Hlavní navigace

Leasing - akontace a délka splácení

5. 1. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Osobní automobil dnes potřebuje téměř každá rodina a každý živnostník. Bohužel, ne všichni máme k dispozici potřebnou hotovost, a tak musíme někdy sáhnout po nákupu například na leasing. U které leasingové společnosti získáte automobil nejvýhodněji?

Když si pořídíte nějaké auto na leasing, tak skutečným vlastníkem tohoto auta nejste vy, ale leasingová společnost. Auto máte pouze pronajaté a po uplynutí určité doby máte předkupní právo za zpravidla symbolickou cenu.

Výhodou leasingu je především to, že leasingové splátky se počítají mezi daňově uznatelné náklady. Tuto výhodu využijí bohužel pouze podnikatelé.

Z důvodu obrovského množství leasingových společností se v tomto článku s budu věnovat pouze těm, které se umístily na prvních třech místech v soutěži Zlatý Měšec (ŠkoFin, CAC Leasing a ČSOB Leasing) a do tohoto elitního klubu jsem přibral ještě GE Capital Leasing a Leasing České spořitelny. Také se zaměřím pouze na leasingy osobních automobilů.

Důležitou položkou u každého leasingu je tzv. akontace. Jedná se o první navýšenou splátku, která se udává v procentech z ceny automobilu. Minimální akontace se pohybuje zpravidla mezi 10 % – 15 %, maximální mezi 60 % – 70 %. V rámci různých akcí se můžete setkat i s nabídkou nulové akontace.

Výši akontace ovlivňuje mnoho věcí: konkrétní akce, stáří vozu (u starších aut bývá akontace obecně vyšší), ale i vaše bonita. Obecně platí, že čím větší akontace, tím menší leasingový koeficient.

Akontace
Minimální akontace Maximální akontace
ŠkoFin* 10% 70%
CAC Leasing 10% 70%
ČSOB Leasing 15% 60%
GE Capital leasing 10% 70%
Leasing České spořitelny a.s 10% 60%

* Údaje o akontaci jsou skutečně orientační, velmi záleží na konkrétní akci, druhu vozu, stáří vozu, pojištění, které je v ceně, atd.

Leasingový koeficient, tedy navýšení, které zaplatíte navíc oproti přímému nákupu, společnosti zpravidla nezveřejňují, především z důvodu jeho značné proměnlivosti. Nejvýznamnější faktory, které leasingový koeficient ovlivňují jsou výše akontace a počet měsíčních splátek (tj. délka splácení).

Většina společností vyžaduje u auta pojištění, které vám poskytne její sesterská pojišťovna za výhodnější cenu. Přesto si musíte do celkových nákladů připočítat i poplatky, které investujete do pojištění. Ale pozor, až do splacení celého vozu nejste majitelem vy, ale leasingová společnost.

Výjimečně se můžete setkat i s nabídkou leasingu bez navýšení, ale jedná se skutečně o výjimky, které jsou podmíněny například vysokou akontací nebo malým počtem splátek. Leasingový koeficient se může lišit od smlouvy ke smlouvě a často závisí i na bonitě klienta.

Další tabulka nám udává maximální a minimální počet splátek u jednotlivých leasingových společností. Je z ní patrno, že společnosti jsou, co se splátek týče, vcelku konzervativní. Nejčastější rozmezí je od 36 měsíců do 60 měsíců. Pokud přesto potřebujete leasing s výrazně menším, nebo naopak větším množstvím splátek, tak budete pravděpodobně také úspěšní, jelikož nabídka různých akcí je skutečně široká.

Délka splácení leasingu
Minimální počet splátek (měsíce) Maximální počet splátek (měsíce)
ŠkoFin* 36 72
CAC Leasing 36 60
ČSOB Leasing 36 60
GE Capital leasing 24 72
Leasing České spořitelny a.s 12 60

* Opět záleží na konkrétní nabídce.

skoleni_15_4

V základních položkách jsou si leasingové společnosti poměrně blízko. Konkurenční boje se odehrávají hlavně v oblasti pojištění, kterého se týká nejvíce „akčních nabídek“. Velmi časté je, že konkrétní výhodná nabídka je spojena pouze s nákupem jednoho typu auta nebo auta od jednoho výrobce, což je pro běžného zákazníka dosti svazující.

Některé leasingové společnosti už rozšířily své služby i na pole klasického splátkového prodeje, takže pokud vám leasing z nějakého důvodu nevyhovuje, tak můžete financovat nákup vašeho auta i tímto způsobem.

Pořídil/a jste si auto na leasing?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).