Hlavní navigace

Kudy půjde cena ropy?

17. 4. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

OPEC snížil svůj odhad letošní poptávky po ropě již osmý měsíc v řadě z důvodu zhoršující se situace ve světové ekonomice. Cena ropy na trhu v reakci klesla, dlouhodobá očekávání spíše ale hovoří o ceně vyšší. Otázkou je, na jakou cenu je schopen trh dojít, odhady se různí.

Dva dny před oznámením nových odhadů OPEC snižovala odhady i Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Ta v současnosti očekává světovou poptávku po ropě v roce 2009 o milión barelů denně nižší, celkem na 83,4 mil. barelů za den. Podobně se pohybuje i odhad OPEC (84,2 mil.barelů). Celkově pak OPEC očekává, že poptávka letos klesne o 1,4 mil. barelů denně, asi o 1,6 % oproti loňskému roku. Důvodem je světová recese, kdy poptávka po ropě klesá, zejména potom v USA, Japonsku a Číně. Státy OPEC již snížily produkci o 4,2 mil. barelů denně a na dalším setkání 28. května ve Vídni bude opět spolek rozhodovat o produkčních kvótách. Navýšení těžby se nečeká, ponechání nebo snížení současné úrovně těžby je pravděpodobnější.

Deflace se stává reálnou hrozbou

Od července loňského roku klesla cena ropy na světových trzích o téměř 100 USD za barel. Cena ropy dosáhla svého vrcholu na 147 USD za barel 3.července 2008, již 26.prosince se ropa Brent obchodovala za 36 USD za barel.

Prudký nárůst cen ropy a ostatních komodit na světových trzích zvedl vlnu inflace, která se nejvíce projevovala v rozvojových zemích. I eurozóna se ale obávala sekundárních efektů příliš dlouho, a tak přesto, že prudký pokles hospodářství byl již za dveřmi, ECB stále zvyšovala úrokové sazby (naposledy v červenci 2008). Červencový náhlý odliv investorů z komoditních trhů a splasknutí bubliny způsobilo prudký pokles cen ropy a ostatních komodit, které se teď promítají do v opačném smyslu než v loňském roce inflace. Čtěte více: Z rozvojových trhů přichází studená sprcha

V březnu se poprvé od roku 1955 propadla meziroční míra inflace v USA do minusového teritoria (-0,4 %). Do propadu cen nezasahují však jen ceny komodit, ale i slabá spotřebitelská poptávka, která prudce ochabla s recesí ve vyspělém světě. Pokles cenové hladiny v USA odpovídá deflaci, ovšem aby se jednalo o přímou deflaci, je třeba, aby širší část zboží a služeb vykazovala pokles cen a také, aby ceny klesaly meziročně delší dobu. Dále pak pokud inflaci očistíme od volatilních cen energií a potravin, tak ta stále meziročně roste o 1,8 %. Podobně je na tom eurozóna, kde se meziroční míra inflace blíží rychle nule (v březnu 0,6 %), ovšem jádrová inflace stále roste o 1,5 % oproti předchozímu roku.

graf - cena ropy brent

Zdroj dat: www.eia.doe.gov.


Cena by měla v dalších letech mírně růst

Zhruba v polovině února se cena ropy odrazila od 40 USD za barel a vzrostla postupně až k 50 USD. Důvodem byla zejména mírná změna v tónu makroekonomických dat, dočkali jsme se občas i lepších než očekávaných čísel, zejména v předstihových indikátorech z USA (Empire State Index, NAHB index trhu s bydlením). S nadějí, že krize se uklidnila, se vrátila na trhy i chuť investorů riskovat. Přesto lze pozorovat, že se cena ropy v letošním roce držela ve velice úzkém intervalu mezi 40–54 USD za barel. Investoři si nejspíše stále uvědomují, že záblesky lepších časů mohou být jen dočasné a situace se může dále zhoršit. Nižší cenu ropy podporují také data o zásobách a poptávce po ropě v USA. V minulém týdnu rostly zásoby ropy v USA více, než se čekalo, a nacházejí se tak na nejvyšší úrovni za posledních téměř 19 let. OPEC se snížením odhadů letošní poptávky potvrdil, že poptávka klesá daleko rychleji, než se organizace dosud domnívala. Velice nízkou poptávku naznačují i odhady výkonnosti ekonomik v letošním roce. Dle nejnovějších odhadů Světové banky klesne světové hospodářství letos až o 1,7 %, OECD dokonce předpovídá pokles až o 2,75 %, tedy nejhlubší recesi od druhé světové války. Spojené státy se dle oficiálních dat v dubnu nacházely již 17.měsíc v recesi, což je nejdelší recese od krize ve 30.letech. Čtěte více: Investiční model „kup a drž“ během krize nefunguje

graf - ropné zásoby v usa

Zdroj dat: www.eia.doe.gov


Přestože cena ropy se v letošním roce držela ve velice úzkém intervalu, v dalších měsících a letech trhy počítají s cenou vyšší, což souvisí s očekávaným oživením ve světové ekonomice. Analytici čekají postupně rostoucí cenu ropy a v roce 2012 vidí průměrnou cenu ropy WTI na 95 USD za barel, ropa Brent by měla být o něco levnější (90USD za barel). Trh čeká obdobně postupně rostoucí cenu, ovšem v posledních týdnech se zveřejněnými odhady OPEC a IEA, ceny budoucích kontraktů na ropu klesaly. Stejně tak ceně ropy nepomohly ani odhady růstu ve světové ekonomice, kterou nedávno zveřejnila OECD. Trh v současnosti vidí cenu ropy WTI a Brent v roce 2012 okolo 70 USD za barel. Čtěte více: Zajišťování neboli hedging nabývá na významu

Jak investovat do ropy

Nejvíce obchodované jsou kontrakty na americkou lehkou ropu WTI (West Texas Intermediate) a na severomořskou ropu Brent. WTI se obchoduje převážně na newyorské komoditní burze (NYMEX), ropa Brent pak na mezinárodní komoditní burze v Londýně (ICE). Komodity se klasicky obchodují pomocí futures kontraktů. Futures kontrakty jsou nejčastěji využívány skutečnými obchodníky s ropou, kteří mají zájem o fyzickou dodávku dané komodity, nebo také spekulanty, kteří kontrakt odprodají před jeho vypršením. Jednodušší variantou, jak obchodovat ropu, jsou kontrakty CFD (kontrakt na vyrovnání cenového rozdílu). Při obchodování tzv. CFD kontraktů nehrozí fyzická dodávka, neboť se jedná jen o instrument, jehož podkladovým aktivem je cena futures kontraktu.

V rámci obchodování s ropou lze také využít forwardových kontraktů nebo opcí. Rafinérie využívají těchto instrumentů pro zajištění, ovšem lze je použít i na spekulace na pokles či růst ceny. Rozdílem mezi forwardovým a futures kontraktem je, že forwardy se neobchodují na burze a nejsou standardizované.

Dále pak nejjednodušším způsobem se může zdát investice do akcií společností, které se zabývají těžbou a zpracováním této komodity. Ty v posledních letech vykazovaly rekordní zisky, ovšem s poklesem ceny na světových trzích tyto zisky zmizely jak mávnutím proutkem. Podobně nepříjemně pokles ceny ropy dopadá také na státy závislé na ropě, jako je Rusko či Venezuela. Mezi nejvýznamnější společnosti patří americký ExxonMobil, britská BP, Royal Dutch Shell, PetroChina, americký Chevron, ruský Gazprom nebo polský PKN Orlen. V případě investice do akcií společností je ale nutno si uvědomit, že se investor nevystavuje přímo ceně ropy, cenu akcie ovlivňují i jiné faktory. Čtěte více: Mohou spekulativní obchody ohrozit svět? 

skoleni_15_4

Jak časujete své investice?

Pokud si investor není jist, do akcií kterých společností investovat, má možnost investovat do ETFs (Exchange Traded Funds), které sledují vývoj skupiny společností zabývající se zpracováním ropy. Mezi známější patří iShares S&P Global Energy Sector, který odráží vývoj indexu S&P globálního energetického sektoru. Nákupem tohoto ETF se investor vystavuje riziku poklesu či růstu ceny akcií významných těžařských a zpracovatelských společností.

Dle údajů z roku 2007 disponuje největšími zásobami ropy Saudská Arábie s 264 miliardami barelů, dále pak je to Írán a na třetím místě Irák. Co je ale důležité je dokázat dané zásoby vytěžit. Třetí největší zásoby na světě jsou v Iráku, ovšem z důvodu nedostatku technologií a jiných prostředků se Irák, co se týče produkce, nenachází ani v první desítce největších producentů na světě. Největším producentem je Saudská Arábie, pak Rusko a Spojené státy americké. Mezi největší spotřebitelé ropy patří Spojené státy, následované Čínou. Největším vývozcem ropy na světě je opět Saudská Arábie, následovaná Ruskem a Norskem. Největším dovozcem na světě jsou Spojené státy následované Japonskem a Čínou. Čtěte více: Jaké jsou výhledy na cenu ropy a dolaru? 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuje se převážně na měnový a dluhopisový trh a vývoj světové ekonomik.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).