Hlavní navigace

Leasing: Pomoc, neberte mi mé auto!

16. 3. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Koupit si auto na leasing můžete za pár minut. Stejně rychle o něj ale můžete i přijít. Leasingové společnosti se totiž s dlužníky nijak nemazlí. Pokud se dostanete do finanční tísně, nestačíte se ani rozkoukat a budete mít prázdnou garáž.

Na první pohled leasing vypadá jako každý jiný nákup bez peněz. Přijdete k vybrané společnosti, podepíšete smlouvu a koupíte si, po čem vaše srdce touží a na co v peněžence nemáte dost peněz.

Oproti spotřebitelskému úvěru nebo nákupu u splátkové společnosti má však u leasing automobilu jednu významnou odlišnost. Předmět koupený na leasing totiž není váš, ale po celou dobu splácení je jeho vlastníkem leasingová společnost. Z toho plyne přísnější a přímočařejší postup vůči neplatičům.

Dlužník u spotřebitelského úvěru je v podstatně výhodnější situaci než nájemce automobilu na leasing, který se ocitne ve finančních těžkostech. Banky vědí, že je pro ně výhodnější se s neplatičem dohodnout. Soudy sice proti lidem, kteří záměrně nesplácejí půjčku, postupují poměrně tvrdě a rychle, ale pro banku to představuje vyšší časové i finanční náklady.

Chcete vědět, jak postupují banky, pokud nesplácíte spotřebitelský úvěr? Přečtěte si článek Ivany Černé Může vás spotřebitelský úvěr zruinovat?

Leasingová společnost má ale vše usnadněno tím, že vlastníkem předmětu koupeného na leasing je stále ona. Pokud tedy vozidlo nesplácíte a nejevíte ochotu se dohodnout, leasingová společnost vám jednoduše smlouvu vypoví a auto zabaví. A vy jen můžete doufat, že vyrovnání, které vám leasingová společnost nabídne, alespoň částečně pokryje prostředky, které jste do automobilu investovali. V případě, že vůz vydat nemůžete, společnost po vás bude vymáhat splátky do konce smlouvy.

Pokud klient na naše výzvy k zaplacení nereaguje a neprojeví vůli prodlení ve splátkách řešit, vypovíme mu smlouvu a klient je povinen nám vozidlo vrátit, říká Eva ChaloupkováGE Capital Leasing. Proces zabavování vozů u neplatičů se rok od roku zlepšuje.

Jako nájemce automobilu máte povinnost se o vůz odpovídajícím způsobem starat. Pokud tedy leasingová společnost auto pro platební nekázeň zabaví a zjistí, že jste zanedbal běžnou údržbu, spočítá penále a sníží vám podíl finančního vyrovnání. Horší technický stav vozidla při dalším odprodeji snižuje jeho tržní cenu a leasingová společnost tak prodejem získá méně peněz.

Fakt, že automobil zůstává celou dobu trvání splátkového kalendáře v majetku leasingové společnosti, by měl ovlivňovat už počáteční výběr společnosti. Pokud se vaše leasingová společnost dostane do finančních potíží a zbankrotuje, váš vůz se stane prostředkem k uspokojení jejích věřitelů.

Stejně jako u nesplácení spotřebitelského úvěru je u leasingu přínosné komunikovat. Postup vůči klientům volí leasingové společnosti individuálně, proto je důležité se v případě krátkodobé platební neschopnosti tvářit náležitě kajícně. Aktivní a vstřícný přístup klienta je vždy základem řešení vzniklé situace, dodává Eva Chaloupková.

Ing., Mgr. Milan Soldán, ČSOB Leasing
Jak změní leasingové společnosti své podmínky po vstupu do Evropské unie? Zeptejte se v Poradně Leasing Ing. Milana Soldána – manažera podpory obchodu ČSOB Leasing, který vloni potvrdil své vedoucí postavení na leasingovém trhu v ČR a disponuje komplexní produktovou nabídkou v souladu s potřebami zákazníků.

Když se náš klient dostane do krátkodobé finanční tísně například z důvodu nemoci, zpravidla mu nabídneme dvouměsíční platební prázdniny, vysvětluje Běla Jašková ze ŠkoFINu. Podmínkou pro tento nadstandardní přístup bývá dobrá dosavadní platební morálka klienta nebo to, že neplatič o své neschopnosti platit pravidelné měsíční splátky informuje svou společnosti sám a včas.

Při dlouhodobých finančních problémech je jedním z řešení prodloužení celé leasingové smlouvy. Prodloužením doby splácení se sníží výše pravidelných měsíčních splátek.

Jestliže je vaše situace natolik kritická, že si auto na leasing už dál nemůžete dovolit, máte tři možnosti.

První z nich je mimořádné ukončení smlouvy. Při tomto řešení požádáte vaši leasingovou společnosti o předčasné ukončení leasingové smlouvy. Ta auto následně prodá a s vámi se finančně vyrovná. Záleží na stavu automobilu a serióznosti společnosti, kolik na tomto způsobu ukončení smlouvy proděláte.

Naší společnosti klienti vracejí méně než 2 % vozidel. A nejsou to vždy jen případy, kdy je důvodem vrácení vozidla leasingové společnosti nesplácení sjednaných splátek, ale i jiné vážné osobní či zdravotní důvody, říká Helena ŠimkováČSOB Leasingu.

dan_z_prijmu

Druhým řešením je, že poté, co vám leasingová společnost schválí předčasné ukončení smlouvy, najdete si kupce vašeho vozu sami. Vlastník automobilu, tedy leasingová společnost, potom s vámi a s vaším kupcem uzavře trojstrannou smlouvu o převodu vozidla. Peníze získané prodejem auta jdou do kapsy leasingové společnosti, je tedy opět na ní, jaké finanční vyrovnání nabídne původnímu nájemci.

Třetí varianta, převod smlouvy, vychází z ochoty leasingové společnosti. Na tento způsob řešení finančních problémů totiž podle leasingové smlouvy nemáte právní nárok. V tomto případě se leasingová společnost na finančním vyrovnání mezi vámi a vaším nástupcem vůbec nepodílí. V praxi to vypadá tak, že si za sebe najdete někoho, kdo převezme vaši smlouvu. Dohodnete si mezi sebou finanční kompenzaci za postoupení leasingové smlouvy. Potom kontaktujete leasingovou společnost, která v případě souhlasu s převodem – za náležitý finanční poplatek v řádu tisíců korun – převede smlouvu na nového klienta.

Jaký finanční produkt jste využil(a) při nákupu automobilu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).