Hlavní navigace

MasterCard a Visa: Plaťte naší kartou a dáme vám víc

1. 6. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Nevadí, že váš vydavatel karty nemá vlastní věrnostní program. Plaťte kartou s naším logem a ušetříte za výdaje. Takto lákají spotřebitele přímo karetní společnosti.

Když máte tu správnou platební kartu, můžete s ní ušetřit nemalé peníze. Vydavatelé karet nabízejí několikaprocentní bonusy z každé transakce za platbu kartou a měsíčně takto můžete ušetřit až 1000 Kč, u jednoho typu karty dokonce není strop omezen. Nemusíte přitom dodržovat příliš nějaká komplikovaná pravidla, vydavatelé karet vám slevu připíšou automaticky. Má to jediný háček. Drtivá většina karet s bonusovým věrnostním programem jsou karty kreditní. Ne každý bude z vlastnictví kreditky nadšený a navíc, ne každý ji může získat, protože jde o úvěrový produkt.

Na českém trhu sice již existují i debetní karty s bonusovým programem, ale stále jde jen o vlaštovky a musíte mít účet v té správné bance. Pokud váš vydavatel karty věrnostní program nemá, můžete mít z placení jen dobrý pocit, že jste nemuseli platit hotově. Karetní společnosti MasterCard a Visa se to rozhodly změnit a v květnu spustily akce, které mají placení kartou rozhýbat. Ty si nyní rozebereme.

MasterCard Priceless Specials – slevy pro Česko a Slovensko

Věrnostní program MasterCard Priceless Specials byl pro držitele karet MasterCard a Maestro oficiálně představen ve čtvrtek 28. května 2015 na tiskové konferenci v Praze. Mohou jej využít držitelé platebních karet vydaných českými nebo slovenskými vydavateli.

Do věrnostního programu MasterCard vstoupíte dvěma cestami. Buď je automaticky součástí vaší platební karty, protože váš vydavatel karty jej plošně na své karty aktivoval (v době publikace článku jen platební karty Fio banky), anebo se do programu můžete sami registrovat přes web.

Registrace platební karty

K registraci potřebujete pouze e-mail. Na začátku si musíte vybrat, zda budete sbírat bonusy pro platební karty českých vydavatelů, nebo slovenských. Obojí najednou nejde, ale můžete si založit další registraci.

Ta má dva kroky. Prvním krokem je vyplnit základní údaje na webu a zaregistrovat platební karty MasterCard a/nebo Maestro. Druhý krok už vyžaduje vaši spolupráci. Zaregistrovanou platební kartu je nutné ověřit. Ověření se provádí tak, že u obchodníků uvedených na webu věrnostního programu provedete jakoukoli transakci v libovolné výši. Autorizační kód ze stvrzenky poté zadáte na web k dané kartě, kterou jste platili. Po nějaké době dojde k ověření karty a následně zařazení do programu.

V době publikace článku jsme provedli malý test, transakci u obchodníka jsme provedli v pátek a ke dni publikace článku, tj. následující pondělí, karta ještě nebyla ověřena. Pravděpodobně tak musíte počkat cca 2–3 pracovní dny, až dojde k zaúčtování transakce. O úspěšném ověření karty vám přijde e-mail.

Webové rozhraní programu umožňuje přidat libovolný počet platebních karet MasterCard a Maestro, přičemž nemusí jít jen o vaše vlastní platební karty. Může jít o karty vašich příbuzných, dětí, firemní karty zaměstnanců vaší firmy apod. Prostor pro zneužití je téměř nulový. Bonus z transakcí se totiž převádí buď k účtu, ke kterému je karta vydána, anebo přímo na kartu. Nehrozí proto, že byste zaregistrovali více karet a pak sbírali bonusy jen pro sebe, vždy je získá držitel karty.

Přestože si zaregistrované platební karty můžete pojmenovat podle sebe, barevně odlišit je můžete jen šesti tmavými barvami. Pokud ale nemáte u sebe příliš mnoho karet, na rozdíl od autora článku vám toto pravděpodobně stačí.

Kartu vydanou mimo ČR nebo Slovensko do věrnostního programu nezařadíte.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Kartu vydanou mimo ČR nebo Slovensko do věrnostního programu nezařadíte.

Jak sbírat bonusy a slevy

Jakmile je karta řádně zaregistrovaná, sbíráte výhody za každou platbu u obchodníků zapojených do tohoto programu. K 1. 6. 2015 bylo v programu MasterCard Priceless Specials jen 21 obchodníků, takže si je můžeme hned vyjmenovat včetně výše poskytovaného bonusu:

Partner/obchodník Přímá sleva
AAAutodíly 15 %
Alpine Pro 2 %
Babylon Liberec 3 %
Benu lékárny 2 %
COMO restaurant 5 %
EXIM tours 2 %
ETA 3 %
Ginger & Fred 7,50 %
Jalta Hotel 5 %
J+M Autodíly 5 %
NUTREND 3 %
OREA 2 %
Orsay 2 %
Pet Center 2 %
Piklio 10 %
Pompo 2 %
Sitom 15 %
Slavik Time 10 %
TOP TIME 2 %
World Class 5,50 %
7Camicie 3 %

Kartou stačí následně jen zaplatit, sleva se načte automaticky do programu.

Dostaňte hotovost zpět

Finanční bonusy sbírané kartami MasterCard a Maestro si můžete vybrat dvěma způsoby. Buď si je budete škudlit do doby expirace vaší karty a poté zadáte pokyn k výběru (toto je výchozí nastavení), anebo si můžete nastavit, že jakmile bude objem nastřádaných slev 100 Kč, sleva se vám převede přímo na zaregistrovanou platební kartu.

Předávaná data třetím stranám

Registrací do věrnostního programu MasterCard souhlasíte, že se budou zpracovávat:

  • údaje o vašich transakcích,
  • číslo vaší platební karty,
  • data a hodnoty transakce,
  • identifikační čísla obchodníka,
  • transakční informace o vaší osobě z banky, na které se mohou vztahovat bankovní tajemství.

Vše samozřejmě slouží k tomu, aby společnost MasterCard mohla zajistit získání věrnostních odměn. Nicméně pokud tato data předávat nechcete, do programu se neregistrujte (a plaťte kartou Visa, viz níže).

Slevy téměř pro všechny, ale s výlukami

Nespornou výhodou věrnostního programu MasterCard je otevřenost pro všechny typy platebních karet vydaných českými nebo slovenskými vydavateli, včetně karet předplacených (ano, funguje i Blesk peněženka). Pokud vaše karta již nějaký slevový benefit nabízí, je zde velká pravděpodobnost, že se sleva sečte. Neplatí to však absolutně. V části přístupné po registraci je přímo uvedeno, u kterých vydavatelů karet věrnostní program nefunguje nebo kde se odměny nesčítají.

Můžete si zadat i vlastní přání. Každý měsíc MasterCard jedno přání náhodně vybere a splní.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Můžete si zadat i vlastní přání. Každý měsíc MasterCard jedno přání náhodně vybere a splní.

GE Money Bank

  • Pokud jste držitelem platební karty GE Money Bank, sbíráte primárně odměny od obchodníků, kteří jsou součástí programu banky GE Money Bank (Bene+), ale také u obchodníků, kteří jsou součástí programu Priceless Specials. Pokud se obchodníci programů shodují, přednostně získáváte odměnu od programu GE Money Bank, tedy odměny se nesčítají.

Pro držitele karet níže uvedených vydavatelů není možné získávat odměny u níže uvedených partnerů programu. Uvedené banky prozatím nejsou schopny poskytnout společnosti MasterCard data o transakcích u vybraných obchodníků:

ČSOB (ČR)

  • Odměny nelze sbírat u: Babylon, J+M autodíly, AAA autodíly, Slavik Time, Orea, Piklio.

ČSOB (SR)

  • Odměny nelze sbírat u: Kartago Tours

Komerční banka

  • Odměny nelze sbírat u: Nutrend, Ginger a Fred.

Všeobecná úverová banka (SR)

  • Odměny nelze sbírat u: Schneider Lekáreň, Datart, Tempo Kondela.

Program Bene+ od GE Money Bank se má k Priceless Specials tak, že u obchodníků, kteří jsou zapojeni v obou programech, se odměna načítá pouze do programu Bene+, tedy obchodník neplatí odměnu dvakrát. Náš program ale přináší dodatečný benefit ke všem kartám, včetně karet s cashbackem, upřesňuje Matouš Michněvič ze společnosti MasterCard. Jinými slovy se tak bonusy s výjimkou Bene+ sčítají.

MasterCard Priceless Special ve zkratce

  • Platební karty českých a slovenských vydavatelů.
  • Debetní, kreditní a předplacené karty MasterCard a Maestro.
  • Pro soukromé osoby a malé podnikatele (služební karty).
  • Minimální výše odměny pro výplatu je 100 Kč.
  • Maximální získatelná odměna za měsíc je 2000 Kč.
  • Za výplatu odměny se účtuje transakční poplatek 5 Kč.
  • Nasbírané finanční odměny platí 12 měsíců od poslední transakce u partnerů, poté zanikají.
  • Od obchodníků vám mohou chodit nabídky na slevové vouchery.
  • Při vyplňování profilu můžete navíc vyplnit své přání. Společnost MasterCard jednou měsíčně jednomu registrovanému přání vyplní.

Visa dává slevy úplně pro všechny

Karetní společnost Visa k používání karet s logem Visa motivuje odlišně. V Česku a na Slovensku nemá podobný věrnostní program jako MasterCard, na druhé straně v průběhu roku cíleně spouští různé slevové akce, které jsou dostupné všem držitelům karet Visa bez ohledu na vydávající společnost. Může je tak využít třeba Gruzínec s kartou Visa platící v Česku a také Čech platící kartou Visa v Polsku, kde také akce zrovna probíhá.

Zajeďte si pro slevy k Benzině

V České republice probíhá od 18. května 2015 do 30. června 2015 včetně akce, během níž můžete získat přímé slevy u 6 obchodníků. Stačí jen jediný krok: zaplatit kartou Visa cokoli na čerpací stanici Benzina (třeba žvýkačky). Na účtence z čerpací stanice uvidíte tzv. promoční kód. Do zadávaného kódu dále vložíte jedno z šesti písmen, které označuje konkrétního partnera, u nějž chcete slevu uplatnit. Kód pomocí SMS musíte zaslat na premium číslo (cena SMS je 3 Kč, funguje jen s českými čísly), anebo jej zadat do webového formuláře.

Zhruba do minuty obdržíte další kód, který předložíte přímo obchodníkovi, a on vám udělí slevu. Sleva je podmíněna platbou kartou Visa, ale jak si autor článku v praxi ověřil, obchodník toto až na jednu výjimku nekontroloval, a tak paradoxně bylo možné slevu pro držitele karet Visa zkombinovat s dalšími bonusy u karet MasterCard či dokonce Diners Club (což je špatně).

Slevy lze čerpat až do 14. července 2015, tj. do tohoto data můžete předložit zaměstnanci partnera kód. Můžete tedy nasbírat více kódů a slevy čerpat postupně.

Slevu získáte s jakoukoli kartou Visa. Na první pohled krkolomný postup pro získání slevy má na druhé straně tu výhodu, že se není nutné nikam registrovat a samotná soutěž je anonymní.

Slevu z akce Visa kvůli neznalosti obsluhy lze kombinovat s jinými kartami, např. MasterCard nebo Diners Club. Příklad slevy z akce Visa a zaplacení kartou MasterCard.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Slevu z akce Visa kvůli neznalosti obsluhy lze kombinovat s jinými kartami, např. MasterCard nebo Diners Club. Příklad slevy z akce Visa a zaplacení kartou MasterCard.

Partner/obchodník Sleva za co Výše slevy
Benzina (kód A) Verva benzín nebo Verva nafta 1 Kč/litr
Bontonland (kód F) Na všechno 10 %
CineStar (kód C) Vstupenka Pevná cena 99 Kč za vstupenku
Datart (kód E) Kamery, fotoaparáty, powerbanky, navigace, přenosné chladničky, přenosné TV 10 % při nákupu nad 2000 Kč
InterSport (kód D) Oblečení 20 %
Tesco Stores (kód B) Potraviny online 200 Kč při nákupu nad 1000 Kč

Akce se však neúčastní tyto čerpací stanice Benzina:  

  • Benzina Hovorany, 696 12 Hovorany 791
  • Benzina Liptál, 756 31 Liptál 483
  • Benzina Brno automotodrom – Automotodrom Brno, 641 00 Brno
  • Benzina Expres24, Ruská, 703 00 Ostrava
  • Benzina Expres24 Vysoké Mýto, Husova 893, 566 01 Vysoké Mýto
  • Benzina Expres24, Bratří Štefanů, 500 03 Hradec Králové
  • Benzina Olomouc, Žerůvky

Zajeďte si pro slevy k Orlenu a Biedronce do Polska

Takřka identická akce probíhá od 18. května do 28. června 2015 i v sousedním Polsku. Stačí zaplatit cokoli kartou Visa na čerpacích stanicích Orlen nebo v obchodní síti prodejen Biedronka a na účtence se vytiskne kód, který zašlete na premium číslo nebo zadáte do webového formuláře. Pokud nemáte polské číslo, je potřeba využít webový formulář, SMS na premium číslo neodešlete.

dan_z_prijmu

Slevový kód je potřeba partnerům předložit do 12. července 2015. Autor slevu čerpal v řetězci C&A a zaměstnanec prodejny se spokojil jen s ukázáním kódu v mobilu z dálky, nikam jej nezadával a slevu automaticky poskytl.

Účtenka z Polska (vlevo) a z ČR pro zapojení do slevové akce Visa Europe. Kód z červeného rámečku je nutné zaslat SMS nebo zadat na webu.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Účtenka z Polska (vlevo) a z ČR pro zapojení do slevové akce Visa Europe. Kód z červeného rámečku je nutné zaslat SMS nebo zadat na webu.

Partner/obchodník Sleva za co Výše slevy
Allegro (kód H) Sleva na nákupy nad 100 PLN přes mobilní aplikaci, max. však 10× 20 PLN
Cinema City (kód G) Vstupenka Pevná cena 15 PLN
C&A (kód D) Nezlevněné zboží 25 %
InterSport (kód E) Nezlevněné oblečení a obuv 20 %
Orlen (kód A) Verva benzín nebo Verva nafta 0,10 PLN/litr
Orlen (kód B) Stop Café Druhý horký nápoj 210 ml za 1 PLN
Praktiker (kód F) Sleva na nákupy nad 150 PLN 20 PLN
Telepizza (kód C) Střední a malá pizza s min. 2 přílohami 3 pizzy za cenu jedné

Jednu z platebních karet MasterCard, Maestro a Visa má pravděpodobně každý čtenář Měšce. Chcete-li za používání karty čerpat další benefity, můžete využít těchto věrnostních a slevových programů poskytovaných přímo karetními společnostmi. Pokud jste držiteli kreditní karty Diners Club, věrnostní program Club Rewards je poskytován karetní společností automaticky a bez registrace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).