Hlavní navigace

Maďarská centrální banka ukončila cyklus snižování sazeb

22. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Regionálním měnám se dnes dařilo. Nejvíce z celé seance vytěžil maďarský forint, který si připsal 0,5 % a posunul se na nejsilnější úroveň za poslední měsíc (308,8 HUF/EUR)

Za jeho posílením stálo především prohlášení centrální banky, že ukončuje dvouletý cyklus snižování úrokových sazeb. Ještě předtím však banka snížila úroky o překvapivých 20 bb na 2,1 %, zatímco trh počítal s poklesem pouze o 10 bb. K tomuto kroku vedla maďarské centrální bankéře nízká inflace, která se v červnu propadla na –0,3 % y/y. Současné nastavení klíčové úrokové sazby by mělo zajistit dosažení inflačního cíle na úrovni 3 %. Dobře se dařilo i polskému zlotému, který těžil z pozitivní nálady v celém regionu a za celý den si připsal 0,1 % (na 4,44 PLN/EUR).

dan_z_prijmu

Vzhledem k nedostatku zajímavých domácích informací dnes zůstala česká koruna téměř beze změny. Úterní obchodování uzavřela na hladině 27,479 CZK/EUR. Ani zítra pravděpodobně volatilita na české měně nebude o mnoho vyšší. Kalendář domácích událostí je prázdný, přičemž v regionu budou zveřejněny pouze polské maloobchodní tržby za červen a míra nezaměstnanosti za stejné období. Obě statistiky by měly přinést dobré zprávy: pokles míry nezaměstnanosti o 0,4 p.b. na 12,1 % y/y a růst maloobchodních tržeb o 1,8 % m/m.  

Česká swapová výnosová křivka dnes mírně zvýšila svůj sklon, když se na svém dlouhém konci posunula o 1 bb nahoru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka pracuje jako analytik v Komerční bance.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).