Hlavní navigace

Mám bankovní schránku a banka zkrachovala. Co mám dělat?

9. 7. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Když banka zkrachuje a zavře pobočky, peníze vám vyplatí Fond pojištění vkladů. Ale co když máte za zavřenými dveřmi své cennosti? Odpověď jednoznačná není.

Úvod

Češi si trezory oblíbili. Podle statistik je u nás zabráno více než 80 % kapacity bankovních schránek. V Praze se dokonce obsazená kapacita pohybuje na 90–95 % a sehnat volné místo jde velice obtížně.

Schránky představují dobrou alternativu, jak uchovat nejrůznější cennosti nebo důležité dokumenty. Tohoto atraktivního segmentu si všímají banky a své kapacity postupně rozšiřují. To potvrdil i tiskový mluvčí Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Přemýšlejí o tom, že pro své  své privátní klienty ze značky Friedrich Wilhelm Raiffeisen rozšíří kapacity a zajistí jim také vhodné podmínky pro skladování například uměleckých děl. 

Jsou cennosti v bankovní schránce skutečně v bezpečí?

Dostanete se k cennostem či penězům v případě krachu banky? Zde se názory liší V případě krachu banky se k cennostem uloženým v bankovní schránce jejich majitel můžete dostat velmi obtížně, píše na svých stránkách společnost Tresorag – Firesafe, která se zabývá prodejem trezorů.

Nepomůže vám ani Fond pojištění vkladů. I když do trezoru v bance uložíte peníze, nejedná se o vklad a peníze nemáte pojištěné. Není totiž jasné, co do trezoru klient dává. To potvrzuje Renata Kadlecová, předsedkyně Fondu pojištění vkladů: Peníze v trezoru nejsou nijak kryty pojištěním vkladů. Nikde nehlásíte, co si do trezoru dáváte, zda jsou to peníze, cennosti nebo doklady či něco jiného.

Měla by vám banka umožnit přístup k vaší schránce? Nebo se obsah schránky stává součástí konkursního řízení? Co máte v trezoru, je vaše a nespadá do konkursního řízení. Banka, resp. insolvenční správce vám musí umožnit přístup, abyste si vše vyzvedli. Předpokládám, že vám správce dá výpověď pronájmu schránky a stanoví, kdy je možné si obsah schránek vyzvedávat, odpovídá Kadlecová. 

Situace se u nás tak výrazně liší od té například ve Spojených státech, kde také funguje obdobný fond pojištění vkladů (Federal Deposit Insurance Corporation).  Pokud banka zkrachuje, FDIC jí omezí veškeré nakládání s majetkem a dostane pod majetek banky. Obsah bezpečnostní schránky by neměl být ohrožen při úpadku banky. Může se však stát, že budete mít omezený přístup k obsahu vašeho trezoru na určitou dobu. Nemělo by však dojít k tomu, že váš trezor bude „vytunelován“, respektive vykraden. FDIC tak má větší pravomoci než náš Fond pojištění vkladů při zachování majetku klientů.

Odpovědnost za škodu? Té se nejspíše nedočkáte

Koupili jste obraz a uložili jej do bankovního trezoru. Uklidňovali jste se, že konečně je draze pořízené umělecké dílo v bezpečí?  V bance přestalo v trezorové místnosti fungovat chlazení a obraz byl kvůli tomu částečně poškozen. Dočkáte se odškodnění? 

Podle výrobce trezorů Tresorag – Firesafe  to vypadá s náhradou škody za trezor špatně. Banky nenesou žádnou odpovědnost za poškození obsahu trezorů, neručí za stálost klimatických podmínek a magnetického pole, dále za války a revoluce, za epidemie nebo za selhání bezpečnostní technologie. Proto se také často na bankovní schránky nevztahuje žádné pojištění. Pojištění je však možné si sjednat individuálně a výše pojistného plnění se liší podle bezpečnostních prvků jednotlivých trezorů a v jejich okolí. 

Závěr

I přes prohlášení bank nelze očekávat, že v případě jejich krachů bude klientovi umožněn přístup k jejich bankovní schránce. Nepomůže vám ani Fond pojištění vkladů, jelikož se o vklad nejedná. Pokud schránka obsahuje cennosti v podobě zlatých kovů, peněz a jiných, je lepší uzavřít pojištění. 

V případě velice pesimistického, avšak teoreticky možného scénáře, v podobě hromadného krachu bank a otřesení finančního sektoru, vám nejspíše ani pojištění nepomůže. Pojišťovna by nejspíše zkrachovala společně s bankami. To koneckonců byl scénář současné finanční krize, která téměř přivedla do krachu největší pojišťovnu American International Group (AIG). Kdyby nepřišla státní pomoc, pojišťovna by nebyla schopna plnit své závazky. Čtěte také: Konec amerického snu. Globální lídr jde vstříc socialismu

Pokud se jedná o firemní dokumenty, je trezor dobrou volbou. V případě jejich velké důležitosti se však doporučuje notářské kopie uložit do další banky nebo vlastního trezoru (kvůli dostupnosti). Vloupání do soukromých bankovních trezorů je téměř nemožné a riziko, že se dokumenty dostanou do nepovolaných rukou, je tedy malé.

skoleni_15_4

V případě cenností se doporučuje volit takové banky, které skutečně zaručí stálost určitých podmínek (například chlazení) a budou tedy vhodně nastavené pro vaše cennosti či umělecká díla. Pokud jste privátním klientem, měla by vám banka poskytnout odborné konsultace ohledně skladování cenností a dát jisté garance, že budou v bezpečí. Pokud toho schopná není, je nutné si danou cennost pojistit nebo si najít jinou banku.

Ukládání peněz (těch legálně nabytých) do bankovních schránek se nedoporučuje, vhodnější alternativu představuje rozdělení do více bankovních účtů, a to nejlépe menších bank (kampeliček). Dočkáte se jak úroků na termínovaných účtech, tak v případě jejich krachu bude mít Fond pojištění vkladů na výplatu prostředků peníze. A v případě krachu banky nebude čelit obávám, že se do svého trezoru nedostanete. Čtěte více: Jsou úspory na spořicích účtech v ohrožení? 

Máte cennosti v podobě zlata?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).