Hlavní navigace

Létat je tak snadné! Ale za kolik?

11. 5. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Až příště budete marně přemýšlet o tom, čím udělat radost svým blízkým nebo i sobě, můžete zkusit něco netradičního. Nemusíte přitom ani zruinovat svůj rozpočet. Vžitá představa, že létání je zábava přesahující finanční možnosti normálních lidí, je mylná. Proletět se lze už za pár stokorun.

Létání skoro za babku

Let dopravním letadlem už dávno ztratil pro většinu lidí kouzlo výjimečnosti. Díky nízkorozpočtovým aerolinkám vychází cesta letadlem často levněji než při použití pozemních dopravních prostředků. Při nákupu superlevných letenek ovšem počítejte jen s malým komfortem na palubě a také s tím, že kromě letenky budete muset zaplatit i letištní poplatky.

Naplnění touhy po mimořádném leteckém zážitku cesta dopravním letadlem většině lidí asi nepřinese. To ale nemusí platit pro let bezmotorovým kluzákem nebo sportovním letadlem. Ceny za zhruba patnáctiminutový let začínají na 800 Kč v případě kluzáku a 1 500 Kč u sportovního motorového letadla. Obojí nabízí většina aeroklubů po celé republice.

Pokud by se vám vyhlídkové lety klasickými letadly zdály málo atraktivní, můžete zkusit vrtulník. Za zhruba třicetiminutový let zaplatíte kolem 5 000 Kč. Trpíte-li ovšem závratí a kinetózou, neboli nemocí z pohybu, raději před ním moc nejezte. Při letu malým, ale obratným vrtulníkem vám totiž vaše oči budou tvrdit něco jiného než kinetický orgán ve vnitřním uchu, což vašemu žaludku nemusí udělat dobře.

Kinetózy se naopak vůbec bát nemusíte při letu horkovzdušným balónem. Při něm nejde o adrenalin, ale spíše o kouzelnou atmosféru, kterou cestování v proutěném koši s obrovskou látkovou kopulí nad hlavou nabízí. Letenku na hodinový let balónem lze pořídit za cenu kolem 6 000 Kč nebo i o něco méně, poletí-li s vámi kromě pilota ještě další pasažér. Po přistání na vás obvykle bude čekat balonářský křest a pamětní list.

Trocha adrenalinu

Rádi testujete hranice svých možností? Láká vás zažít bez trvalých následků pocit volného pádu? Pomineme-li bungee jumping, který do kategorie leteckých zážitku přece jen nepatří, může pro vás být zajímavé zkusit seskok padákem. Připravte se však, že přinejmenším pro první seskok vám na záda kromě padáku připnou i zkušeného instruktora, který zajistí váš bezproblémový návrat na pevnou zem.

Jednorázový tandemový seskok padákem pořídíte za cenu kolem 3 500 Kč. Budete-li chtít seskok zdokumentovat formou fotografií nebo videozáznamu, počítejte s částkou cca 1 500 Kč navíc. Po krátké instruktáži a oblečení výstroje absolvujete zhruba dvacetiminutový let letadlem, které opustíte ve výšce 4 000 metrů. Po padesátivteřinovém volném pádu vás čeká pětiminutový let pod vrchlíkem padáku zakončený měkkým přistáním.

Skákat s padákem kdykoliv a bez instruktora mohou jen držitelé platné mezinárodní licence. Tu lze získat po absolvování kurzu, jehož zkrácená varianta zabere necelý týden a přijde celkem na bezmála 40 000 Kč. Potom za každý další seskok zaplatíte 300 – 600 Kč plus půjčovné za výstroj. Tandemové seskoky padákem i parašutistický výcvik nabízí řada klubů operujících z většiny sportovních letišť v Česku.

Blíže k létání než seskoky padákem má paragliding. Při něm se sice také používá padák, ale úplně jiné konstrukce a tvaru. Jeho tvar křídlo ho předurčuje nikoliv k zbrzdění volného pádu, ale k pozvolnému klouzavému letu. Pro nabrání potřebné výšky přitom není potřeba letadlo, stačí pořádný kopec se strmým srázem. Zhruba patnáctiminutový let s instruktorem v tandemovém uspořádání můžete pořídit už za 1 000 Kč. Jednodenní kurz paraglidingu pak přijde zhruba na 2 500 Kč.

Něco pro fajnšmekry

Pokud k vyplavení dostatečného množství adrenalinu do vaší krve seskoky s padákem nestačí a při jízdě na horské dráze klidně i posvačíte, může pro vás ten pravý zážitek představovat let akrobatickým speciálem. Na klidné posezení, které můžete očekávat v dopravním či běžném sportovním letadle, přitom zapomeňte. Čeká vás adrenalin v nejčistší podobě – ostré zatáčky, výkruty, střemhlavý let atd. To vše zhruba za 3 000 Kč.

Zdá se vám seskok s padákem nebo let sportovním letadlem nudný, ale na akrobatický speciál se necítíte? A co vojenská stíhačka? Proletět se s ní není zdaleka tak nereálné, jak se může zdát! Nemusíte se stát vojenským pilotem ani ministrem obrany, aby vás ve stíhačce někdo svezl. Stačí, když budete v ucházejícím zdravotním stavu, nebudete vážit moc přes metrák, abyste se do těsného kokpitu vešli, a budete moci postrádat zhruba 30 000 Kč.

Za tuto cenu získáte dvacetiminutový let v dvoumístném proudovém bitevníku L-39 Albatros. Tento typ letounu je už dlouhou řadu let používán k výcviku vojenských pilotů ve více než 30 zemích světa a dodnes slouží i v České armádě. Získat ho pro komerční využití v Česku přitom nebylo vůbec jednoduché. Podařilo se to firmě Czech Jet Team sídlící na vojenském letišti v Plzni-Líních.

Rozdíl v zážitku z letu běžným vrtulovým letadlem a proudovým vojenským speciálem je obrovský. Po krátké instruktáži se proletíte rychlostí až 750 km/hod. a zakusíte slušné přetížení i některé prvky vysokorychlostní akrobacie. Intenzita zážitku bude záležet hlavně na tom, co všechno snesete. Nejspíš dokonce budete moci zkusit stíhačku na chvíli vlastnoručně pilotovat.

Povzneste se výš

Máte-li ještě vyšší požadavky a náležitě naditou peněženku, můžete zamířit ještě podstatně výš. Za zhruba 20 000, nikoliv však českých korun, ale amerických dolarů, se můžete proletět přepadovým stíhacím letounem MiG-31 Foxhound ruské provenience. K tomu ovšem musíte připočítat ještě cenu letenek do Moskvy. Ruská armáda své špičkové letouny z pochopitelných důvodů raději provozuje sama, byť je nabízí i ke komerčnímu využití.

Samotný let stíhačkou trvá zhruba 30 minut a podíváte se při něm až do výšky 25 km. To je dvakrát výše, než létají běžná dopravní letadla. Před tím ovšem budete muset absolvovat lékařskou prohlídku. Kromě dostatku financí také budete muset splnit věkový limit 18 let, nesmíte být těžší než 100 kg a vyšší než 195 cm. Podrobnosti vám ráda sdělí některá ze specializovaných agentur, které v Česku takovéto nezvyklé dárky nabízejí.

dan_z_prijmu

Rusko, věrno své pověsti země neomezených možností, ovšem nabízí ještě mnohem víc. Stačí, abyste měli víc peněz – tedy o hodně víc peněz. Za nějakých 25 miliónů dolarů se potom můžete stát dalším vesmírným turistou a navštívit společně s ruskými kosmonauty Mezinárodní kosmickou stanici (ISS). Ta nyní obíhá Zemi ve výšce 360 km rychlostí kolem 5 km za sekundu.

Je-li to pro vás příliš drahé, můžete vsadit na projekt firmy Virgin Galactic. Na dvouhodinový let strojem SpaceShipTwo do výšky kolem 100 km by mělo stačit „jen“ 200 tisíc dolarů. První komerční let je očekáván nejpozději v roce 2009 a letenky se prý už prodávají. Za tuto kulantní cenu můžete získat hrdý titul astronaut. Astronautem se totiž podle pravidel NASA stane každý, kdo se alespoň chvíli pohyboval 50 mil (zhruba 80 km) nad zemským povrchem.

Kolik byste byli ochotni zaplatit za let do vesmíru?

  • Nic.
    14 %
  • Do 10 tis. Kč.
    13 %
  • Do 100 tis. Kč.
    43 %
  • Do 1 mil. Kč.
    23 %
  • Do 10 mil. Kč.
    1 %
  • Do 100 mil. Kč.
    1 %
  • Více než 100 mil. Kč.
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).