Hlavní navigace

Máte dobrou platební kartu? Neplaťte cestovní pojištění!

10. 7. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Třeba o tom ani nevíte a máte v rámci vaší platební karty zahrnuto i kvalitní cestovní pojištění. Možná dokonce platí i pro členy vaší rodiny! Využíváte ho? Nepojišťujete se zbytečně?

Jen málokdo se dnes odváží vyjet do zahraničí bez cestovního pojištění. Štěstěna je vrtkavá a ať chceme nebo ne, jednou se něco může stát i nám. Strašlivé historky o odmítnutí zdravotní péče nebo o neuvěřitelných částkách, které člověk musí v případě nejvyšší nouze zaplatit, opatrnost ještě zvětšují. A spoléhat se vždy a všude pouze na mezinárodní dohody o bezplatném poskytnutí základní zdravotní péče (viz článek Neplaťte cestovní pojištění!) se odváží jen dobrodruh či hazardér.

Nejčastějším způsobem snížení rizika je klasické cestovní pojištění sjednané u některé z našich pojišťoven. Pokud chcete pojistit pouze léčebné výlohy (rezignujete na pojištění zavazadel, odpovědnosti za škodu apod.), nemusí vás stát ani 20 Kč za den. (Další informace v článku Nejlevnější cestovní pojištění!!).

V současné době jsou čím dál běžnější i různé modifikace pojištění, komplexní pojištění, pojištění pro celou rodinu, celoroční pojištění pro opakované výjezdy, různé studentské slevy a jiné vymoženosti – stačí si jen ušetřit trochu času, zajít do oblíbené pojišťovny a vybrat si produkt šitý přímo na míru.

Možná se o to ale vůbec nemusíte starat. Pokud jste totiž majiteli kvalitní platební karty, je možné, že k ní máte jako bonus přibaleno i dostačující cestovní pojištění.

„Za vodou“ jste určitě v případě, že vlastníte některou z karet American Express (např. od KB nebo Živnostenské banky) nebo Diners Club (např. od ČS, Bank Austria Creditanstalt nebo Živnostenské banky). Kromě toho, že vám na ně poskytnou různé slevy ve světových hotelích, restauracích a půjčovnách aut, zdarma vám umožní přístup do salónků na letištích a podobné příjemné záležitosti, je v nich zahrnuto i kvalitní komplexní cestovní pojištění (zahrnující pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění, odpovědnost za škody, ztrátu a poškození zavazadel, zpoždění letu a zavazadel, asistenční služby apod. – ovšem pozor, někdy pojištění platí pouze v případě, že je alespoň část nákladů na cestu hrazena pomocí karty) s vysokými limity plnění. Navíc platí i pro rodinné příslušníky nebo osoby určené pomocí tzv. dodatkových karet, kteří cestují společně s majitelem karty.

Např. u American Express Gold Card od KB, vám takto budou hradit hospitalizaci do výše 5 mil. Kč, úraz s následkem smrti či s trvalými následky do výše 2 mil. Kč a odpovědnost za škody na majetku či zdraví třetí osoby do výše 1,4 mil. Kč. U ostatních karet těchto společností je hrazení nižší, nicméně stále nadstandardní.

Jedinou vadou na kráse je u těchto karet jejich vysoká cena, která se pohybuje od 4000 do 6000 Kč za rok (základní kartu American Express u KB dostanete už za 800 Kč), nepočítaje některé další poplatky a výdaje na případné dodatkové karty pro další vámi zvolené osoby. Pokud byste si tedy chtěli pořídit některou z těchto karet jen kvůli kvalitnímu pojištění, určitě se vám to nevyplatí.

Velmi dobře na tom jsou i ti, kteří mají k dispozici některou ze zlatých (Gold) karet Eurocard/Mastercard (EC/MC) nebo VISA. Tyto karty u nás vydává většina velkých bank a podle toho se velmi liší i pojištění, které je v nich zahrnuto. Limity plnění jsou ale většinou dostačující a srovnatelné se základním komplexním pojištěním od specializovaných pojišťoven (pohybují se kolem 1 či 1,5 mil. Kč za léčebné výlohy, odpovědnost za škody může být hrazena do 1 mil., ale i do 3 mil., podle konkrétní banky). Aby si byl ale člověk jistý, měl by přece jen prostudovat všechny podmínky, které dostal ke smlouvě o kartě, a ověřit, zda-li se v nich neskrývá nějaká záludnost, která by pojištění omezovala. Některé banky poskytují toto pojištění automaticky i pro rodinné příslušníky (GE Capital Bank, KB, Živnobanka u karty VISA Platinum), u většiny ostatních lze pojištění rodiny připlatit (Raiffeisenbank, Union banka, Živnobanka a další). Podobné je to i u Business karet.

Pokud má člověk klasickou VISA nebo EC/MC kartu, musí být ještě obezřetnější. Některé banky totiž k těmto kartám pojištění vůbec neposkytují nebo si je klient může na vlastní žádost připlatit (např. Bank Austria Creditanstalt 700 Kč/rok, Raiffiesenbank 800 Kč/rok, eBanka – výběr mezi kartou s pojištěním a bez něj – rozdíl 400 Kč, Union banka). Ostatní banky pojištění ke kartě zahrnují, některé dokonce i pro rodinu (KB), ale mnohdy je to pouze pojištění omezené, s polovičními limity plnění (500 000 Kč za léčebné výlohy, což by vám na složitější úraz v zahraničí určitě nestačilo), s požadovanou vyšší spoluúčastí klienta, s většími výjimkami z pojištění. V tomto případě je tedy ještě důležitější, aby majitel karty podrobně znal všechny podmínky a v případě potřeby se připojistil.

skoleni_15_4

Ostatní karty, tedy především elektronické VISA Electron a Maestro, pojištění většinou neobsahují (výjimkou může být např. VISA Electron Student od ČS) nebo mají pojištění jen ve velmi okleštěné podobě. V těchto případech je tedy téměř vždy nutné se připojistit.

Ať je to tak nebo tak, vždycky se vyplatí důkladně prozkoumat smlouvu právě té vaší karty. Každá banka má smlouvu s jinou pojišťovnou (nejčastěji to bývá První americko-česká pojišťovna AIG, Česká pojišťovna, Kooperativa nebo dceřiné společnosti velkých bank) a v jiném rozsahu. Pokud ale za kartu platíte více než 4000 Kč za rok, je tu veliká šance, že už se o cestovní pojištění nebudete muset nikdy starat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).