Hlavní navigace

Miliónové pojištění - bude stačit?

11. 2. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zima je příležitostí k cestování za zimními radovánkami. Bez cestovního pojištění se ale zimní i letní dovolená může pěkně prodražit. Zeptali jsme se proto odborníků, jaký limit plnění pojištění léčebných výloh při cestách do zahraničí považují za bezpečný v jakých destinacích.
Stanislav Pavlín - Česká pojišťovna

Stanislav Pavlín, pojišťovací expert České pojišťovny

Z pojištění léčebných výloh se kromě nákladů spojených s léčením hradí i náklady spojené s poskytnutím a zabezpečením pomoci cestovateli prostřednictvím asistenčních služeb, dále pak léky, převozy z místa zranění do nemocnice a případně repatriace nemocného do vlasti.

O výši nákladů tedy rozhoduje rozsah a závažnost poranění či nemoci, okolnosti spojené s touto událostí a v neposlední řadě má na výši nákladů vliv i místo, kde k této události došlo, protože cena poskytovaných služeb je v různých zemích různá. Na cenu za repatriaci má vliv i vzdálenost místa země, ve které došlo k pojistné události, od České republiky. Jiná bude cena repatriace při stejném onemocnění a nutnosti převozu například z Rakouska a jiná z Islandu.

Nutno poznamenat, že žádný limit, týkající se léčení zdravotních problémů, není zcela „bezpečný“. Vždy mohou nastat taková závažná onemocnění nebo těžké úrazy, jejichž léčení je velmi náročné a tím pádem i drahé. Aby i tyto případy mohly být pokryty, muselo by tomu odpovídat pojistné, které by však pro většinu cestovatelů bylo neúměrně vysoké. Kvůli tomu, aby bylo přijatelné, jsou v pojistných podmínkách uvedeny výluky z pojištění a omezena výše plnění, tedy i limit do kterého pojišťovna plní.

Obecně lze říci, že na běžné zdravotní případy, ke kterým dojde v Evropě nebo v zemích mimo Evropu, kde lékařské ošetření není tak drahé, je limit plnění do 1 milionu korun postačující, stejně tak, jako pro ostatní země, kde je limit 1,5 milionu korun.

Denisa Smolová - Generali pojišťovna

Denisa Smolová, produktmanager cestovního pojištění pojišťovny Generali

V návaznosti na dlouholeté zkušenosti s pojistnými událostmi cestovního pojištění mohu říci, že při cestách po Evropě bylo klientům pojišťovny Generali ve všech případech dostatečnou pojistnou ochranou pojistné krytí pro léčebné výlohy a repatriaci ve výši 1 700 000 Kč.

U mimoevropských cest je riziko překročení maximální výše pojistného krytí nejvyšší v zemích, kde je lékařská péče velmi nákladná (USA, Kanada, Austrálie, Japonsko). Ovšem i v ostatních mimoevropských zemích se mohou náklady za léčbu dostat do závratných výšek třeba v případě, kdy je nutný letecký převoz klienta se specifickými požadavky podle druhu zranění či onemocnění (zvláštní přístroje a vybavení, zdravotnický personál na palubě apod.).

Pro cesty do těchto destinací proto doporučujeme klientům limit pro léčebné výlohy a repatriaci ve výši 2 700 000 Kč, popř. kombinovat pojistné krytí standardní pojistné smlouvy s pojištěním obsaženým v platební kartě apod.

Redakce

Názory obou odborníků na bezpečnou výši limitu plnění pojištění léčebných výloh, nejdůležitější a základní součásti cestovního pojištění, se výrazně liší. Zatímco pan Pavlín považuje za přiměřeně bezpečný limit jednoho milionu korun po Evropě a v mimokontinen­tálních destinacích o půl milionu více, paní Smolová považuje za dostatečný limit pro Evropu až 1,7 mil. Kč a do mimoevropských letovisek dokonce 2,7 mil. Kč.

skoleni_15_4

Je nutno souhlasit s tvrzením, že žádný limit plnění není zcela bezpečný. V konečném důsledku leží zodpovědnost na cestovateli, jaká rizika si pojistí. Přeci jen – četnost dražších onemocnění a úrazů je nižší než četnost „běžných“ nemocí a drobných úrazů.

Dobré je též zjistit si podmínky cestovních pojištění, která získáváte „automaticky“ s různými produkty, převážně bankovními. Pokud vaše předpokládaná činnost není uvedena ve výlukách pojištění, lze počítat i s pojistnými částkami těchto produktů. Při léčbě pak lze čerpat do výše limitu součtu všech limitů vašich cestovních pojištění.

Ptejte se Petra Kouby, ředitele cestovního pojištění v UNIQA pojišťovně v Poradně Cestovního pojištění na vše, co vás ohledně cestovního pojištění trápí a zajímá.

Jaký limit pojištění léčebných výloh považujete za bezpečný v Evropě?

  • Žádný - bezpečné je cestovat i bez pojištění.
    6 %
  • Do 1 mil. Kč.
    30 %
  • Do 1,5 mil. Kč.
    36 %
  • Do 2,5 mil. Kč.
    15 %
  • Více než 2,5 mil. Kč.
    13 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).