Hlavní navigace

Marihuana. Investice, která dokáže zamotat hlavu

9. 10. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Poslední tři až čtyři roky se v investičním světě mluví o příležitostech, které nabízí společnosti, jež podnikají v konopném průmyslu.

Člověk dnes nemusí být drogový dealer nebo narkobaron, aby mohl vydělávat na marihuaně, a to navíc zcela legálně. Především poslední tři až čtyři roky se v investičním světě mluví o příležitostech, které nabízí společnosti, jež podnikají v konopném průmyslu.  Jejich rozmach začal s rozšiřováním legalizace marihuany v USA a lékařského konopí ve světě. Lákavé zisky, kdy hodnota akcií některých společností vzrostla v krátké době o stovky procent, ale nejsou bez rizika a dostavit se může tvrdá investiční kocovina. A to hned z několika důvodů.

Prvním ze zádrhelů je, že akcie společností podnikajících v marihuanovém byznysu nejen rychle rostou, ale předvádějí i strmé pády. Na obchodování se tak dá rychle zbohatnout, ale zároveň akcie mohou bleskově ztratit desítky procent své hodnoty. Už to je důvod, že investování do takových akcií není pro každého. „Běžní investoři, kteří chtějí zhodnocovat své finanční prostředky v cenných papírech, nemusí takové náhlé výkyvy připomínající horskou dráhu dobře snášet,“ říká analytik Václav Pech ze společnosti Broker Trust. 

Horská dráha

Divoké kurzovní jízdy se nevyhýbají ani akciím větších a zavedených společností. Například akcie firmy Medbox, která vyrábí prodejní automaty, z nichž si uživatelé mohou kupovat marihuanové produkty, vylétly během tří týdnů mezi prosincem a letošním lednem z osmi na 93 dolarů, aby následně za dva dny propadly na 33 dolarů. Dnes obchodují okolo devíti dolarů. Tento segment trhu je zkrátka ještě velmi mladý a k podobným výkyvům zatím náchylný. 

Jak se daří akciím marihuanových společností lze odvozovat i z indexu MJIC MARIJUANA INDEX, který monitoruje téměř čtyři desítky převážně amerických firem. A poukazuje na klesající trend. Od roku 2010 index zaznamenal více než 80procentní ztrátu své hodnoty.

Past na drobné investory

Většina společností z marihuanového byznysu se obchoduje mimo hlavní trhy, jedná se o tzv. Penny Stocks – akcie menších firem, jejichž obchodování nepodléhá tak přísným regulacím úřadů jako na hlavních trzích a neprobíhá ani v takovém objemu. A zde čeká další nástraha, zákeřnější než strmé pohyby kurzů, které se mohou přihodit i „tradičním“ akciím.

Penny Stocks svádí některé skupiny investorů, aby s kurzy akcií manipulovaly ke svému prospěchu nekalými prostředky. Akcie dané firmy levně nakoupí a koordinovanými obchody či šířením informací, motivujících k dalším nákupům, vyženou jejich cenu uměle nahoru. V tu chvíli začnou masivně prodávat a ti investoři, kteří nestihnou zareagovat včas, se dostávají do velkých ztrát. Toto obvykle postihne zejména drobné investory, které naláká rychle rostoucí kurz. Komise pro cenné papíry a burzy USA v září oznámila, že byli odhaleni právě čtyři takoví podvodníci, kteří se zaměřovali vedle jiných drobných firem právě i na akcie společností spojených s marihuanou.

dan_z_prijmu

V některých případech jsou za účelem toho svézt se na nyní populárním marihuanovém obláčku zřizovány celé společnosti, které ale reálně nepodnikají a jejich akcie se pohybují na začátku v centových hodnotách. Nízká cena je jedním z hlavních lákadel na investory. Cílem lidí v pozadí těchto firem, které mají s reálným byznysem často společné jen módní jméno, je nalákat drobné investory a vydělat na rychlých pohybech kurzů. Na internetu se objevuje množství informací, které investory lákají ke koupi akcií takových společností slibujících obrovské výdělky. Objevit se mohou v emailech, jako placená reklama či jako „seriozní“ články na některých webech. Z toho, co bylo popsáno výše, ale jednoznačně vyplývá, že opatrnost je na místě.

Obezřetnost se vyplácí 

„Marihuana, respektive firmy, které v této oblasti podnikají, budou do budoucna pravděpodobně atraktivní investiční příležitostí pro ty, kteří se nebojí podstoupit vyšší riziko. Investoři musejí být ale velmi obezřetní jako u jakékoliv jiné investice. Své prostředky by měli vkládat pouze do zavedených firem, které za sebou mají reálnou podnikatelskou činnost,“ říká Václav Pech ze společnosti Broker Trust.  Při posuzování, zda své peníze vložit do inzerovaných firem, by si měl člověk dát pozor na zdroj informace, který investiční příležitost doporučuje. Ideální je udělat si vlastní průzkum a zjistit, zda společnosti vykazuje reálný zisk, kdo jsou její představitelé, kdo jsou hlavní investoři. „Varovný signál je například i to, když společnost příliš často mění jméno nebo předmět podnikání zapsaný na burze,“ dodává Václav Pech.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako investiční analytik Broker Trustu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).