Hlavní navigace

Měšec slaví třetí výročí

8. 1. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Tři svíčky na virtuálním dortu finančního serveru Měšec znamenají tři roky, po které vám přinášíme informace a analýzy ze světa (nebo lépe z domova) financí. Uplynulý rok přinesl významné změny a rok příští slibuje změny ještě větší. Co bylo a co bude?

Ohlédnutí

Čas plyne nezadržitelně jako úroky z vkladu a podobně nám odkrajuje mládí jako inflace zbavuje hodnoty naše úspory. Přináší však s sebou i zhodnocení zkušeností a akciových portfolií, zvyšování daňového zatížení, i dostupnosti internetu.

Se stejnou pravidelností, s jakou stavební spořitelny zvyšují poplatky, se ohlížíme za uplynulým rokem a hodnotíme vše, co přinesl a odnesl.

Měšec – nový design, nové služby

Nejvýznamnější změnou na finančním serveru Měšec bylo nahrazení starého hávu novým šatem, který však ovládá mnoho nových dovedností. Některé z nich jsou vázány na registraci (zasílání zpráv a různých informací), jiné jsou dostupné i bez přihlášení (např. rozšířená diskuse nejen u článků, ale též u subjektů a produktů). Kompletní přehled funkcí naleznete v seriálu Nový Měšec – nové funkce nebo, samozřejmě, na Měšci.

Starý Měšec

Neubránil jsem se nostalgii a neodpustil jsem si malou ukázku minulé podoby serveru, která nás, až na drobné úpravy, doprovázela dva a půl roku.

Poradna

V posledním zářijovém týdnu jsme spustili projekt „Poradna“, v němž máte možnost pokládat dotazy odborníkům z bank, pojišťoven či jiných finančních institucí na aktuální témata. V Poradně se již vystřídalo 13 specialistů v oblasti stavebního spoření, hypotečních úvěrů, spotřebitelských úvěrů, splátkového prodeje, povinného ručení, životního pojištění, penzijního připojištění, podílových fondů, nakupování na internetu a dalších.

V tomto týdnu se můžete ptát Marka Richtera, vedoucího týmu hypotečních úvěrů Raiffeisenbank, a aktuálním tématem jsou Hypotéky v roce 2004. Od února plánuje Ministerstvo pro místní rozvoj nový systém státní podpory hypotečních úvěrů, tak je jistě na co se ptát.

Ve znamení soutěží

Každý čtenář může projevit svobodně a bez cenzury (v rámci zákonných limitů) svůj názor. K tomu neslouží jen všudypřítomná diskuse, ale též čtenářské ankety a hodnocení finančních institucí.

Finanční reklama roku 2002

V prvním ročníku soutěžní ankety Finanční reklama roku jste od 17. února do 2. března 2003 mohli věnovat svůj hlas své oblíbené televizní finanční reklamě. Součástí ankety bylo též hodnocení odborné poroty.

Pokud jste soutěž zmeškali, nezoufejte. V plném proudu je příprava druhého ročníku ankety Finanční reklama roku 2003. Hlasování bude na Měšci spuštěno během února.

Velká studentská soutěž

Krátce po vyhlášení výsledků Finanční reklamy roku 2002 byla zahájena studentská soutěž ve spolupráci s ING – „Velká studentská soutěž“. Studenti středních a vysokých škol mohli zaslat esej na téma „Finanční dům budoucnosti“ a zúčastnit se tak boje o finanční prémii 10 000 Kč a další finanční a hmotné ceny.

Zlatý Měšec 2003

Pomoci oblíbené finanční instituci k vítězství v anketě Zlatý Měšec 2003 jste mohli od 18. listopadu 2003 do 1. prosince 2003. O pořadí finančních institucí v osmi kategoriích rozhodovaly pouze vaše preference, zcela záměrně jsme nezařazovali hodnocení odborné poroty.

Pokud vás mrzí, že anketa nedopadla podle vašich představ, budete si muset počkat až na sklonek letošního roku, kdy chystáme druhý ročník ankety.

Redakční posily

V průběhu uplynulého roku redakce Měšce získala několik významných posil v řadách autorů. Pravidelným přispěvatelem se stal v polovině března Petr Gola, který zásobuje Měšec analýzami daňových a sociálních politik zemí Evropské unie.

V polovině července se připojil a ihned stal nejproduktivnějším autorem Petr Bukač. A konečně od 2. ledna 2004, pár dní před třetím výročím, posílila řady Měšce nová redaktorka – Ivana Černá, poslední zmíněná, nikoli však významem.

Všem, novým i stálým, autorům děkuji za dosavadní spolupráci a těším se na jejich další články.

Výhled do příštího roku

Příští rok čeká Českou republiku významná změna – v květnu vstoupíme do Evropské unie. Z toho plyne několik zásadních změn pro všechny občany České republiky, na které budeme reagovat.

Nejedná se pouze o změny v dani z přidané hodnoty, ale zejména o uvolnění trhu. Každý občan České republiky bude moci mít bez omezení vedený účet, úspory či půjčky u libovolné finanční instituce, která má povolení nabízet bankovní a jiné finanční služby v libovolné zemi Unie. Již v lednu zrušila ČNB ohlašovací povinnost při zakládání účtů v zemích EU, v květnu budou moci evropské subjekty své služby aktivně nabízet i na našem území. O všech těchto změnách vás pochopitelně budeme včas a podrobně informovat.

Kromě „vážných“ témat se pro vás pokusíme připravit i trochu odlehčení a příjemné zábavy. Jak jsem již zmínil, první takovou příležitostí bude druhý ročník Finanční reklamy roku, tentokráte 2003. Na závěr roku se zase můžete těšit na druhý ročník Zlatého Měšce, pro změnu 2004. Ale připravujeme i další překvapení, ale nemohu vám prozradit víc – pak by to nebyla překvapení.

skoleni_15_4

A samozřejmě stále vítáme vaše podněty, náměty, připomínky, které pravidelně posíláte k nám do redakce, a také vaše zkušenosti s finančními institucemi, jež vyjadřujete svými návrhy na udělení Zlatého dukátu či Zlámané grešle. Pomáháte tak zvyšovat kvalitu našich i bankovních služeb a nenecháváte nás usnout na vavřínech.

Jen díky vám, našim čtenářům, se Měšec dlouhodobě drží mezi nejsledovanějšími finančními servery českého internetu. Děkujeme vám.

Jaký byl váš uplynulý rok?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).