu okamžitě přímo v mobilu. Můžete nakupovat přímo z mobilních aplikací ve vašem chytrém telefonu. A brzy třeba zaplatit pravidelné platby a faktury, které vám „přistanou“ přímo v mobilu, aniž byste museli cokoliv přepisovat, skenovat nebo kdoví co jiného. Vše funguje 24/7 a převody probíhají v reálném čase. A nejlepší je, že Mobito může používat kdokoliv, kdo má mobilní telefon – chytrý nebo i ten nejobyčejnější.

S lehkou nadsázkou můžeme říct, že s Mobitem máte přístup k vašim penězům, jako byste měli v kapse svůj osobní mobilní bankomat a každý, kdo má mobil, může peníze z Mobita akceptovat.

Jak lidé používají a dobíjejí Mobito?

Aktuálně máme více uživatelů, kteří Mobito používají jako mobilní peněženku. Když jsme se při vývoji služby ptali veřejnosti, jak by chtěli Mobito používat, bylo to přesně 50 na 50. Proto jsme Mobito také tak navrhli – každý si může podle svých aktuálních potřeb zvolit, jakým způsobem chce Mobitem zaplatit. Chceme zákazníky naučit, aby při větších platbách používali přímou platbu a při těch menších naopak mobilní peněženku. Přímá platba je navíc společně s vyššími limity jednou z hlavních benefitů pro zákazníky partnerských ban.

Filip Zeman, výkonný ředitel společnosti MOPET
Autor: Luděk Pravda

Filip Zeman, výkonný ředitel společnosti MOPET

Kdo používá Mobito? Máte informace o tom, kolik je třeba vašemu nejmladšímu a nejstaršímu uživateli?

Tyto údaje bohužel nesledujeme. Nemůžeme říct, byť by se to nabízelo, že Mobito používají spíše lidé mladší než starší. Můžeme ale říct, že Mobito používají spíše lidé, kteří aktivně využívají internetové bankovnictví, uskutečňují nákupy na internetu, mají chytrý telefon a nebojí se platit platebními kartami. V odborné „hantýrce“ se jedná o inovátory nebojící se nových technologií a postupů, byť paradoxně placení Mobitem je bezpečnější než placení kartou anebo hotovostí.

Můžeme doplnit také něco praktického – naše call centrum úspěšně pomohlo nastavit Mobito i 75leté babičce, která chtěla Mobito využít pro dobíjení kreditu u operátora.

Jak byste zhodnotili těch sedm měsíců působení a jak vidíte výhled Mobita?

Po půl roce od spuštění registrujeme 25 tisíc uživatelů Mobita. Jsme samozřejmě na začátku, a tak počet akceptačních míst je limitován, ale už dnes s Mobitem zaplatíte ve většině pražských taxislužeb, ve více než 200 e-shopech, koupíte vstupenky u většiny prodejců vstupenek, zaplatíte v kavárně nebo restauraci, atd. Nezbytnou výhodou pro obchodníky, zvláště ty malé, co neakceptují jiné elektronické platební metody, je, že nepotřebují vůbec žádné technologické zařízení. Stačí jim jen obyčejný mobil a ještě dnes, bez nutnosti podepisovat složité smlouvy a integrovat systémy, mohou začít akceptovat platby od lidí přes Mobito.

V letošním roce se chceme zaměřit na akceptaci Mobita jako preferované platební metody pro e-commerce segment, včetně stále velmi oblíbené dobírky. Jsme přesvědčeni, že zde má Mobito vysokou přidanou hodnotu – jde o velmi rychlou, pohodlnou a bezpečnou metodu pro placení na internetu a troufneme si říct ve všech zmíněných parametrech převyšujeme konkurenční platební metody. Kromě e-commerce se chceme zaměřit na m-commerce, tedy placení Mobitem přímo z mobilu, a drobné platby mezi lidmi v maloobchodním platebním styku (například v restauracích, v taxi, u kadeřníka, řemeslníkovi, apod.). Samozřejmě budeme dále expandovat již v úspěšně otevřených segmentech, jakým je třeba dobíjení mobilních telefonů.

Na co se můžeme těšit? Co se připravuje, co se změní?

skoleni_15_4

Od dubna chystáme novou službu pro živnostníky, kdy jednoduše budou moci přijímat platby Mobitem bez složitých smluv, integrace a bez fixních měsíčních poplatků.  Dále připravujeme změny v registraci na základě zpětné vazby od uživatelů – zájemci s chytrým telefonem se registrují do Mobita jen z jednoho kanálu, a tím je mobil (již nebudou muset kombinovat mobil a počítač). Ostatní zájemci s klasickými telefony se zaregistrují pohodlně z našeho webu (obdobně jako to je teď, www.mobitoplatito.cz). I nadále budeme s vybranými obchodníky připravovat speciální nabídky pro zákazníky platící Mobitem. Budeme se zaměřovat také na kurýrní služby (dobírka), dále na další významné e-shopy (jako třeba Mall.cz, Aukro.cz či Heuréka.cz) a na placení Mobitem za parkování.

Děkuji vám za rozhovor

Příběh Mobita. Jak to začalo?

2007 – nápad

Tomáš Salomon a Viktor Peška působí v představenstvu slovenské Poštovej banky, jezdí po poštách a pobočkách a diskutují spolu, že by přece účty šly platit jinak než fyzicky na poště, v bance nebo v internet bankingu. Musí to jít pohodlněji. Každý má přece mobil…

2008 – počátky Mopetu

Tomáš s Viktorem se vrací do Čech, začínají pracovat nad zadáním „Chci platit mobilem a o víc se nestarat“. Garáže mají plné, tak makají v kuchyni. Projekt pracovně nazývají MOP@. Mají první návrh produktového designu a řešení. Poprvé vidí naživo iPhone a slyší o jakémsi Androidu.

2009 – feasibilita

Do kuchyně se už nevejdou, stěhují se do Střešovic. Mají opravdovou zasedačku a opravdový tým. Dodělali návrh řešení a vyráží do bank a k mobilním operátorům s návrhem spolupráce. Výsledkem je společná studie proveditelnosti u 4 bank a 2 mobilních operátorů. Všichni chtějí pokračovat dále a následuje dohoda o založení společného podniku.

2010 – rok právníků

Připravují a zakládají společnost MOPET CZ a.s., se 7 akcionáři. Jednají s T-Mobile o přistoupení. Hledají dodavatele IT řešení. 3. listopadu je společnost zapsána do obchodního rejstříku. Stěhují se do Holešovic a rozjíždějí implementační projekt.

2011 – restart

Makají, co se dá. Je jich už víc než dvacet. Přistupuje T-Mobile jako 8. akcionář společnosti. Výstupy od IT dodavatele však stále více váznou, čas spuštění je ohrožen. Vyhlašují nutnost změny. Během jednoho měsíce vybírají společnosti Oberthur a More Magic jako nové dodavatele a začínají projekt nanovo… Podávají žádost o licenci do České národní banky. Z bambiliónu návrhů vybírají název Mobito. Makají ještě víc, než se dá.

2012 – Mobito!

Integrují banky, integrují operátory, testují a testují. Získávají licenci ČNB. Testují.

2012 – červen

Jdou do pilotu s reálnými uživateli a obchodníky a reálnými penězi. Funguje to, a tak přesně rok od restartu projektu dne 12. září 2012 Mobito startuje pro všechny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).