Hlavní navigace

Názory k článku Koupě bytu jako investice

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 9. 2003 15:15

    Fredy (neregistrovaný)
    Článků s touto tématikou je jako šafránu. Tento je dobrý. Mám dotaz na autora. Pane Bukači, píšete z vlastní praxe, nebo takto radíte jiným? Případně, zda jste četl knihy od Roberta T. Kiyosakio? Díky Fredy
  • 21. 9. 2003 18:13

    Petr Bukač (neregistrovaný)
    Děkuji. Na dotaz odpovím obecněji. Vždy se snažím psát o tématu, které mě zajímá a u něhož mohu použít určitou zkušenost z vlastní praxe doplněnou o další dostupné informace. Nikdy si však nečiním nárok na naprostou bezchybnost, objektivitu a univerzální platnost svých názorů. Spíše než "radění ostatním", bych byl radši, kdyby mé články byly chápány jako prezentace názoru a podnět k případné diskusi o daném tématu.
    K danému článku: nejsem realitní makléř a ani bohužel(!) konzervativní investor s volným 1,5 miliónem Kč pro investici do koupě nového bytu. Kdybych je však měl, určitě bych o této investici uvažoval.
    Žádnou knihu pana Kiyosaki jsem zatím neměl to potěšení číst, třeba to ještě napravím.
    Zdravím. Petr Bukač
  • 22. 9. 2003 20:54

    Fredy (neregistrovaný)
    Ty knihy si určitě přečtěte. Tam se dozvíte, že zajímavá investice, kterou je ale třeba dobře hledat, se obejde bez potřeby vlastních volných peněz. Kromě bytu, jako investiční nástroj, je možno uvažovat i o chatě, či lépe chalupě. Také nejsem realitní makléř, ale do nemovitostí nějaký čas fušuji.
  • 11. 11. 2003 19:42

    Michal (neregistrovaný)
    rad bych se zeptal jakym zpusobem se zdanuje prijem z pronajmu ? Musi se zahrnout do vsech prijmu a nebo se to da resit samostatne fixni sazbou ?
  • 22. 9. 2003 14:05

    Kanibal (neregistrovaný)
    Doufam, ze jsem to neprehledl, ale mozna by jeste bylo vhodne zahrnout do nakladu platbu pojistneho pro pripad poskozeni bytu (nekolik stovek rocne). Nevim, zda lze uplatnit jako naklad do danoveho priznani. Snad ano.

    Samozrejme zalezi na kazdem majiteli, ale bez neho lze danou investici povazovat za rizikovejsi (povoden, vybuch, ...). Z investovanych 1.5M nemusi pak zbyt nic (viz. napr. byty v Karline po povodni v Praze).
  • 22. 9. 2003 19:00

    Petr Bukač (neregistrovaný)
    Pojištění by u takovéto investice určitě nemělo být opomenuto, a to dle mého názoru nejen majetkové, ale také odpovědnostní. Obojí bývá součástí pojištění domácnosti, které by asi nejlépe měl uzavřít majitel bytu jako pojistník s uvedením nájemce jako pojištěného. Pojištění jsem si dovolil zahrnout do nákladů majitele bytu, kde jej zmiňuji a které uvažuji v souhrnné částce 700 Kč měsíčně.
    Petr Bukač
  • 23. 9. 2003 11:34

    Dusan (neregistrovaný)
    Clanek je sice pekne zpracovan, nicmene v nem uvadene udaje uz jsou mimo misu. Cisla, ktera jsou tam uvedena platila mozna tak minuly rok. V minulosti se tato investice skutecne vyplacela dnes uz je ale situace jina. Dostupne hypoteky katapultovaly ceny novych bytu a stlacily najmy do te miry, ze investice do bytu lze dnes oznacit jako neprilis vyhodnou.
    Rovnez je treba poukazat na rizika, ktera vyplyvaji z nejasneho vyvoje cen na trhu s nemovitostmi. Predpoklad narustu ceny bytu nad inflaci muze byt znacne optimisticky. V soucasne dobe bych investici do bytu oznacil za velmi spekulativni (novostavba) az silenou (panelak).
    K tem cislum:
    mesicni najem (bez sluzeb) 9000Kc - nesmysl, naprosto bez sance. Nikdo vam neda za nezarizeny byt 2+kk (42m2) na sidlisti tolik penez. Mozna pred tim rokem, dneska se ceny (realne nikoliv ty premrstene v inzeratech) pohybuji max. kolem 7000Kc.
    mesicni udrzba domu 1500Kc - v naproste vetsine pripadu bude znacne vyssi. To same pro poplatky za spravu a udrzbu. Spravcovske firmy (specialne v novostavbach) na techto sluzbach znacne ryzuji. Oba poplatky doporucuji minimalne zdvojnasobit.
    udrzba bytu 600Kc - znacny optimismus. Pronajemce nema potrebu se v byte chovat jako k vlastnimu, takze po delsim pronajmu je nezbytna pomerne zasadni rekonstrukce. Z 600Kc za mesic budete jenom na lepsi vanu setrit cely rok.
    Kupni cena 1.500.000 - znacny optimismus a to i kdyz uvazujeme hole ceny bez priplatku za "nadstandard" (ktery je obvykle spise "podstandard"). Pokud je to v dobre lokalite na metru, tak cena bude spise kolem dvou milionu. Za posledni dva roky sly tyhle ceny strasne nahoru.
    Vynos investice si na zaklade vyse uvedenych cisel muzete spocitat sami. Osobne bych investici do nemovitosti doporucil jen lidem s vetsim objemem prostredku, ktere lze v takovem pripade vyuzit k ciste spekulativnimu nakupu lukrativniho pozemku (stale lze narazit na slusne pozemky za dobrou cenu) ci investici do bytu v prvotridni lokalite (idealne spojene s jeho rekonstrukci). Tyto dve kategorie totiz pujdou s vysokou pravdepodobnosti vzhuru (byt v centru Londyna min. milion liber za krcalek s vyhledem do dvora), ale o bytech na sidlistich nebo panelacich na lezato (ted tak mohutne propagovanych jako super investice pred vstupem do EU) se to rici neda.
  • 23. 9. 2003 11:42

    jirkab (neregistrovaný)
    vsechny tyhle clanky o nakupu bydleni, stejne jako treba investice na akciovem trhu CR je loterie, nikdo nevi co bude za 2-3 roky,
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    a)se vstupem do EU se skutecne zrejme nic nezmeni co se tyka ataku zapadnich sousedu na nase byty(tezko si predstavit vypaseneho bavoraka jak zivori na jiznim meste ve spelunce 2.4m vysoke), jenze nikdo nevi co udela napr vychod, kdyz se rozhodne polovina z miliardy cinanu migrovat na Zapad, zjistej ze zapad EU je preplneny turkama a arabasema tak zustanou ve stredu EU, tedy CR, ceny bytu vyletnou okamzite nahoru, poptavka - nabidka ze, ostatne pulka pisnice(Praha4) je uz zluta

    a nebo ne, pak
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    b)panelakove byty pozbydou ceny, a zacnou se bourat podobne jako v berline, pak ta doporucovana investice 1.5m nic moc:)

    a nebo
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    c)na nas Sadam hodi atomovku a jedine co zustane stat budou ty panelove skelety, naopak ceny opet vyletnou vzhuru

    atdatd, zkratka loterie

    btw. sam pronajimam byt v centru prahy, a neni to tak easy jako dat na terminak melouna a pak jen pocitat uroky, strucne problemy: plejtvani vody/elektriny, nespolehlive placeni, provize realitce, vubec shaneni SPOLEHLIVEHO(aspon na pohled) klienta, nevrazivost ostatnich najemniku z duvodu toho ze sem milionar(preci pronajimam byt) a stovky dalsich problemu
  • 23. 9. 2003 15:35

    jirkab (neregistrovaný)
    kdyz uz debata vo bydleni tak jeste neco k tomu dneska tak foblibenymu stehovani z mesta, http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=Czesvetaa&c=zesvetaa_14_2
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).