Hlavní navigace

Maria Gracheva, Yandex.Money: Nejsme jen banka, jsme ekosystém služeb

5. 10. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Všude nejsou banky tak pružné jako v Česku. Poté nastupují platební systémy, které je umí nahradit a nabídnout ještě víc. Yandex.Money je v Rusku tím největším.

Během mezinárodního kongresu o inovacích, který pořádala společnost MasterCard v Budapešti, se nám podařilo získat krátký rozhovor s výkonnou ředitelkou jedné z největších ruských nebankovních společností Yandex.Money (Yandex je pro lepší pochopení něco jako obdoba českého Seznamu).

Yandex jako značka je pro nás v Česku známý spíše jako ruský vyhledávač a e-mailová schránka. Jak je služba Yandex Money v Rusku populární?

Pokud jde o Yandex.Money, jsme v Rusku číslo 1. Je to hlavně proto, že Yandex není jen o samotných penězích, ale je to ucelený ekosystém služeb. Nejsme jen další bankou. Máme bankovní licenci, máme platební karty, ale nechceme nabízet jen bankovní produkty. Jde o ekosystém, který je pro zákazníka výhodné používat.

Yandex.Money

  • Největší ruský online platební systém.
  • Jde o společný podnik ruského vyhledávacího portálu Yandex a ruské banky Sberbank.
Logo společnosti Yandex.Money
Autor: Yandex.Money

Logo společnosti Yandex.Money

Logo společnosti Yandex.Money
Autor: Yandex.Money

Logo společnosti Yandex.Money

My tomu v Česku říkáme, aby lidé s bankou „bankovali“, tj. aby byla hlavní bankou.

Ano, chceme, aby bylo pro naše klienty výhodné přes nás dobíjet mobilní čísla, posílat peníze komukoli, platit přes nás sankce a pokuty. Když to zjednoduším, váš život bude jednodušší, když budete používat Yandex.Money.

Kolik máte klientů?

V současné době nás využívá 28 milionů zákazníků. Takže když vy máte Yandex, druhý má Yandex, převod peněz od jednoho k druhému uvnitř systému je otázkou vteřin, peníze jsou připsané v reálném čase a není nutné používat třetí systém.

Takže se vše obejde bez účtu v bance.

Obecně pak banku vůbec nepotřebujete.

Jak dlouho v Rusku trvá bankovní převod?

Zhruba do tří pracovních dnů. Bohužel ruský bankovní systém byl postaven velmi dávno, na rozdíl od evropských systémů, které už umí převádět peníze rychleji. Zejména výborně to udělali v Polsku, polský transakční bankovní systém je postaven i s ohledem na příjemce a druhé státy. Je skvělý.

Maria Gracheva, výkonná ředitelka Yandex Money.
Autor: Yandex

Maria Gracheva, výkonná ředitelka Yandex Money.

Maria Gracheva

  • Přes 20 let strávila v IT sféře, z nichž 9 let bylo spojeno s Yandex.Money.
  • Působila jako ředitelka marketingu, tehdejšího ředitele rozvoje služeb Yandex.Money.
  • Nyní je na pozici výkonné ředitelky Yandex.Money

V Česku jsou mezibankovní platby často bez poplatku a jsou připsané nejpozději do druhého pracovního dne. Často i ve stejný den.

V Rusku je velmi stará infrastruktura, proto jsou mezibankovní platby pomalé a drahé. Za každý takový převod si navíc Ruská centrální banka vezme poplatek 7 rublů.

Předpokládám, že plus procenta z transakce, co si naúčtují banky samotné.

Samozřejmě. A proto vnitřní převody jsou u nás v Yandexu bezplatné a ty další stojí třeba jen půl procenta.

Kdy jste začali vydávat platební karty s logem Yandex?

Naši kartu jsme spustili již v roce 2014. Z počátku jsme kartu začali vydávat s pomocí partnerské banky Tinkoff Bank. Ale projekt byl natolik úspěšný, že během následujících dvou let jsme se stali členy MasterCard, postavili jsme si vlastní procesing, sami se stali emitentem platebních karet a kartu si už nyní vydáváme sami.

Otevřu si Yandex účet a dostanu kartu?

V současné době se v každé elektronické peněžence, kterou si kdo u nás otevře, automaticky vydá virtuální karta MasterCard, aby náš uživatel mohl používat své elektronické peníze i přímo v ruských obchodech při běžných, normálních platbách. A samozřejmě jsme chtěli peníze zpřístupnit i pro nakupování v online obchodech celého světa.

Kolik nyní máte vydáno virtuálních karet?

Více jak 10 milionů.

Zprava Maria Gracheva, výkonná ředitelka Yandex.Money (09/2016).
Autor: Měšec.cz

Zprava Maria Gracheva, výkonná ředitelka Yandex.Money, a autor článku (09/2016).

Pokud kartu vydáváte každému, máte odhadem číslo, kolik vašich uživatelů je mimo Rusko?

Každý třetí nákup platební kartou ruského zákazníka je v zahraničí. Samotní Rusové jsou velmi aktivní, pokud jde o zahraniční nákupy. Ruský trh je velmi aktivní, pokud jde o přeshraniční obchodování. Lidé si vyzkoušeli, že ruská pošta funguje a zásilky dojdou. Aby se začalo obchodovat s Ruskem, resp. s ruskými zákazníky, stačí jen web přeložit do angličtiny a ruskému zákazníkovi nabídnou srozumitelné platební metody. Přesně toto stačí, aby Rusové přišli a začali online nakupovat. Ruští spotřebitelé nejvíce nakupují v Číně, jde o známý AliExpress. Nákupy ruských zákazníků tam každoročně dvojnásobně rostou.

S tím souhlasím, větší počet ruskojazyčných zákazníků je vidět zvláště na recenzích na zboží AliExpressu.

Ano, pro mnohé ruské zákazníky je to něco jako hra: objednají si čínské zboží, koupí a nevrací jej. Vracení zboží od Rusů je méně než 5 %, přitom běžně se refundace za vrácené zboží pohybují okolo 10–15 %. Většinou to ve světě funguje tak, že když se spotřebiteli zboží se nelíbí, chce vrátit peníze. A v Rusku? Když se mi nelíbí, nebo nefunguje podle mých představ, nevadí. Dám to sousedovi, nebo to někde prodám ve městě. Nikdo kvůli tomu nepůjde zpátky na poštu. A trh pak násobně roste.

Kolik vašich uživatelů nepatří mezi ruské rezidenty?

Deset až patnáct procent našich zákazníků je mimo teritorium Ruska. Nejčastěji jsou ve státech Společenství nezávislých států (SNS).

Vyzkoušel jsem si, že plastovou platební kartu bez problémů zašlete i do Česka. To ji opravdu vydáte každému?

Ano, naši elektronickou peněženku si u nás naši zákazníci otevřou online bez toho, aby museli do Ruska jezdit. My jim pak poštou pošleme klasickou plastovou bezkontaktní kartu na jakékoli místo na světě. Běžně naše karty posíláme od Spojených států amerických po Thajsko.

Ale nějaká identifikace klienta se musí provést.

Základem pro bezproblémové používání naší peněženky a karty je projít jednoduchou procedurou ověření. K tomu mohou využít notáře ve svém státě, nebo třeba našeho agenta, pokud v daném státě je – a máme jich mnoho.

Jakými způsoby lze doplňovat peníze do Yandex peněženky?

Nejpohodlnější je použít platební kartu, kterou přijme náš bezpečnostní systém. To nemusí být jen ruská karta, často jde o karty vydavatelů SNS. Plus akceptujeme platební karty některých států, kde víme, že máme dostatečnou základnu našich uživatelů, např. Turecko.

Z Česka to pomocí jiné karty nejde.

Peníze ale můžete poslat i bankovním převodem. Přímo v Rusku je velmi oblíbený vklad hotovosti. Ze své zaměstnanecké platební karty si vyberou peníze a vloží je na naši peněženku. Klidně takto dvakrát měsíčně vkládají hotovost na naši peněženku a následně peníze utrácejí za nákupy na internetu, nebo přes nás platí své každoměsíční výdaje, jako jsou účty za energie, pokuty a sankce, nebo posílají peníze svým kamarádům, známým a přátelům kdekoli v Rusku nebo na světě, a tím samozřejmě šetří na poplatcích za běžné bankovní převody.

Jak se na Yandex peněženku vkládá hotovost?

Hotovost se vkládá přes naše kiosky v Rusku, anebo přes menší partnerské obchody či obchodní sítě. Výhodou je totiž rychlost. Vy vkládáte peníze a okamžitě je máte připsané. Přes peněženku dobijete kredit do mobilu a okamžitě je dobitý. Pošlete někomu peníze a on je hned dostane. Peníze převádíme v reálném čase. A kromě toho lze využít i služeb Western Union, Contact nebo UniStream – přijdete, vložíte peníze a obratem je máte na svém Yandex účtu.

Přijde spojení Yandex.Money a Apple Pay?

To nemohu komentovat.

Budete mít i multiměnové účty? Například aby zákazníci mohli mít oddělená eura a dolary.

To by bylo pro nás velmi komplikované kvůli podmínkám Ruské centrální banky. Takže ne, nebudou.

Nechystáte migraci na národní, ruský systém platebních karet Mir?

Ne, rozhodně nic takového neplánujeme ani nechystáme.

V České republice jsou hitem NFC platební karty, které fungují na bázi cloudového řešení HCE. Také Yandex má vlastní virtuální kartu na bázi HCE. Jak to funguje, aplikace automaticky pozná, že mám telefon s NFC, a tuto kartu mi nabídne?

Ano, aplikace Yandex.Money pro Android toto pozná a můžete pak platit telefonem.

V Česku už fungují bezkontaktní bankomaty. Funguje i vaše karta v mobilu pro výběr hotovosti?

skoleni_15_4

V Rusku je velmi málo bezkontaktních bankomatů, ale obecně naše karta v mobilu funguje i v bezkontaktních bankomatech a hotovost s ní vyberete. Je hlavně na provozovateli bankomatu, zda tuto možnost nabídne, ale naše karty v mobilu i plastové to umí.

Děkuji Vám za rozhovor.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).