Hlavní navigace

Mají Češi Vánoce na dluh?

22. 12. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zatemňují blížící se svátky zdejší populaci mozek a jsou pro banky zlatým dolem? Nebo se chováme zodpovědně a dokážeme si Vánoce užít bez úvěrů?

Někteří lidé mají pocit, že spousta lidí má pocit, že šťastné a veselé mohou Vánoce být pouze se spotřebitelským úvěrem. Jaká je ale skutečnost? Pouští se Češi, Moravané a Slezané s blížícími se svátky bezhlavě do úvěrů, jež pak během pár dnů utratí za hodnotné dary, které další roky budou splácet? Právě na to jsme hledali odpovědi.

Vánoce pro úvěrové společnosti

Jistě vás nepřekvapí, že poslední čtvrtina roku je pro banky a úvěrové společnosti nejplodnější, co se poskytování spotřebitelských úvěrů týče. Zvýšený počet žádostí o úvěr evidujeme už od počátku října, nejvíce si pak lidé půjčují v listopadu a počátkem prosince, říká například mluvčí společnosti Home Credit Zuzana Bienvenu a dodává, že objem půjček poskytnutých v posledním čtvrtletí roku tvoří zhruba třetinu celého ročního objemu.

Podobný vývoj potvrzují i další společnosti. U GE Money Bank dochází v posledních měsících roku k pravidelnému nárůstu počtu i objemu úvěrů o 15 až 20 procent, pětinový nárůst v posledních dvou měsících zaznamenává tradičně také Raifeisenbank. A růstový trend na konci roku potvrzuje i Klára PačesováČeské spořitelny: V předvánočním období je vždy větší zájem o spotřebitelské a hotovostní úvěry. V roce 2010 jsme zaznamenali navýšení zájmu o úvěry oproti letnímu období o 13 %. V roce 2009 (léto versus předvánoční období) to bylo o 11 %.

Jsme opatrnější

I když se banky a úvěrové společnosti shodují, že i letos před Vánoci zájem o úvěry v porovnání s předchozími měsíci znatelně roste, meziroční srovnání bilance posledních měsíců roku pro ně již tak radostné není. Projevuje se totiž vliv finanční krize, která se přes několik mezistupňů přetavila do současné krize dluhové. Nejistá doba změnila přístup k úvěrování, a to k lepšímu.

V posledních letech (od roku 2009) je vidět větší opatrnost klientů. Klienti se chovají více zodpovědně, půjčují si peníze skutečně jen na to zboží, které potřebují, říká ve shodě se zástupci ostatních bank mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň, který dále zodpovědnější přístup lidí k úvěrování konkretizuje takto: Odpadají spotřebitelské úvěry např. na nákup mobilního telefonu, dovolené či menších vánočních dárků, mezi úvěry převládají půjčky na vybavení domácnosti a roste zájem o úvěry na financování vzdělání.

Průzkumy před vánočními svátky ukazují, že počet lidí, kteří si na Vánoce půjčují, i nadále klesá. Například tradiční průzkum společnosti Provident Financial tak ukazuje, že zatímco ještě v roce 2009 třicet procent lidí takovou půjčku plánovalo, v minulém roce to bylo už jen sedmnáct procent a letos už se k této možnosti kladně postavilo jen patnáct procent dotázaných.

Letos kvůli nejisté ekonomické situaci neočekáváme, že by lidé utráceli tolik jako loni. Podobně se budou nejspíš chovat i při půjčování peněz, vyvozuje logický závěr z průzkumu vlastní společnosti Ondřej Holoubek. Podobný vývoj potvrzuje také Hana Miencelová z GE Money Bank: Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zaznamenáváme mírný pokles v řádu jednotek procent.

Že se lidé půjček nyní „bojí“ více, než bylo dříve běžné, dokládá i další skutečnost. Současně viditelně stoupá počet klientů, kteří se chtějí pojistit pro případ neschopnosti úvěr splácet, říká mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková.

Leden novým trendem

Že si ale lidé nepůjčí před Vánoci, ještě neznamená, že si nepůjčí vůbec. V posledních letech sledujeme silný trend výrazného nárůstu objemů úvěrů v lednu. Mnoho Čechů tak nakupuje na Vánoce za své a v lednu pak pocítí nedostatek finančních prostředků. Dalším důvodem těchto nárůstů jsou samozřejmě i novoroční slevy, říká Ivana BuriánkovámBank.

Nicméně i u těchto lidí platí, že k úvěrům lidé nyní přistupují zodpovědněji, což je jednoznačně dobrá zpráva nejen letošních Vánoc. Ostatně zodpovědnější přístup je žádoucí i z toho pohledu, že počet lidí, kteří nedokážou řádně plnit své závazky, roste. Podle sdružení SOLUS, které provozuje pozitivní i negativní spotřebitelský registr, má potíže se splácením splatných závazků nyní už 7,68 procenta všech dospělých obyvatel České republiky.

dan_z_prijmu

I letošní Vánoce zřejmě rozšíří okruh lidí, kteří budou mít problém splácet své závazky, nicméně z již řečeného vyplývá, že bezhlavých půjček ubývá, což je minimálně veselé. A že nejde jen o teorii, si na závěr doložíme na konkrétních číslech. Zatímco ještě v roce 2007 evidovala společnost Provident Financial 89 759 půjček v období září až listopad, ve stejném období letošního roku to bylo 75 801 půjček.

Ať již s dluhem, nebo bez, mějte Vánoce šťastné a veselé.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).