Hlavní navigace

Maroko: hory, moře a kultura s evropskými prvky

18. 9. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Maroko, stejně jako většina afrických zemí, nepatří mezi časté turistické cíle českých cestovatelů. Kromě cesty k moři a oceánu, které zemi obklopují, můžete podniknout výstup na některý z vrcholů Vysokého Atlasu anebo navštívit tržiště v Marakéši či v Rabatu.

Maroko, oficiálním názvem Království Maroko, nebylo až do začátku 20. století ovládáno žádnou evropskou mocností. V 7. století našeho letopočtu do země vpadli Arabové, ale už mezi 11. až 13. stoletím ovládala marocká dynastie Almorávidů a Almohadů většinu severní Afriky. Podobné téma: Egypt: pravá exotika ve stínu sfingy a pyramid

V průběhu 15. století se o dobytí Maroka pokoušelo Portugalsko a Španělsko. Získat moc se nad touto západní výspou Afriky pokoušela získat i Osmanská říše a na začátku 20. století čelilo Maroko mocenského zájmu Francie, Španělska a Německa. Až do roku 1912 byla země podmaněna Francouzi a Španěly, ale v roce 1956 přiznala Francie Maroku nezávislost. Španělsko tak učinilo až o dva roky později, ačkoliv do dneška pod Španělsko spadají marocká města Ceuta a Melilla.

Maroko však nebylo vždy jen ovládaným státem. Od 60. let minulého století si činí nárok na Západní Saharu, kterou v roce 1979 zabralo a připojilo ke svému území. Zhruba deset let také země proti Západní Sahaře vedla válku, která skončila v roce 1991 příměřím. Zájem Maroka o tuto oblast ale přetrvává. Podobné téma: Tunisko: skvělé místo pro podzimní dovolenou

Jak se do Maroka dostat?

Stejně jako do dalších afrických zemí se do Maroka dostanete nejlépe letecky. Vzdálenost mezi Prahou a Rabatem, s mezipřistáním v Paříži, lze zdolat za 5 hodin a 30 minut. Cena zpáteční letenky je 13 204 korun. Termín odletu a příletu vychází z cen platných pro 23., respektive 30. září 2009.

Do Maroka můžete dojet i automobilem. Do země se dostanete trajekty, které vyplouvají z Francie, Itálie a Španělska. Plavba ze Španělska vás nebude stát ani mnoho času. Podobné téma: Nejlevněji se do Španělska dostanete letadlem

Vzdálenost ze španělského Algecirasu do Ceuty, která leží na území Maroka, trajekt překoná za 45 minut. Cena pro čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi ve věku od 2 do 11 let, která se vydává na cestu automobilem Škoda Octavia Hatchback s rokem výroby 2004, vychází na 516,80 eur. Podobné téma: Autem k moři svobodně a bez cestovky

maroko vecerni pohled

Zdroj: http://www.traveliada.pl/


V obci můžete jet nejvyšší povolenou rychlostí 40 kilometrů v hodině, mimo obec pak nejvíce 100 km/h. V případě, že si chcete půjčit automobil, musíte být starší 25 let.

Přírodní a kulturní krásy Maroka

Pokud chcete v Maroku strávit dovolenou v uzavřeném hotelovém komplexu, budete zklamáni, protože tento trend do země zatím nedorazil. Výjimkou je město Agadiru, ve kterém jsou hotelové komplexy inspirované komfortnějším západem.

K návštěvě země láká mnohé turisty pohoří Vysokého Atlasu. Nejvyšší vrchol se jmenuje Jebel Toubkal a je vysoký 4165 metrů. V letních měsících je snadno přístupný i bez zvláštního vybavení jako jsou mačky a cepíny. Mějte však na paměti, že hora spadá do vysokohorské kategorie a před výstupem je nutná aklimatizace. Pokud vám nadmořská výška činí problémy, raději si výstup nechte ujít. Jsou i další místa, které můžete v Maroku navštívit.

Chcete-li se zabavit i jinak než památkami, můžete se věnovat třeba golfu nebo plavání, surfování nebo windsurfingu ve Středozemním moři nebo v Atlantském oceánu. Adrenalin můžete vyplavit i při sjíždění řek na raftech nebo lyžování v horách Vysokého Atlasu lyžovat.

Zdravotní systém v Maroku

Dostupnost lékařské péče a její kvalita není příliš vysoká. Náklady za ošetření je většinou nutné hradit hotově. Za ambulantní ošetření zaplatíte zhruba 100 marockých dirhamů.

Při cestě do Maroka vám nehrozí žádné exotické nemoci jako je břišní tyfus nebo malárie. Většina turistů může trpět průjmy, které jsou nejčastěji způsobené změnou vody, stravy a klimatu. Z tohoto důvodu se vyvarujte nákupů potravin na trzích. Dále se raději vyhýbejte neověřeným potravinám, ledu do nápojů, neloupanému ovoci a vodě z neznámého zdroje. Preventivně můžete začít užívat přípravek Lactobacilus, který zakoupíte v tuzemských lékárnách, pro zvýšení odolnosti trávicího systému.

Kromě průjmů můžete onemocnět respiračními infekcemi. Časté jsou rovněž úrazy. Ve vnitrozemí se vyskytují i vzácnější infekce typu bliharzioza, leishmanioza a vzteklina. Před cestou si zkontrolujte, zda máte očkování proti záškrtu a spalničkám.

Cestovní lékárničku vybavte léky proti průjmům, střevními dezinficiencii, rehydratačními roztoky, repelentem, samozřejmě nezapomeňte na vybavení k ošetření drobných úrazů.

Zdroj: Europ Asisstance

Důležité informace pro cestovatele

Pro cesty do Maroka nemusíte mít vízum, jestliže v zemi strávíte méně než 90 dnů. Doba platnosti cestovního pasu musí být nejméně 6 měsíců od data vstupu do země.

Oficiální měnou je marocký dirham (zkratka MAD), který se dělí na 100 centimů. Podle oficiálního kurzu České národní banky ze 17. září 2009 je možno koupit jeden dirham za 2,249 koruny. Úředním jazykem je arabština. Domluvit se můžete i francouzsky, ale většina obyvatel mluví tzv. marockou arabštinou.

Před cestou do Maroka nemusíte podstoupit žádná očkování a při vstupu do země není vyžadován mezinárodní očkovací průkaz. Jestliže chcete jet do odlehlých oblastí Maroka, doporučuje se očkování proti tyfu a žloutence typu A a B.

Při návštěvě země je také nutné dbát zvýšené opatrnosti o své věci. V Maroku totiž začíná přibývat kapesních krádeží a pouličních loupeží, při kterých vám může lapka jedoucí na motocyklu strhnout batoh nebo kabelku.

dan_z_prijmu

Tísňová telefonní čísla

  • Policie 19
  • Královské četnictvo (dopravní nehody) 177
  • Hasiči 150
  • Rychlá lékařská pomoc 150

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Uvedená telefonní čísla nemusí podle zkušenosti Zastupitelského úřadu v Maroku fungovat vždy bezchybně. Informace o telefonních číslech naleznete na čísle 160, které funguje spolehlivě.

Tísňová čísla platná v Rabatu a Casablance
Záchranná služba (pro případ havárie) Lékařská služba SOS
Rabat 037 737373 037 20 20 20
Casablanca 022 905050 022 444444

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Co vás nejvíce láká pro návštěvu Maroka?

  • Pasivní dovolená strávená v hotelovém komplexu
    4 %
  • Vodní sporty
    9 %
  • Vysokohorská turistika
    32 %
  • Návštěva historických míst
    55 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).