Hlavní navigace

Kouříte? Přicházíte o zdraví i o peníze!

19. 11. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Kouření je neřest, která člověku ničí především zdraví. Zamysleli jste se ale někdy, jaký má kouření vliv na vaši peněženku? Náruživý kuřák za rok prokouří dovolenou u moře pro dva, televizor s plazmovou obrazovkou nebo třeba ojeté auto. A bude hůř!

V české populaci kouří třetina dospělých. Každý třetí dospělý Čech se tedy musí v příštích třech letech připravit na hodně špatné zprávy. Cena cigaret se má do roku 2007 zvýšit až o 21 korun na krabičku.

Obrana před zdražováním tabákových výrobků bude jediná – přestat kouřit. A právě toho chce podle svého vyjádření česká vláda dosáhnout. Zvýšení ceny cigaret je totiž jediný osvědčený nástroj, jak kuřákům zprotivit nikotin.

Česká vláda slíbila Evropské unii srovnat daň uvalenou na cigarety s minimální sazbou platnou v ostatních státech unie. Spotřební daň z tabákových výrobků se bude měnit zřejmě příští rok v dubnu a potom v lednu 2006 a 2007.

První ze série kroků přizpůsobování spotřební daně Evropské unii pocítili kuřáci už letos v lednu – cena krabičky se v průměru zvýšila o čtyři koruny.

Vládní plán zatím předpokládá, že v roce 2005 se cena za krabičku cigaret zvýší o šest korun a v následujícím roce o dalších zhruba sedm korun. Nejvýraznější růst cen kuřáky čeká v roce 2007 – přesný nárůst ceny zatím není znám, protože se bude odvíjet od aktuálního kurzu koruny k euru, ale podle odborných odhadů krabička zdraží o osm až dvanáct korun.

Jak podraží cigarety?*
Značka cigaret 2004 2005 2006
Petra 44 Kč 50 Kč 57 Kč
Sparta 46 Kč 52 Kč 59 Kč
Marlboro 57 Kč 63 Kč 70 Kč
Camel 54 Kč 60 Kč 67 Kč
West 44 Kč 50 Kč 57 Kč
L&M 49 Kč 55 Kč 62 Kč

* Předpokládaná cena v Kč za krabičku cigaret.

Jak konkrétně se bude cena cigaret vyvíjet, zatím není zcela jasné. Svou roli hraje i vliv silné konkurence – tabákové společnosti si mohou sáhnout do svých obchodních marží a nepromítnout do ceny celé navýšení spotřební daně.

Zvýšení cen se v obchodech neprojeví okamžitě – většina obchodníků využije možnosti se předzásobit. Některé specializované obchody začaly letos dražší cigarety prodávat až na přelomu dubna a května – do té doby prodávaly starší zásoby, které ještě byly zatíženy nižší spotřební daní.

Nárůst spotřební daně samozřejmě potěší i státní pokladnu. Příjmy státního rozpočtu by se při zachování úrovně spotřeby roku 2003 měly příští rok zvýšit o 2,55 miliardy korun a v roce 2006 o dalších téměř sedm miliard korun.

Zvyšování daně vítají i všichni odpůrci kouření – reakce ze světa totiž potvrzují, že jen vysoká cena za cigarety dokáže kuřáky od jejich zlozvyku odradit. Takže žádné odstrašující nápisy či fotografie, řešení je prozaické – zvyšovat cenu tak dlouho, dokud si kuřáci neuvědomí, že kouření má neblahý vliv nejen na jejich zdraví, ale i peněženku. Jako klasický případ se uvádí Velká Británie, kde se výrazně snížil počet kuřáků poté, co cena za krabičku cigaret vzrostla až na 200 korun.

skoleni_15_4

Pozitivní dopad na příjmovou stránku státního rozpočtu tedy bude zřejmě vyvážen nižším počtem kuřáků. Na druhou stranu méně kuřáků znamená i nižší náklady na léčbu jejich rakoviny a dalších onemocnění, které kouření prokazatelně způsobuje.

Kdo si za pár let nenajde cenu k levnějším cigaretám pašováním nebo koupí přes internet, bude na dnešní ceny cigaret rád vzpomínat. Ovšem i dnes kuřáci vyhazují při nákupu tabákových výrobků z peněženky tisíce až desetitisíce korun. Náruživý kuřák, který si dopřeje dvě krabičky cigaret denně, za rok prokouří téměř 40 000 korun!

Souhlasíte se zvyšováním cen za cigarety?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).