Hlavní navigace

MasterPass a Shell: Za palivo zaplatíte mobilem (TEST)

28. 11. 2016
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: MasterCard, Shell
Můžete se najíst bez vysednutí z auta, můžete se dívat na film v autokině. A teď už můžete bez vystoupení z vozu tankovat palivo. Novinku od MasterCard a Shell jsme vyzkoušeli.

Pohodlná platba v autě. Tak se dá zjednodušeně nazvat projekt společností MasterCard a Shell, který obě společnosti oficiálně představily v pondělí 14. listopadu 2016 v Praze. Za pohonné hmoty na čerpacích stanicích Shell v Česku můžete nově platit mobilem. Společnost Shell zároveň věří, že čeští řidiči také ocení plánované rozšíření této služby i na myčky na vybraných čerpacích stanicích. Plná podpora na většině čerpacích stanicích Shell včetně frenčízantů je od data publikace tohoto článku, tj. od 28. listopadu 2016. Službu jsme vyzkoušeli jak při pilotním předvádění během tiskové konference v Praze, tak v plném provozu před polskými hranicemi.

Co budete potřebovat

Pro placení pohonných hmot mobilem na čerpacích stanicích Shell bez vysednutí z vozu potřebujete ten správný hardware, software a samozřejmě platební kartu.

  1. Mobilní telefon s Androidem nebo s iOS (v době publikace článku aplikace pro iOS ještě na Shell nefungovala, ale bude). Telefon nemusí podporovat NFC, ale musí umět fotit.
  2. Aplikaci MasterPass AT CZ SK pro Android nebo iOS. Podrobný popis aplikace najdete ve článku Karty nechte doma, plaťte mobilem a bez NFC a proces aktivace je popsán v dřívější verzi aplikace.
  3. Povolené geolokační služby a Bluetooth.
  4. Platební kartu MasterCard, Maestro nebo Visa, jedno, zda debetní, kreditní, soukromou, či služební.
  5. Povolené platby na internetu u přidávané platební karty.
  6. Dostatečný limit pro transakce na internetu.

Platba přes aplikaci MasterPass se chová jako platba na internetu. Pro její používání tak potřebujete mít povolené transakce na internetu. Na to myslete zvláště v případě, pokud u tohoto typu transakce máte nastavený početní nebo objemový limit – při jeho překročení se platba neprovede a zaplatíte tak, jak jste byli zvyklí.

Oficiální logo aplikace MasterPass.
Autor: MasterCard

Oficiální logo aplikace MasterPass.

Jak aktivovat placení na čerpacích stanicích

S aplikací MasterPass můžete snadno platit na internetu, nebo u „kamenných“ obchodníků, např. v Globusu. Abyste mohli platit i na čerpacích stanicích (Shell byla první, ale další budou následovat), musíte tento typ plateb v aplikaci povolit. Aplikace vás na to sama upozorní poté, co se pokusíte snímat QR kód.

Platby na čerpacích stanicích si musíte nejprve aktivovat přímo v aplikaci.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Platby na čerpacích stanicích si musíte nejprve aktivovat přímo v aplikaci.

Aktivaci provedete snadno kliknutím přímo v aplikaci.

Platby na čerpacích stanicích si musíte nejprve aktivovat přímo v aplikaci.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Platby na čerpacích stanicích si musíte nejprve aktivovat přímo v aplikaci.

Je nezbytné povolit i geolokační služby a Bluetooth, bez nichž by aplikace nedokázala rozeznat místo, kde se nacházíte, a tak by vám neumožnila platbu za pohonné hmoty.

Nezbytná je i aktivace GPS a Bluetooth.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Nezbytná je i aktivace GPS a Bluetooth.

Do aplikace si můžete nastavit přednastavené limity pro platby pohonných hmot v různých měnách v závislosti na státu, kde aplikaci použijete. Částka je jen informativní, můžete si ji kdykoli změnit nebo přímo na místě přepsat. Pokud ale pravidelně tankujete „za pět set“, tak si to takto nastavíte a už na platbu nemusíte myslet.

Pro platbu v různých měnách si můžete přednastavit předvyplněné částky.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Pro platbu v různých měnách si můžete přednastavit předvyplněné částky.

Stálí zákazníci Shell si do aplikace mohou přidat i věrnostní kartu Shell ClubSmart, na kterou se budou načítat body (funguje to).

Při zadání zákaznické karty Shell ClubSmart se vám budou načítat body.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Při zadání zákaznické karty Shell ClubSmart se vám budou načítat body.

Jak zaplatit z mobilu

Aplikaci máte aktivní, karty rovněž. Přijedete na čerpací stanici Shell, vyberete si správný stojan podle strany plnění nádrže. Zapamatujte si jeho číslo.

Podle QR kódu na sloupci poznáte, že na této čerpací stanici můžete platit s MasterPass.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Podle QR kódu na sloupci poznáte, že na této čerpací stanici můžete platit s MasterPass.

Spustíte aplikaci, kliknete na menu „PLATBA“ a spustí se fotoaparát. Stačí „zamířit“ na QR kód, který vidíte na sloupci u stojanu. I s horším telefonem aplikace zvládá QR kód přečíst přes sklo automobilu, takže nemusíte otevírat okno.

Můžete si vybrat z vámi přednastavené částky, nebo z výchozích částek v aplikaci. Na kterou kliknete, ta se předvyplní, anebo si napíšete vlastní limit.

Nastavíte si max. limit platby. Po jeho dosažení se tankování vypne, anebo poté, co zavěsíte pistoli.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Nastavíte si max. limit platby. Po jeho dosažení se tankování vypne, anebo poté, co zavěsíte pistoli.

Pokud potřebujete natankovat plnou nádrž, zvolte vyšší částku, byť značně převyšuje skutečně odebrané množství pohonných hmot. Nejprve se vám zablokuje vyšší částka a po zavěšení stojanu dojde k nové autorizaci a opravě původní vyšší blokované částky na novou nižší, která odpovídá reálnému odběru pohonných hmot. Alespoň teoreticky.

V praxi se mi při volbě částky 2000 Kč zablokovalo 2000 Kč a ty čekají na zaúčtování, přičemž podle předpokladů dojde k zaúčtování skutečně odebraných pohonných hmot ve výši 63,80 Kč. To ale znamená, že zbývajících 1936,20 Kč mi visí v blokaci a na pár dnů se mi sníží disponibilní zůstatek na účtu. U kreditky žádný problém, ale u debetní karty to může zkomplikovat plánované výdaje. Myslete proto na to raději předem, co vydavatel karty, to jiný postup.

Natankovat si můžete sami, nebo můžete využít obsluhy, která to udělá za vás, takže pak skutečně nemusíte vystoupit z vozu. To ocení zvláště ženy. V praxi ale můžete narazit na situaci, kdy se venkovní obsluha Shell věnuje dalšímu zákazníkovi, takže buď počkáte, anebo se obsloužíte sami (svět se nezboří).

Po zavěšení stojanu dojde k zaúčtování konečné částky a v aplikaci transakci vidíte v historii.

Historie transakcí.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Historie transakcí.


Historie transakcí.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Historie transakcí.

Samozřejmost je elektronická účtenka. Její náhled vidíte v aplikaci, anebo si ji můžete nechat zaslat na e-mail.

Elektronický daňový doklad vidíte přímo v aplikaci, ale můžete si jej zaslat na e-mail.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Elektronický daňový doklad vidíte přímo v aplikaci, ale můžete si jej zaslat na e-mail.


Elektronický daňový doklad vidíte přímo v aplikaci, ale můžete si jej zaslat na e-mail.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Elektronický daňový doklad vidíte přímo v aplikaci, ale můžete si jej zaslat na e-mail.


Elektronická účtenka.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Elektronická účtenka.

Alternativní paliva LPG, CNG a Adblue

Shell podporuje placení s MasterPass u všech svých paliv a stojanů, problém je, když nejsou označené čísly. To se týká hlavně alternativních paliv. Pak nezbývá než se dotázat, o jaké číslo stojanu jde, a to si v aplikaci už správně zvolíte. Obsluha vám poté ráda natankuje palivo.

Stojan s LPG na čepací stanici Shell v Ostravě-Antošovicích na D1.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Stojan s LPG na čepací stanici Shell v Ostravě-Antošovicích na D1.

Při volbě pevné částky počítejte s tím, že čerpadlo LPG nedokáže médium zastavit přesně na haléř, ale zastaví jej trošku dříve. Když jsem navolil 100 Kč, výdejní stojan se zastavil na částce 90,50 Kč.

Tankování LPG nikdy nebude přesné, místo 100 Kč počítadlo zastavilo na 90,50 Kč.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Tankování LPG nikdy nebude přesné, místo 100 Kč počítadlo zastavilo na 90,50 Kč.

Někde to nevidí rádi a někde je to dokonce zakázané, ale občas je rychlejší, když si LPG natankujete sami, pokud dodržíte základní bezpečnost. Zaplatíte s aplikací a frčíte dál.

Tankujeme LPG u Shellu.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Tankujeme LPG u Shellu s MasterPass.

Když jsem aplikaci zkoušel během tiskové konference, díky sehrané obsluze čerpací stanice mě tankování za 100 Kč včetně spuštění aplikace a platby stálo pouhých 56 vteřin času. V běžném procesu to samozřejmě nelze, ale i s absencí obsluhy ušetříte minimálně čas na chůzi k pokladně a případnou frontu u ní. Ušetřený čas je jedním z benefitů.

Tím druhým je možnost natankovat v případě, kdy si zapomenete doma nebo v práci peníze, platební karty, klidně i doklady… Autor tohoto článku má zkušenosti s jízdou bez peněz, karet i dokladů, kdy mu k „přežití“ pomohla jen platební nálepka nalepená na mobilu (na ten většinou nikdo nezapomene, že?). Natankováno, zaplaceno a můžete pokračovat v cestě.

Zhodnocení

Samotnou aplikaci MasterPass jsme už popisovali (viz odkazy na začátku článku) a určitě by si zasloužila další vylepšení, to je už ale jiné téma.

Placení pohonných hmot s MasterPass na čerpacích stanicích Shell funguje spolehlivě, a to jak pro běžná, tak alternativní paliva. Obsluha o novince ví, ale kdyby si nevěděla rady, buďte na ni trpěliví.

Ne vždy se vám podaří natankovat bez vystupování z vozidla, anebo si budete muset chvíli počkat podle lidských kapacit dané čerpací stanice, ale vždy se vyhnete chození k pokladně a vyčkávání ve frontě. Platba je jednoduchá a bezpečná.

Trošku vázne autorizace na vámi zvolenou vyšší částku, pokud odeberete menší množství paliva, protože se vám zablokuje částka vyšší. O peníze nepřijdete, ale chvíli s nimi nehnete. To se ale určitě dá do pořádku, anebo šlo v mém případě o chybu.

skoleni_15_4

Využití těchto plateb je směřováno spíše pro soukromé osoby, protože z elektronického daňového dokladu firemní účetní jásat nebudou, ale použít jej pro daňové účely se bát nemusíte. Pokud aplikaci provážete s firemní kartou, bude to fungovat, ale pamatujte, že elektronický doklad chodí na e-mail registrovaný v aplikaci MasterPass. Držitelé palivových a jiných karet mají smůlu, aplikace funguje pouze s kartami MasterCard a Visa.

Pokud používáte aplikaci MasterPass, tak i když nepatříte mezi pravidelné zákazníky Shell (podobně jako autor článku), zajeďte si tam a zkuste si to. Doba digitální se zase posunula blíž k nám.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).