Hlavní navigace

MasterCard Mobile v obrazech. Jak se aktivuje a jak funguje

29. 1. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Plaťte mobilem a platební karty nechte doma. A nepotřebujete ani NFC.

V pondělí 28. ledna 2013 byla v Česku oficiálně spuštěna služba MasterCard Mobile. Základní informace o její funkčnosti a použití najdete v článku na serveru Lupa.cz od kolegy Martina Vyleťala, já se zaměřím na detaily.

Operační systém

Aplikace funguje v operačních systémech iOS a Android. Máte tady přímé odkazy na stažení.

Podporované platební karty

Do aplikace můžete zadat jakékoli platební karty MasterCard, Maestro, Visa a Visa Electron českých i zahraničních vydavatelů. Jedinou podmínkou je, aby měly povolené transakce pro platby na internetu. Platební karty společností American Express, Diners Club a JCB podporovány nejsou. K platebním kartám společnosti MasterCard se v aplikaci automaticky přiřadí logo MasterCard , platební karty Visa jsou bez loga. 

Zajímavostí jsou platební karty Komerční banky, k nimž se automaticky přiřadilo logo Komerční banky  bez ohledu na to, zda šlo o karty MasterCard nebo Visa.

Ověření platebních karet

Ověření zadaných karet probíhá autorizací částky 1 Kč, ale místo běžného názvu obchodníka se vám zobrazí textový kód. Ten je potřeba zadat do aplikace pro ověření karty. Jakmile jej zadáte, karta je v aplikaci aktivní. Je to podobné, jako když poprvé autorizujete platební kartu u společnosti PayPal. V galerii vidíte, jak to probíhá.

MasterCard Secure Code

Platební karty, které jsou zapojené do systému MasterCard Secure Code, jsou autorizovány okamžitě po zadání tohoto bezpečnostního kódu, který vám přišel na mobilní telefon. Už není nutné přepisovat kódový text z autorizace karetní transakce, resp. z bankovního výpisu. Takto jsem zkoušel platební karty Citibank, ale podobně by měly fungovat i další karty podporující MasterCard Secure Code.

Kde lze platit s MasterCard Mobile?

V době publikace článku lze pomocí MasterCard Mobile platit u všech online obchodníků, kteří mají s ČSOB smlouvu o přijímání platebních karet. Pokud si chcete MC Mobile vyzkoušet i s výhodami, počkejte do února a můžete si koupit jízdenku Českých drah s 10% slevou.

Jak zjistím kód, který potřebuji pro ověření karty?

Pokud v internetovém nebo mobilním bankovnictví máte možnost vidět náhled na autorizace karetních transakcí, pak zpravidla tento kód uvidíte. Jinak musíte počkat na zúčtování transakce.

Zaplatím s MC Mobile kdekoli na světě?

Ne, aplikace sleduje vaši geografickou polohu. Např. českou aplikaci můžete použít k platbám jen na geografickém území České republiky, polskou aplikaci v Polsku. Aplikace se vám mimo ČR spustí, ale neumožní vám platby. Do aplikace můžete zadat třeba bolívijskou kartu, ale použít ji můžete jen u nás v tuzemsku. Cílem MasterCard je sjednotit minimálně aplikace pro střední a východní Evropu, pak by je bylo možné používat i mimo ČR, konkrétně na Slovensku, Maďarsku, Polsku a snad i v Rusku.

Výhody a nevýhody

Aplikace se chová jako elektronická peněženka, do které si přiřadíte libovolné karty, a pak se sami rozhodnete, kterou kartou zaplatíte. Při platbě v eshopu už nemusíte hledat kartu, prostě si spustíte aplikaci v telefonu a vyberete si, kterou kartou chcete platit. To je příjemné zvláště v situaci, kdy kartu skutečně nemáte u sebe. Až bude platba s MasterCard Mobile rozšířená i do běžné obchodní sítě, vůbec nebudete platební kartu potřebovat. S MasterCard Mobile by mělo být možné dobíjet i kredit do mobilu, ale hlavním tahounem by mohlo být očekávané a připravované spuštění plateb mezi osobami. (Námětem na další článek by mohlo být zkoumání samotné bezpečnosti aplikace i přenosu dat o platebních kartách.)

dan_z_prijmu

S touto aplikací přibývá další nástroj pro platby mobilním telefonem. Nyní můžete platit bezkontaktními nálepkami, používat NFC, QR platby, pro iPhone existují NFC rámečky, máme tady české Mobito a brzy nabídne NFC platby i GE Money Bank. Jakýkoliv systém se může rozšířit jen tehdy, pokud bude jednoduchý, rychlý, komfortní, chytrý a bezpečný. Pokud tyto podmínky nesplňujete, tak samozřejmě ten systém nemůže fungovat, říkal v červnovém rozhovoru Miroslav Lukeš z MasterCard. MasterCard pevně věří, že to budou právě jeho služby, které zvítězí.

Nyní si můžete vychutnat období vábení nových klientů a porovnávat si možnosti jednotlivých služeb. Ale která platební metoda si vás skutečně získá, rozhodne až čas a její možnost praktického použití.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).