Hlavní navigace

Kontokorent, hra s ohněm? (srovnání)

15. 10. 2012
Doba čtení: 17 minut

Sdílet

Pokud potřebujete rychle finanční výpomoc, je jedním z možných zdrojů právě kontokorent. Jaké banky jsou nejlepší? A na co si dávat pozor?

Pokud máte kontokorent již zřízen, není třeba nikde o nic žádat, můžete hned čerpat a pokud ho ještě zřízen nemáte, je zde šance na rychlé a bezproblémové přidělení, zejména, máte-li u dané banky účet alespoň několik měsíců a v minulosti jste neměli problémy se splácením (pozor, do úvěrových registrů se zapisují i např. pozdě uhrazené faktury od telefonních operátorů). I když je často možné získat úvěr i jen na základě uvedení potřebných údajů klientem (výše příjmu, druh pracovního poměru), nedoporučuji uvádět nepravdivé údaje.

Dokud vše půjde hladce, máte šanci, že vám to projde. Stačí ale nějaká ta pozdní splátka a banka si začne zpětně vámi uváděné údaje ověřovat. A je opravdu velká hloupost dostat se do problémů (úvěrový podvod) se zákonem (zák. č. 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru) jen kvůli úvěru ve výši pár tisíc. Existuje i šance, že na to banka přijde i kdykoliv během doby, kdy úvěr řádně splácíte.

Stejný produkt, různé podmínky

Na první pohled to vypadá jako velmi jednoduchý produkt. Když potřebujete, peníze vyčerpáte a až se vám to bude hodit, tak je zase vrátíte. Tak jednoduché to ale vždy není. Podmínky se u jednotlivých bank v drobnostech liší. A jsou to zrovna ty drobnosti, na kterých záleží. Jedna banka požaduje vyrovnání účtu kdykoliv během roku, jiná přesně v určený den a u další bohatě stačí, když vám na účet chodí výplata. Porušení podmínek může mít za následek nejen sankce ve formě pokut, penále či zvýšení úrokové sazby, ale také vypovězení smlouvy a tedy okamžité zesplatnění celé dlužné částky.

Vy jste počítali s tím, že si ještě pár tisícovek půjčíte, abyste třeba zaplatili fakturu za nějaké to objednané zboží či provedenou službu a najednou nejen že vám banka další čerpání úvěru nepovolí, ale navíc musíte řešit nenadálý výdaj ve formě splátky celé dlužné částky, a to v šibeničním termínu, v řeči banky „ihned“, „okamžitě“, „bez zbytečného odkladu“, „do 5 dní“ a podobně. Navíc s negativním záznamem v úvěrových registrech, který se tam může objevit velmi rychle, vám zpravidla solidní finanční instituce již nepůjčí, a tak ve snaze vypořádat se s nenadálým výdajem si vezmete úvěr u nějaké té méně solidní, což vás ještě více potopí. Pak to končí exekucí, vybíleným bytem a obstaveným platem.

Jak se liší podmínky jednotlivých bank, naleznete v následující tabulce. V odkazu před tabulkou si navíc můžete porovnat kompletní nabídku kontokorentů na trhu.

  Úroková sazba (p. a.) Poplatky jednorázové Poplatky pravidelné Maximální výše kontokorentu Podmínky splácení
Česká spořitelna 18,9 %, 11,9 % Prime Rate (pro vybrané klienty) 200 Kč netýká se balíčků jako např. Osobní účet 20 Kč netýká se balíčků jako např. Osobní účet 5 – 100 tisíc Kč vyrovnání kdykoliv během jednoho roku
ČSOB a) 18,9 %b) 17,9 % bez poplatku bez poplatku a) až dvojnásobek čistého měsíčního příjmu. b) až 30 000 Kč a) vyrovnání kdykoliv během 6 měsíců b) vyrovnání kdykoliv během 12 měsíců
Poštovní spořitelna 16,90 % bez poplatku 19 Kč měsíčně Bez doložení příjmů 15 000 Kč. S doložením příjmů: 30 000 Kč na poště 100 000 Kč na pobočce Vyrovnání kdykoliv během 6 měsíců
FIO a) 8,3 %. b) 14,3 % bez poplatku a) 4 % (min. 100 Kč) za rok b) 1 % (min. 100 Kč) za rok Počítáno z kreditního rámce Dvojnásobek příjmu, typicky 10 – 200 tisíc Kč, možné individuální úpravy nejsou
GE Money 19,90 % bez poplatku 49 Kč (jen u Běžného účtu) za měsíčně vedení 19 Kč (pouze Genius Start a Genius Active) měsíčně za čerpání 100000 Minimální kreditní obrat 50 % ze schváleného rámce. U studentského Flexikreditu je podmínka vyrovnání 1 den za 360 dní.
Komerční banka a) 19 % b) 16,5 % c) 12 % (Gaudeamus a G2) bez poplatku 0,9 % p.a. z nevyčerpané částky (rezervace zdrojů) a) až 60 000 Kč b) max. 10 000 Kč c) max. 10 000 Kč a) 180 dnů b) 30 dnů c) 3 měsíce
mBank 18,90 % bez poplatku 19 Kč u částky do 25 000 Kč, 29 Kč u částky od 25 001 do 50 000 Kč 5 – 50 tisíc Kč Vyrovnání vždy k výročnímu dni, měsíční příchozí platby na účet ve výši 25 % kreditního rámce.
Raiffeisenbank 21,90 % U eKonta zdarma při splnění podmínek U eKonta zdarma při splnění podmínek Dvojnásobek čistého měsíčního příjmu, max. 150 000 Kč Vyrovnání během 360 dní.
UniCredit Bank 18 % 200 20 Kč za měsíc 5 až 150 tisíc Kč Vyrovnání účtu k 31.12.
Volksbank 18 %, předschválené 11,49 až 14,49 bez poplatku 12 Kč za měsíc (u Osobního konta, jinak 50 Kč za měsíc) 5 až 100 tisíc Kč nejsou
Waldviertler Sparkasse Bank AG 14,90 % 400 V dalších letech může být obnovovací poplatek snížen na 100 Kč. Dvoj až trojnásobek čistého příjmu, 10 – 50 tisíc Kč. Kontokorent musí být minimálně jedenkrát za rok vyrovnán.
Zuno 17,9 % – u PLUS účtu je kontokorent úročen jen pokud překročí 2500 Kč bez poplatku bez poplatku 7 500 až 100 000 Kč Pravidelný příjem na účet.

AirBank má tento produkt v dlouhodobém plánu, Equa by ho chtěla začít nabízet během roku 2013 a Citi bank nabídla jako alternativu půjčku nebo kreditní kartu.

Poněkud zvláštním případem je družstevní záložna AnoSD. Tak je sice schopna kontokorent poskytnout, ale protože se zaměřuje na půjčky ve vyšších částkách, požaduje zajištění nemovitostí. Podmínky jsou potom individuální.

Česká spořitelna

O kontokorent může žadatel starší 18 let (mladším není služba poskytována) požádat již při zřizování Osobního/sporožirového účtu. Klient musí předložit průkaz totožnosti a potvrzení zaměstnavatele o výši pracovního příjmu, pokud mu na tento účet  nechodí pravidelně mzda.  Klient nesmí být předlužený nebo mít úvěry po splatnosti. Žádost je možné podat na pobočce ČS, prostřednictvím internetového bankovnictví nebo v osobním menu v bankomatech České spořitelny.

Co se ceníku týče, je to o něco složitější. Česká spořitelna si zakládá na různých balíčcích, ve kterých jsou zahrnuty různé služby. Aktuálně je nabízen program Osobní účet, kde je kontokorent součástí služeb Standard, stejně jako základní platební (debetní) karty, nebo internetové bankovnictví a výběry za bankomatů České spořitelny. Dvě až tři služby Standard vás budou stát 69 Kč měsíčně (asi zvolíte internetové bankovnictví, platební kartu a kontokorent), pokud ale chcete účet alespoň trochu racionálně využívat, budete muset zakoupit minimálně balíček se zahrnutím 4 až 6 služeb Standard za 109 Kč (internetové bankovnictví, platební kartu, kontokorent a výběry z bankomatů ČS). Tuto částku si ale můžete ušetřit, pokud využijete Program výhod – Čtěte více: Osobní účet České spořitelny po roce: Za věrnost bance slevy

ČSOB

Klientovi musí být 18 let a být občanem ČR, EU nebo EHP (Norsko, Lichtenštejnsko, Island) s příjmy v ČR, které musí doložit<http://www.csob.cz/cz/Pro­duktovy-katalog/Pujcky-a-uvery/Stranky/Dolozeni-prijmu.aspx> a předložit 2 doklady totožnosti. Klient musí být schopen doložit příjem za poslední tři měsíce, pracovní poměr na dobu určitou nevadí.

V případě zájmu o Studentské konto (a kontokorent k němu) musí jít o občana ČR nebo SR mezi 18 a 30 lety, studenta denního studia vysoké nebo vyšší odborné školy.

Banka si vyhrazuje právo vypovědět smlouvu dvouměsíční výpovědní lhůtou, čerpání úvěru může být zastaveno okamžitě při odeslání výpovědi. Poslední den výpovědní lhůty musí klient uhradit celou dlužnou částku.

Poštovní spořitelna

Podmínkou pro poskytnutí kontokorentu je věk 18 let, občanství ČR nebo SR a předložení dvou dokladů totožnosti. Bez dokládání příjmů je možné žádat o kontokorent do 15 000 Kč a to jak na poštách, tak ve finančních centrech; tato hranice také platí, pokud je klient ve zkušební době. Nezaměstnaný nemůže dostat kontokorent vůbec. Není nutné se osobně dostavit na pobočku. Vše lze vyřešit žádostí přes elektronické bankovnictví, podpisem smlouvy, která přijde poštou a jejím odesláním zpět do banky. S doložením příjmů lze na finančních centrech získat úvěrový rámec až 100 000 Kč, na České poště maximálně 30 000 Kč. Výše limitu je odvozena od průměru pravidelných vkladů na účtu a/nebo od výše příjmů. Doložit příjem není nutné, pokud žadateli chodí pravidelně příjem ze zaměstnání na osobní účet u Poštovní spořitelny či ČSOB minimálně tři měsíce.

U On-line konta je v případě využití kontokorentu třeba počítat s jednou záludností. V případě, že kontokorent využijete, se může stát, že nesplníte podmínku průměrného zůstatku 15 000 Kč a tedy za vedení účtu zaplatíte dalších 50 Kč za měsíc. Ke cti Poštovní spořitelny nicméně lze přičíst to, že do průměrného zůstatku se kontokorent nepočítá. Pokud se tedy dostanete do mínusu, do průměru se počítá, jako byste měli na účtu nulový zůstatek. Při využití kontokorentu je na část měsíce a vyšších zůstatcích po jeho zbytek tak máte stále šanci dorovnat průměrný zůstatek 15 000 Kč.

ČSOB je oprávněna Smlouvu písemně vypovědět bez uvedení důvodů. Výpovědní lhůta je dva měsíce a počíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni doručení výpovědi Klientovi. Prvním dnem výpovědní lhůty ČSOB zastaví možnost čerpání úvěru. Poslední den výpovědní lhůty je dnem konečné splatnosti úvěru. Nejpozději v tento den je Klient povinen uhradit aktuálně čerpanou částku úvěru včetně příslušenství.“

FIO

Pro získání kontokorentu je nutné mít minimálně dvouměsíční aktivní bezproblémovou historii u banky, do 50 tisíc se poskytuje úvěr bez jakýchkoliv dalších dokladů. Při pravidelném příjmu na účet není zkoumána povaha pracovního poměru. O kontokorent je třeba vždy žádat osobně na pobočce. Úvěr do 50 tisíc je zpravidla schválen v den, kdy o něj klient požádá, po podpisu smlouvy je pak k účtu přistaven od následujícího dne. U vyšších úvěrů trvá zpracování podkladů a schválení přiměřeně déle. Úrok je připisován na konci každého měsíce.

Banka si vyhrazuje právo nepovolit další čerpání např. v případě, že nabude účinnosti právní předpis, který by učinil plnění nemožným. Dále je banka oprávněna úvěr písemně vypovědět bez udání důvodu a to 14 dní před výročním dnem.

Individuálně je možné poskytnout úvěr i v eurech, úroková sazba je v takovém případě závislá na referenční sazbě, podobně jako u úvěru v českých korunách. K účtu v eurech je možné vydat i platební kartu, případně za výhodných podmínek (1 € za příchozí a 2 € za odchozí) provádět europlatby.

GE Money Bank

Flexikredit (kontokorent GE) je k dispozici i pro klienty s novým běžným účtem. Do limitu 20 tis. Kč není nutné dokládat potvrzení o příjmu. Pokud by nový klient chtěl získat vyšší povolený limit, je nutné doložit potvrzení o příjmu, maximální výše úvěru je pak 100 tis. Kč, je určen pro občany ČR i EU (pokud mají trvalý pobyt a přidělené RČ), není vyžadován souhlas manžela/manželky.

Flexikredit není určen pro:

  • osoby na mateřské / rodičovské dovolené / brigádníky
  • osoby pobírající sirotčí důchod, podporu v nezaměstnanosti, případně žijící ze sociálních dávek

Stávající klienti se nemusí kvůli žádosti dostavit na pobočku a vše je možné vyřídit přes Internet. Při žádosti osobně na pobočce je kontokorent schvalován zpravidla okamžitě.

Podmínkou je každý měsíc mít na účtu obrat ve výši minimálně 50 % z kreditního rámce. Pokud ho klient jednorázově nesplní (např. nižší výplata z důvodu nemoci), banka ho dle svého vyjádření na nedodržení podmínek jen upozorní, ovšem v případě dlouhodobějšího neplnění této podmínky by asi mohl nastat problém.

Ohledně výpovědi kontokorentu ze strany banky, odkazuje GE na své Produktové a Všeobecné obchodní podmínky.

GEMB poskytuje službu převedení kontokorentu z jiného peněžního ústavu. Po schválení Flexikreditu vyřídí za klienta vyrovnání a uzavření kontokorentu v jiném peněžním ústavu.

Komerční Banka

Klienti se 6měsíční historií u KB mohou požádat o nezajištěný povolený debet bez dokládání příjmů, studenti ke studentskému kontu po doložení potvrzení o studiu. Noví klienti mohou získat povolený debet Start na základě posouzení schopnosti klienta plnit závazky vůči bance a předložení potvrzení o příjmu. Vždy je vyžadována osobní přítomnost klienta na pobočce, kde klient podepisuje dodatek ke smlouvě o běžném účtu.

Podmínkou úvěru je, aby alespoň 1krát během doby splatnosti (dle druhu úvěru 30 nebo 180 dnů) byl na účtu alespoň nulový zůstatek.

mBank

Aktuálně může získat kontokorent pouze stávající (nabídka kontokorentu pro nové klienty se připravuje) klient a to formou nabídky ze strany banky dle obratů na účtu. Pokud dostane klient předschválenou nabídku, nerozhoduje druh jeho pracovního poměru ani to, zda je ve zkušební době. Celou žádost je možné vyřídit přes Internet bez nutnosti návštěvy pobočky (finančního centra či kiosku), ale je možné i osobní vyřízení. Kontokorent je vždy schválen na 12 měsíců, v případě řádného plnění podmínek je vždy o rok prodlužován.

Pokud by se mBank rozhodla přestat poskytovat tuto službu, zákazníci by mohli dokončit využívání služby v souladu se smlouvou, tzn. normálně povolené přečerpání doplatit do 12 měsíců.

Raiffeisenbank

Obecné podmínky pro získání kontokorentu jsou: minimální věk 18 let, minimální čistý měsíční příjem 12 tisíc Kč, potvrzení o příjmu, dlouhodobý nebo trvalý pobyt v ČR a telefonický kontakt. Dále je vyžadován pracovní poměr u stávajícího zaměstnavatele delší než 3 měsíce, pracovní poměr na dobu určitou není na překážku. Podnikatelé předkládají daňové přiznání za poslední rok.

Pokud si klient kontokorent nezřídí už při založení běžného účtu, je nutné navštívit pobočku – smlouva o poskytnutí kontokorentu se podepisuje zvlášť. Pokud klient žádá přes své internetové bankovnictví, má již předschválenou nabídku a na pobočce dochází pouze k podpisu smlouvy, dvě návštěvy určitě nejsou nutné.

O kontokorent je sice možné zažádat i přes internetové bankovnictví, ale smlouvu je vždy potřeba podepsat na pobočce. Také je nutné, aby klient udělil souhlas pro jeho prověření v úvěrových registrech.

Banka je oprávněna písemně vypovědět smlouvu o kontokorentním úvěru s 1měsíční výpovědní lhůtou.

Úvěry v cizích měnách (nejčastěji EUR a USD) jsou poskytovány pouze firemním klientům na základě individuálních podmínek.

Unicredit

Poskytnutí kontokorentního úvěru je v závislosti na příjmy žadatele. Žadatel o tento typ úvěru musí mít pravidelný příjem a nesmí mít negativní záznamy v úvěrových registrech. Banka poskytuje tři typy kontokorentů, skórovaný, obratový a start. Obratový je na základě obratů na běžném účtu klienta, skórovaný a start je pro nové klienty, kde je nutné doloží příjem. Banka si vyhrazuje během trvání kontokorentu za nesplnění podmínek odstoupit od smlouvy, klient je informován písemně.

Volksbank

Banka vyhodnocuje bonitu klienta a požaduje, aby nebyl ve zkušební nebo výpovědní době. O kontokorent je možné požádat pouze na pobočce.

Na přímý dotaz, zda si Volksbank vyhrazuje právo vypovědět kontokorent klienta, který řádně plní své závazky, banka odpověděla, že nikoliv. Kontokorent je možné mít i v EUR.

Waldviertler Sparkasse Bank AG

Je požadována doba vedení účtu nejméně po dobu 3 měsíců. V případě pravidelně připisované mzdy není nutné dokládat potvrzení od zaměstnavatele. Na základě individuálního posouzení může banka přistoupit ke zmírnění podmínek (jako je kratší doba vedení účtu, nebo poskytnout kontokorent i klientovi ve zkušební lhůtě nebo se smlouvou na dobu určitou, např. v případě změny pracovního poměru). Pokud je mzda např. vyplácena hotově a na účet jsou prostředky pouze vkládány je požadováno potvrzení, či u OSVČ daň. přiznání. Souhlas druhého z manželů je nutný pouze v případě ručení.

Stávající klient může o kontokorent požádat přes i přes internetové bankovnictví, není nezbytně nutná návštěva pobočky.

Banka je oprávněna smlouvu písemně vypovědět s dvouměsíční výpovědní lhůtou, která začíná běžet první den měsíce následujícího po odeslání výpovědi klientovi. Prvním dnem výpovědní lhůty zastaví banka možnost čerpání úvěru. Splacení probíhá v podstatě do posledního dne výpovědní lhůty nebo dle domluvy s klientem.

Má-li klient konto vedené v eurech, je možné poskytnout kontokorent i zde. K účtu v eurech ale není možné vydat platební kartu. Úroková sazba je shodná jako u kontokorentu v českých korunách, individuálně ale může být snížena.

Zuno Bank

Aby klient ZUNO dostal kontokorent s názvem REZERVA, musí mít trvalý pobyt v České republice, být dospělý, způsobilý k právním úkonům a bez negativního záznamu v úvěrových registrech (Credit Bureau a SOLUS). Dále je požadováno, aby byl OSVČ, zaměstnán nebo pobíral penzi a na účet v ZUNO mu chodil pravidelný příjem. Kontokorent je možné získat už následující měsíc po tom, ve kterém mu na účet přišel první příjem. Čistý měsíční příjem musí být nejméně 7 500 Kč. V případě OSVČ je měsíční příjem vypočítán jako roční daňový základ vydělený 12 – počtem měsíců v roce. V případě důchodce měsíční příjem musí přicházet z jednoho zdroje. Před požádáním o REZERVU musí mít klient alespoň jednu příchozí platbu ze svého vlastního účtu v jiné bance.

Zaměstnanec, který má na účet u Zuno pravidelný příjem, nemusí dokládat žádné doklady, OSVČ stačí potvrzení o zaplacení daně nebo kopie daňového přiznání a doklad o zaplacení daně a občanský průkaz (cestovní pas, pokud jde o cizince). Nejsložitější to bude mít důchodce. Ten kromě osobních dokladů potřebuje 3 výpisy z běžného účtu, na který chodí důchod a poslední výměr důchodu vydaný Českou správou sociálního zabezpečení.

Kontokorent může dostat i klient s pracovním poměrem na dobu určitou, zde to ale již podléhá individuálnímu posouzení. Je možné požádat jak elektronicky (s nahráním potřebných dokladů) nebo osobně na jedné ze dvou pražských poboček Zuno.

Na přímý dotaz, zda si ZUNO bank vyhrazuje právo vypovědět kontokorent klienta, který řádně plní své závazky, banka odpověděla, že nikoliv.

Malý zádrhel může nastat, pokud nemáte účet i v jiné bance. Účet u Zuno si sice založíte, ale o kontokorent můžete požádat až v momentě, když vám z vašeho účtu jinde přijde alespoň jedna koruna (kvůli potvrzení totožnosti), tedy pokud nemáte možnost se dostavit na jednu z pražských poboček. Zuno už ale připravuje variantu, kdy bude klient moci podepsat potřebné dokumenty u notáře.

ZUNO nemá žádné speciální podmínky, jako je například vyrovnání účtu jednou za 180 nebo 360 dní. Bohatě postačí, pokud částka, která v daný měsíc na účet přijde, pokryje měsíční splátky úroků, včetně úroků z prodlení a příslušenství REZERVY, které jsou splatné k poslednímu dni kalendářního měsíce, bez ohledu na to, zda je to pracovní den banky, nebo ne. Zároveň by tato částka neměla být nižší než 7 500 Kč.

Kreditní karta, nebo kontokorent?

Nejbližší konkurencí ke kontokorentu je kreditní karta. Každý z produktů má nějakou výhodu a nevýhodu. Kontokorent mívá nižší úrokovou sazbu, což ale platí tak možná při srovnání v rámci jedné banky. Při srovnávání kreditních karet a kontokorentů napříč bankami lze bez problémů nalézt kreditky s nižší úrokovou sazbou, než má řada kontokorentů. Dalším rozdílem je jiný způsob splácení. U kreditní karty stačí splácet úroky a malou část (dle podmínek banky většinou 3 až 5 % měsíčně) vyčerpané částky a následující měsíc zase vše vyčerpat. Takto můžete trvale být „v minusu“ až u samé hranice kreditního rámce třeba i několik let. U kontokorentu jsou stanovené mantinely, od kterých se nesmíte odchýlit. Např. povinný obrat na účtu, vyrovnání dluhu k určitému dni nebo v rámci stanoveného období (zpravidla 6 až 12 měsíců).

U kreditní karty můžete využít bezúročné období (v marketingových materiálech se dočtete o „až 55 dnech“, nicméně pokud čerpáte v onom typickém týdnu před výplatou, počítejte přibližně s měsícem), které ale ve většině případů nelze využít pro hotovostní čerpání (případně si úrok předplatíte v poplatku za výběr z bankomatu). Na druhou stranu kreditní kartu obvykle dostanete snáze než kontokorent (opět záleží na bance) a také snáze seženete kreditní kartu poplatků.

Je samozřejmě možné využít výhod obou produktů, např. účet z kreditní karty splatit kontokorentem, využít tak bezúročného období, překlenout pár „chybějících dní“ a z další výplaty splatit dluh na kontokorentu, ale pro „slabší povahy“ to může být opět snadná cesta do neřešitelného kolotoče dluhů, stačí, aby nepřišel jeden předpokládaný příjem.

Kontokorent může být zajímavý v momentě, kdy platíte a zároveň očekáváte platby v cizí měně – můžete se tak vyhnout dvojí konverzi. Nabídek kontokorentu v cizí měně je ale u našich bank jako šafránu, navíc cizoměnové platby jsou zatíženy vyššími poplatky (zde se vyplatí využívat spíše devizových společností, viz: Přísnější podmínky pročistily trh devizových společností, některé nepřežily), hodně ale může pomoci, pokud je možné k takovému účtu vydat platební kartu zúčtovanou právě v této cizí měně.

skoleni_15_4

Na co nemám, to nepotřebuji

Asi to k článku „lákajícím“ na úvěrové produkty tak úplně nepatří, ale přesto se pokusím o malou osvětu. I v mém okolí jsem se setkal s případem, kde snaha o „pouhé“ udržení životního standardu po snížení příjmů vedla k tragédii. Určitě doporučuji řídit se pravidlem, že věc, kterou si na úvěr pořídíte, by měla ten úvěr „přežít“. Normální rodina bude asi obtížně fungovat bez pračky či ledničky, ale půjčovat si např. na dovolenou, kterou budete splácet ještě dlouho poté, co se z ní vrátíte, je opravdu nerozumné. V tisku jsem se dočetl, jak se před následujícími olympijskými hrami opět zvedl prodej televizí. Je to sice výrobek, který bude fungovat i poté, co úvěr splatíte, ale přesto doporučuji zauvažovat nad tím, jestli je nutné si kupovat takovéto věci i za cenu úvěru a jestli vám ještě nějakou dobu nevydrží ta stará i když není FullHD a nemá úhlopříčku přes metr.

Závěr

Neodpustím si trochu si na banky postěžovat. Všem jsem rozeslal žádosti o informace ohledně kontokorentů, a přestože šlo o dotazy, které by měli být schopni zodpovědět na jakékoliv pobočce, tak zaslání odpovědí trvalo i několik dnů. Odpovědi byly plné překlepů a gramatických chyb, často neúplné (některé otázky byly jednoduše ignorovány), případně v rozporu s informacemi na webu (ceníkem, který je mnohdy velmi nepřehledný). Na některé informace jsem se musel ptát opakovaně a někdy i přesto bez úspěchu. Když si představím, že se v tom má vyznat i „finanční BFU“, tak mě hrůzou vstávají vlasy na hlavě.

Jak vysoký máte na účtu kontokorent?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavný přispěvatel do diskuzních fór na českém internetu je zároveň moderátorem diskusí na serverech Měšec.cz a FinExpert.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).