Hlavní navigace

Ušetřete desetinu spotřeby: malý velký žrout energie „STAND - BY“

13. 10. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Televize, satelitní přijímače, videa či hi-fi věže, všechny tyto spotřebiče mají zabudovaný transformátor. Kvůli němu spotřebujete až 12 % energie navíc.

S celkem nenápadným označením „STAND – BY“ se u elektrických spotřebičů setkala již většina z nás. Ukrývá se pod ním nejen jejich pohodlné ovládání, ale také znatelná spotřeba elektrické energie, které připraví naše peněženky o nezanedbatelný peníz. Kolik nás to tedy stojí? Jde o stovky nebo tisíce ročně? Jak se s tímto negativem popasovat?

Termínem „STAND – BY“ je označován tzv. pohotovostní režim jakéhokoliv elektrického spotřebiče. Jeho výhoda tkví v tom, že přístroj je schopen okamžitě přejít do plně provozního stavu, jinak řečeno, jedná se o stav, kdy je sice konkrétní spotřebič zapojen v síti, nicméně momentálně neplní své elementární poslání. Spotřebič se ponejvíce prozradí charakteristickým svícením diody. Pro úplné vypnutí spotřebiče je nutné zamezit přívod elektrické energie. S tímto režimem se setkáváme jednak u běžných domácích spotřebičů, ale také u výpočetní techniky.

Jaká je spotřeba energie?

Většina domácích, popř. kancelářských elektrospotřebičů bere proud, i když je vypnutá. Skutečnými žrouty energie jsou zejména televize a satelitní přijímače, dále videa a hi-fi věže, počítače, tiskárny a kopírky. Tyto spotřebiče se vyznačují tím, že mají zabudovaný transformátor, který spotřebovává proud neustále. Vypínač je až „za“ tímto transformátorem, který je připojen k síti stále. Obvykle je ale takovýchto spotřebičů více a provoz je nepřetržitý – celý den, měsíc i rok.

O tom, že se vskutku nejedná o zanedbatelné hodnoty, hovoří téměř šokující následující fakta. V celé Evropské unii se odhady pohybují okolo 12 % podílu spotřeby elektřiny u průměrné domácnosti. V České republice dosahuje tato hodnota 8 – 10 %. Neznamená to tedy nic jiného, než že průměrná domácnost u nás téměř jednu měsíční platbu v hodnotě několika stokorun či až tisíc korun za energii odevzdá i přes to, že přístroj není fakticky používán! Čtěte také: Nenechte se stresovat. Poradíme, jak zaplatit v příštím roce za elektřinu méně

Spotřeba elektrické energie přístroje v pohotovostním režimu je odlišná, obvykle se pohybuje v rozmezí od 1 – 20 wattů, a to v závislosti na typu a stáří spotřebiče (zejména u věkově nejstarších spotřebičů mohou nastat situace, kdy je v pohotovostním režimu spotřeba elektrické energie vyšší, než je spotřeba během vlastního provozu v případech, kdy spotřebič běží jen několik minut denně). Od 1. 1. 2010 musí mít všechny nové spotřebiče uváděné na trh v pohotovostním režimu spotřebu nižší než 1 Watt. Dozajista pozitivní zpráva pro nás – spotřebitele.

Za video 500 korun, za satelit i 1200

Videopřehrávač v režimu stand-by přijde ročně na 400 – 500 korun, satelitní souprava 1000 – 1200 korun, některé CRT monitory i na 1300 korun, provoz stolního počítače stojí za rok až 1400 korun.

Začíná to již při nákupu

Jakmile kupujete nový elektrospotřebič (pračky, myčky, sušičky prádla, kávovary, počítače, monitory, notebooky, faxy, hi-fi věže, televize, videa, DVD přehrávače, MP3, lampičky, videokamery, elektrické zubní kartáčky, holící strojky, vysavače, nabíječky baterií), zajímejte se o jejich případnou pohotovostní spotřebu energie. Jednoduchá a vskutku logická rada tedy zní: Kupujte spotřebiče s tou nejnižší spotřebou.

Pokud má aparát vypínání nejenom na dálkové ovládání, ale i centrální, nezapomínejte na kompletní vypnutí spotřebiče, když jeho služby nevyužíváte, nebo je dlouhodobě nepotřebujete. Spotřebiče, které nemusejí být v pohotovostním režimu, vypínejte vytažením šňůry ze zásuvky. Zdá-li se vám dosti únavné bez přestání obhlížet všechny elektrické spotřebiče a vypínat je, může být právě pro vás elegantním řešením vypínání pomoci speciálního prodlužovacího kabelu. Na trhu lze ale objevit i mnohem zajímavější a jednodušší řešení. Tímto jsou dálkově ovládané zásuvky, které můžete na jeden povel vypnout či naopak za-pnout. Chodíte-li například v pravidelných intervalech spát a i v pravidelných časech vstáváte, není nic jednoduššího než pomocí časového spínače vyřadit co nejvíce zásuvek z provozu přes noc. Čtěte také: Změňte dodavatele elektřiny. Víme, kde zaplatíte nejméně

skoleni_15_4

Druhá strana mince

Vypínání spotřebičů ovšem nemusí být vždy přínosem, protože časté vypínání někdy přístrojům škodí více než ponechání v pohotovostním režimu. Může dojít k problémům s laděním, poruchám se zapínací a vypínací mechanikou přístroje. Výsledkem pak bývá vyšší účet za opravu spotřebiče, než je cena za spotřebovanou elektřinu v pohotovostním režimu. Proto je třeba číst pozorně návod, zda na podobné problémy výrobce neupozorňuje.

Závěrem

Pokud chcete znát odpověď na otázku, zda režim stand-by mít neustále aktivován či ne, nedostanete jednoznačnou odpověď. Bezesporu větší hrozbou pro vaše peněženky jsou spotřebiče se starším datem výroby, bude-li vaše domácnost opatřena spotřebiči, které v pohotovostním režimu nespotřebují v průměru 1 až 3 watty za sekundu, nebudou vaše roční náklady zvýšeny o tisíce korun, ale jen o několik stokorun.

Necháváte spotřebiče ve stavu stand-by nebo je vypínáte zcela?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V osobním i pracovním životě se snažím držet motta Kdo je připraven, není překvapen!


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).