Hlavní navigace

Kupte si svůj paragraf!

1. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V dnešní době si koupíte všechno. Od rohlíku až po vlastní paragraf zákona. Už nemusíte složitě podplácet své zastupitele. Stačí jenom...

Vžijte se do role, kdy se spokojeně procházíte po obchodním domě a vybíráte nějaký pěkný dárek pro svoji milenku. Když máte konečně vybráno, pospícháte ke kase. (Samozřejmě pro ilustrativní příklad je nutné, abyste na to měli).

„Vybral jsem si toho mopeda tam vzadu, moje kůzlátko (nebo jak říkáte svojí partnerce) zbožňuje vítr ve vlasech. Ale jsem sentimentální, chtěl bych, aby na paragonu bylo místo jména obchodu napsáno věnování.“

Prodavačka jen pokývne, něco naťuká do pokladny a hned vám nabízí účet. „To máme padesát šest tisíc čtyři sta korun za mopeda plus dva milióny tři sta tisíc za změnu v obchodním zákoníku. Dohromady to dělá dva milióny tři sta padesát šest tisíc čtyři sta korun.“

To vás přirozeně vyvede z míry, protože při ročním zúčtování daně z příjmu jste za změnu zákona o bankách (kvůli zdanění úroku) platil pouze půldruhého miliónu. Je to možné, aby ty ceny rostly tak rychle? Prodavačka vás ale ubezpečí, že všechno je tak jak má.

„Obchodní zákoník je důležitější, stojí tedy víc než zákon o bankách. A s tím růstem cen s vámi nemohu souhlasit. Zrovna minulý týden jsme vysazovali další slevu na zákon o státní službě. Za poslední rok to bylo už potřetí. Naopak je poslední dobou zvýšená poptávka po prováděcích vyhláškách zákona o dani z příjmu. Měl byste si raději pospíšit, cena určitě poroste.“

Nakonec zaplatíte a jdete domů. Večer sledujete televizi. V hlavním vysílacím čase je program permanentně přerušován reklamami. Nejhorší je ta o Richardovi. Richard si myje každou půlku hlavy jiným šampónem.

Poslední dobou ale televize vysílá spoustu reklam Poslanecké sněmovny. Vlastně vás tímto informují o nejnovějších nabídkách. Zrovna běží poslední objednávky na přílohu novely zákona o dani z nemovitosti. Můžete platit u kterékoliv benzínové pumpy, akceptují platební karty EC/MC.

Tímhle již před lety vyfoukli výtečný byznys některým lobbyistickým firmám. V počátcích to ale nebyla žádná legrace. Kvůli změně v zákonu jste museli vysedávat po nejdražších klubech a shánět seriózní tajemníky poslaneckých klubů. Takový obchod byl vážně obtížný.

Prvním standardním pokusem Parlamentu, jak prodat některé zákony, byl podomní prodej. Prodejci si sice vydělali slušné peníze na provizích, narazili-li ale na nějakého legislativce, zpravidla byli roztrháni jeho pitbulem. Byl to dehet. Po několika letech Poslanecká sněmovna síťový marketing, jako formu prodeje částí zákona, zavrhla.

S růstem společenského povědomí o legislativních službách se měnil i systém prodeje. Obrovský úspěch měl např. stánek ve Sněmovní ulici, kde bylo možné přímo na ulici některé návrhy zákona přepisovat, přičemž každý pisatel musel za změny platit podle počtu přepsaných písmen, podobně jako při posílání telegramu.

V průběhu několika let se ale platební styk zdokonalil a lidé začali pro úpravu platné legislativy používat specializované platební terminály. Ministerstvo spravedlnosti dokonce vydalo cenový věstník, ve kterém ceny za úpravy v zákonech přesně vymezilo.

dan_z_prijmu

Po dvou letech byla na návrh České národní banky cenová regulace zrušena. V současnosti jsou tedy ceny ponechány tržním vlivům. Některé změny v trestním právu jsou dokonce prováděny na principu holandské aukce. To je dobré, protože si nyní může dovolit zabíjet již jen opravdu bohatý člověk.

Současný systém je optimální. Pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí již před mnoha lety. Teď už konečně hlasujeme svojí peněženkou, tedy tak, jak tomu má být ve správném liberálně tržním prostředí. 

Myslíte si, že lze v českém parlamentu zaplatit změnu zákona?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).