Hlavní navigace

Máte zmatek v reformách? Podívejte se, co už platí a co teprve platit bude

1. 2. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jaké změny přinesla malá důchodová reforma a jaké teprve přinese ta velká? Zajímavé bude také sledovat, zda se vůbec někdy dočkáme daňové reformy ministra Kalouska.

V roce 2011 jsme kromě jiného žili chystanými reformami důchodů a daní. Lidem se do hlav dostali natolik, že jsou nyní zmateni a neví, které dílčí změny z obou těchto oblastí platí již nyní a které teprve platit začnou. Dnes si tedy zrekapitulujeme, co již platí a co teprve platit začne.

Bude vůbec daňová reforma?

Daňovou reformu představil v březnu 2011 ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že plánuje, aby byla účinná od 1. ledna 2013. V průběhu roku se pak koalice dohodla na jejím odsunu na rok 2014 a na konec Senátem prošla kompromisní dohoda s opozicí, na jejímž konci byla účinnost daňové reformy odsunuta až na rok 2015.

Vzhledem k tomu, že opozici se daňová reforma nelíbí a vzhledem k tomu, že se v roce 2014 může dostat k moci (budou volby do Poslanecké sněmovny), není nyní vůbec jisté, že daňová reforma v účinnost skutečně vstoupí. I proto se ministerstvo financí bude ještě snažit účinnost posunout zpět do současného funkčního období. Když jsme se totiž ptali na jednu dílčí změnu související s daňovou reformou, odpověděla nám Veronika Lukášová z oddělení komunikace takto: Tato problematika je řešena v rámci zákona o změně zákonů souvisejících se zřízením JIM, které by měly být účinné od roku 2015 s tím, že MF plánuje urychlení účinnosti již na rok 2014.

Pro rok 2012 to tedy znamená, že sazba daně z příjmů zůstává 15% a že samotná daň se vypočítává stále ze superhrubé mzdy. Znamená to také, že zaměstnanci budou i nadále platit zdravotní pojištění ve výší 4,5 (nikoli 6,5 % s čímž počítá reforma). A znamená to například také to, že kromě daňového přiznání budou muset zaměstnanci i OSVČ stále podávat i přehledy pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení (reforma počítá s jedním formulářem a Jednotným inkasním místem tzv. JIM).

Odkládá se také změna u možnosti odečítat úroky zaplacené na úvěr na bydlení od daňového základu. Reforma tuto možnost zachová i nadále, ale sníží se maximální částka, kterou je možné ročně odečíst a to ze současných 300 tisíc na 80 tisíc po účinnosti reformy.

Reformními pravidly se sice v roce 2012 neřídíme, i přesto ale u daně z příjmů došlo ke dvěma příjemným změnám, které ocení vaše peněženka. Zvýšily se totiž sleva na dítě (o 150 korun měsíčně) a sleva na poplatníka (o 100 korun měsíčně). Více: Čistá mzda 2012: měsíčně si polepšíte o stokoruny

Důchody: Mnoho změn, velká reforma ale teprve přijde

Změn v důchodech je pro rok 2012 mnoho a proto můžete být zmateni z toho, že vychází z tzv. malé důchodové reformy. Jen v rychlosti zmiňme, že se například změnily podmínky nároku na pozůstalostní a sirotčí důchody a u předčasných důchodů došlo k vyššímu krácení za tzv. předčasnost. Příjemnější zprávou pak je, že lednová výplata všech důchodů bude valorizována. Základní výměra důchodu, která je společná pro všechny druhy důchodů, se zvýší z  2230 Kč měsíčně na 2270 Kč. Procentní výměra důchodu, která je individuální a zjednodušeně řečeno závisí na výši příjmů a dobách důchodového pojištění, vzroste o 1,6 %. Více: Osm změn v důchodech, které přinesl nový rok

Část opatření malé důchodové reformy je v účinnosti už od podzimu minulého roku. Všem, kteří odešli do důchodu po 29. září minulého roku, se už vypočítává výše důchodu i věk odchodu do důchodu podle nových pravidel. Ty svým rozhodnutím vynutil Ústavní soud, který v konkrétním řešeném případě rozhodl, že minulá pravidla nedostatečně zohledňovala zásluhovost (tedy, že vyšší odvody sociálního pojištění neznamenaly adekvátní vyšší důchod). Pro většinu nových důchodců to znamená, že měsíčně si oproti minulému stavu pohorší v řádech deseti- až stokorun. Více: Jak na výpočet starobního důchodu pro rok 2012?

Důchodová reforma, řekněme velká, byla schválena s účinností od 1. ledna 2013. Ta do důchodového systému zavede nově druhý pilíř. Jde o onu hojně diskutovanou možnost převést tři procenta z důchodového pojištění (z prvního pilíře) na soukromý účet u zvolené penzijní společnosti. Ke třem procentům pak budete muset přidat další dvě z vlastní kapsy (respektive výplaty). Každá penzijní společnost přitom bude v druhém pilíři povinně nabízet čtyři fondy s různými investičními strategiemi, mezi kterými budete volit.

Volit budete v případě, že se pro účast v druhém pilíři dobrovolně rozhodnete. Rozhodnutí přitom musíte učinit nejpozději do věku 35 let. Pokud je vám již nyní více jak 35 let, pak se v druhé polovině roku 2012 budete muset rozhodnout, zda do druhého pilíře vstoupíte. Rozhodnutí o vstupu je nezvratné.

dan_z_prijmu

Po boku druhého pilíře bude i nadále (jako třetí pilíř), v mírně transformované podobě, fungovat současné penzijní připojištění. Ty, kdo si ho již nyní platí, asi nejvíce zajímá změna pravidel státních příspěvků. Nová konstrukce výpočtu státního příspěvku bude jednodušší než ta stávající. Za vašich 300 korun dostanete od státu 90 korun (nyní je minimum 50 korun za vašich 100 korun), budete-li si platit více, pak se státní příspěvek vypočte jako 90 korun plus 20 % z vámi spořené částky, která přesahuje 300 korun. Kdo posílá 1000 korun a více, ten dostane maximální možný příspěvek ve výši 230 korun. Více: Pět dobrých konkrétních záměrů důchodové reformy

Zdroj perexového obrázku: Vláda.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).