Hlavní navigace

Místo exekuce dluh na splátky?

27. 1. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Máte dluhy, kam se podíváte, a na dveře vám klepou exekutoři? Právě pro vás politici připravují novelu úpadkového zákona, který neplatičům nabídne novou možnost umoření dluhu – oddlužení pod dohledem soudu. Kdo na tom vydělá? Dlužník, nebo věřitel?

Zákonná úprava vztahu mezi věřitelem a dlužníkem patří k nejzastaralejším a nejkritizovanějším v české legislativě. Společně s už projednávanou novelou konkurzního zákona proto poslanci pracují i na reformě úpadkového zákona. Ač se původně mělo jednat o jednotný návrh, vznikly nakonec úpravy dvě – a to poměrně odlišné.

První novelu připravilo Ministerstvo spravedlnosti pod vedením soudce Nejvyššího soudu Zdeňka Krčmáře. Druhý návrh představil vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

Oba návrhy jsou při řešení úpadku právnických osob poměrně rozdílné. Jahnův návrh posiluje roli věřitele, naopak návrh mimistra spravedlnosti Pavla Němce klade důraz především na rozhodnutí soudu. Oba předkladatelé se však shodují v řešení situace drobných neplatičů. Větší šance v Poslanecké sněmovně má zatím návrh ministra Němce.

Zákon, který by mohl začít platit od začátku příštího roku, do naší legislativy zavádí nový prvek řešení individuálního úpadku – oddlužení. Tento instrument by se měl týkat především fyzických osob – nepodnikatelů. Možnost oddlužení je v české právní praxi novinkou, blíží se specifické formě vyrovnání, která ovšem nemá samostatnou právní úpravu a nejsou s ní žádné praktické zkušenosti.

Podle představy ministerstva by měl dlužník možnost dohodnout se se svým věřitelem na specifickém splátkovém kalendáři. Dlužník se stálým příjmem by svému věřiteli odevzdával veškeré své příjmy a ponechával by si pouze životní minimum. Splátkový kalendář by byl stanoven maximálně na pět let – po uplynutí této lhůty by dlužník mohl soud zažádat o prominutí zbytku dluhu.

Oddlužení bude praktické především u těch dlužníků, kteří mají pravidelný příjem, z něhož mohou plnit splátky svých dluhů, píše se v návrhu ministerstva spravedlnosti.

Ministerstvo spravedlnosti se do značné míry inspirovalo v zahraničí, především v Německu. Možnost oddlužení poskytuje dlužníkům druhou šanci – ti jsou dnes častokrát odsouzeni k celoživotnímu splácení dluhů, argumentuje ve svém návrhu ministerstvo spravedlnosti. Předchází se tím tomu, aby se dlužník začal pohybovat v zóně stínového hospodářství nebo přijímal práci načerno.

Vše by fungovalo zhruba tak, že dlužník (nepodnikatel) by v okamžiku hrozícího úpadku předložil soudu plán oddlužení, kde by v pětiletém horizontu uvedl, jaké částky nabízí k uhrazení svých dluhů. V plánu by dlužník musel uvést i zdroj, kde peníze na splátky dluhů získá.

S předkládaným plánem oddlužení by museli souhlasit všichni věřitelé – tedy například banka nebo splátková společnost. Po pěti letech splácení by byl dlužníkovi zbývající dluh odpuštěn.

Zahraniční zkušenosti potvrzují, že oddlužení je v konečném důsledku i ku prospěchu věřitelů; pro ty je zpravidla výhodnější obdržet v kratším časovém rámci část pohledávky, než v dlouhodobé perspektivě (mnohdy s vysokými náklady na realizaci) vymoci pohledávku celou, píše se v návrhu ministerstva spravedlnosti.

skoleni_15_4

Nový zákon přichází ve chvíli, kdy se razantně zvyšuje zadlužení domácností. Na konci roku úvěry domácností podle statistiky České národní banky přesáhly 310 miliard korun. Spolu s rostoucím zadlužením se zvyšuje i počet těch, kteří své finanční síly přecenili a nemohou své dluhy splácet.

Celý připravovaný zákon je však určen jen pro ty neplatiče, kteří se budou chtít dohodnout a budou mít zájem na vyrovnání se s věřitelem. Kdo bude v pozici neplatiče záměrně, nebude mít totiž zájem o jakkoli výhodný splátkový kalendář.

Považujete odpuštění dluhu za rozumné?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).