Hlavní navigace

Mají ženy chodit do důchodu dříve než muži?

22. 8. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ženy požadují na základě mezinárodního výzkumu AXA Retirement Scope 2007 nižší důchodový věk než muži. Ještě před 30 lety byl přitom nižší státem stanovený věk pro odchod do důchodu pro ženy v Evropě samozřejmostí a závisel především na počtu vychovaných dětí (čím více, tím nižší důchodový věk).

Postupně však docházelo, i pod vlivem několika rozsudků Evropského soudního dvora, k vyrovnávání důchodového věku a nyní je ve většině západoevropských zemí jednotný. Odcházejí však skutečně muži i ženy do důchodu stejně?

Východní Evropa: ženy odcházejí do důchodu dříve

Celkem ve dvanácti členských zemích Evropské unie je v současné době státem stanovená věková hranice pro odchod do důchodu u žen nižší než u mužů. Týká se to Belgie, Bulharska, Česka, Estonska, Itálie, Litvy, Malty, Polska, Rumunska, Slovinska, Slovenska a Velké Británie. Ve většině východoevropských zemích byl rozdíl v minulosti ještě vyšší. Nyní ale dochází ve východní Evropě k postupnému zvyšování důchodového věku a k vyrovnávání doby odchodu do penze mužů a žen. Důchody v 55 letech, jak tomu běžně bývalo v zemích východní Evropy, jsou již pouze snem a pro dnešní třicátníky nesplnitelným přáním.

Velkými změnami prochází celá Evropa. V Česku se už začal postupně zvyšovat důchodový věku na 63 let pro muže a bezdětné ženy (tato hranice platí pro občany narozené v roce 1956 a později). Přesto můžeme v budoucnu čekat ještě zvýšení důchodového věku na úroveň v západní Evropě – tj. na 65 let, která pravděpodobně postihne dnešní třicátníky a mladší.

Na Slovensku, kde chodily ženy do důchodu v 53 až 57 letech dle počtu vychovaných dětí, budou mít od roku 2014 nárok na důchod až v 62 letech, muže to potkalo už před rokem. V Estonsku bude v roce 2016 důchodový věk pro muže 63 let a pro ženy 59 let. V Lotyšsku bude v roce 2009 důchodový věk pro muže 61,5 let a pro ženy 58,5 let. V Litvě budou muži od roku 2009 chodit do penze od 62,5 let a ženy od 60 let. Ve Slovinsku bude v roce 2008 důchodový věk pro muže 63 let a pro ženy 61 let. Belgie zvýší v roce 2009 důchodový věk pro ženy z nynějších 62 let na 65. V Rakousku bude důchodový věk pro ženy 65 let místo nynějších 60 let.

Kdy Evropané skutečně odcházejí do důchodu?

Evropané nicméně odcházejí v průměru do důchodu dříve, než činí státem stanovená hranice. Hlavním důvodem je využívání předčasných důchodů. V průměru v EU odcházejí muži do důchodu v 61,4 letech a ženy v 59,6 letech. Muži tedy jdou do důchodu v průměru dříve než by ve většině zemí podle zákona měli. Výjimku tvoří Irsko (muži 63,6 a ženy 64,6 let), Francie (muži 58,5 let a ženy 59,1 let) a Island (muži 65,0 let a ženy 65,5 let).

Ženy „berou“ důchod déle

Ve všech členských zemích Evropské unie se v průměru dožívají ženy vyššího věku než muži. Rozdíl za celou EU je více než 6 let, což při stejném důchodovém věku znamená, že si i déle užijí penze. Největší rozdíl je potom v Litvě, kde očekávaná délka života u mužů je 69,5 let a u žen 79,7 let. Nejnižší je rozdíl na Maltě (81,5 let u žen a 78,0 let u mužů). Lidský věk se ve světě prodlužuje a dnešní novorozenci mají velkou šanci se dožít podstatně vyššího věku než jejich prarodiče. Nejvyšší očekávaná délka života je ve Švédsku (80,6 let), Francii (80,5 let), nejnižší v Lotyšsku (71,6 let). Všeobecně mají největší šanci dožít se vysokého věku obyvatelé severu a jihu Evropy.

Dle jednotlivých statistických ukazatelů jsou v Evropě nejzdravější obyvatelé skandinávských zemí. Umírá tam nejméně lidí na srdeční infarkty a rakovinu a je tam i velmi nízké procento lidí s nadváhou. Nejzdravější obyvatelstvo v Evropské unii má Švédsko (velmi málo kuřáků, nízká spotřeba alkoholu, zdravá kuchyně a aktivní způsob života – časté sportování). Skandinávci jsou všeobecně i nejspokojenější se svým zdravotním stavem a zdravotní péčí. Dobrý zdravotní stav obyvatel v jižních evropských zemích (Itálie, Francie a Španělsko) je zase ovlivněn klidnějším způsobem života s minimem stresu a zdravou stravou.

dan_z_prijmu

Nelehký úděl třicátníků

Důchod má být pro člověka odměnou za celoživotní dřinu. Má si v něm odpočinout a dělat konečně věci, na které neměl kvůli práci čas. Ale jak je to doopravdy? Neodcházíme do něj až příliš unaveni, opotřebování a staří? V Evropě se věková hranice pro odchod do důchodu neustále prodlužuje. Ve čtyřech zemích je již nyní 67 let pro muže i ženy (Dánsko, Island, Německo a Norsko) a další země o tom uvažují (Švédsko, Velká Británie).

Současné nastavení důchodů v evropských zemích je poměrně velkorysé (v EU činí penze necelých 75 % příjmu před odchodem do důchodu) a budoucí vlády vzhledem ke stárnutí populace těžko udrží nastavené systémy. Spíše se však bude muset čím dál více zodpovědnosti přenášet na samotné občany. Kdo si chce užít penze, musí se přestat spoléhat na stát a vzít odpovědnost do vlastních rukou. Rozumní lidé si jednoduše spočítají, že v budoucnosti nebudou mít vlády tolik peněz na důchody jako nyní. Soukromé úspory na penzi jsou naprostou nutností, což ale není především pro dnešní třicátníky, kteří splácejí vysokou hypotéku a spoří dětem na studia, lehký úkol.

Mají ženy chodit do důchodu dříve než muži?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).