Hlavní navigace

Konkurenční boj snižuje úroky hypoték

16. 12. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Boj o hypoteční klienty přitvrzuje. Pokles úrokových sazeb s jednoletou fixací následují i sazby při nejčastější, pětileté fixaci. Kdo si dnes vezme hypoteční úvěr, bude dalších pět let splácet s úrokovou sazbou kolem 4,5 %. Jak vypadá dnešní situace "na bojišti"?

V tabulce jsou uvedeny úrokové sazby hypotečních úvěrů jednotlivých bank, které jsou úročeny nejméně. V některých případech se jedná o sazby garantované, u některých bank jsou sazby minimální a liší se pro jednotlivé klienty.

Minimální úrokové sazby hypotečních úvěrů s pětiletou fixací
Banka Aktuální minimální úroková míra
Česká spořitelna gar. 4,99 %
ČMHB od 4,55 %
ČSOB od 4,85 %
eBanka od 4,70 %
GE Capital Bank gar. 4,59 %
HVB Bank od 4,64 %
Komerční banka od 4,46 %
Raiffeisenbak od 4,50 %
Wuestenrot gar. 4,80 %
Živnostenská banka gar. 4,65 %

Zdroj: tisková oddělení bank

V některých případech došlo ke snižování úrokových sazeb hypoték v rámci předvánoční nabídky. Česká spořitelna před Vánoci snížila úrokovou sazbu hypotečních úvěrů a dočasně zrušila poplatek za poskytnutí hypotéky. K poklesu úrokových sazeb došlo také u úvěrů, které mají garantovanou sazbu po dobu pěti let. Před snížením činila garantovaná sazba 5,29 %, dnes je hypotéka s pětiletou fixací úročena 4,99 %.

Nejednou došlo ke snížení úrokových sazeb hypoték u Komerční banky. Naposledy se tomu tak stalo 2. prosince. Od poloviny října do začátku prosince jste si mohli zažádat o hypotéku, u které vám byla zajištěna minimální úroková míra na pět let ve výši 4,69 % ročně (u hypotéky Klasik) a 4,82 % (u hypotéky Plus). Podle současných podmínek ji pořídíte s pětiletou fixní úrokovou mírou 4,46 % (u hypotéky Klasik) a 4,65 % (u hypotéky Plus).

HVB Bank stanovuje od minulého měsíce úrokové sazby na měsíční bázi. Ty současné se pohybují na úrovni od 4,64 %. Platné jsou do tohoto pátku, tedy do 17. prosince. Před snížením, v době, kdy byly poskytovány na týdenní bázi, bylo možné zajistit si úrok po dobu pěti let (u poslední sazby) od 4,89 %.

V říjnu jste si mohli u Živnostenské banky zajistit úrokovou sazbu ve výši rovných 5 %. Od konce října do konce tohoto roku máte možnost využít výhodnější garantovanou sazbu – 4,65 %.

S čím přišla ČSOB? S čím jiným než ostatní banky – se snižováním úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Ke snižování došlo 1. listopadu. Od té doby můžete pořídit hypotéku za minimální úrokovou sazbu 4,85 %. Největší pokles úrokových sazeb se dotkl hypotéky na nákup družstevního bytu s pětiletou fixací – z 6,6 % na 5,95 % (při získání slevy např. při uzavření pojištění, zasílání mzdy na účet ČSOB apod. až na 5,6 %)

Počátkem listopadu prošla procesem zlevňování také Wuestenrot hypoteční banka. K jakému došlo snížení u této banky? Ještě před listopadem jste měli možnost využít její nabídky, u které vám bylo zaručeno, že se po dobu pěti let nezmění úroková sazba ve výši 4,95 %. Tato garantovaná sazba 1. listopadu klesla. Pokud uzavřete smlouvu nyní, bude se řídit podle nové výše úroku, který v se v současné době pohybuje na úrovni 4,8 %.

Ke změnám došlo také minulý týden, 8. a 10. prosince. Ve středu 8. prosince Českomoravská hypoteční banka snížila úrokovou míru poskytovaných hypotečních úvěrů. U pětiletých, nejvyužívanějších fixací, se snížení projevilo v poklesu minimální sazby z 4,9 % na 4,55 %. Platnost těchto sazeb není omezena konkrétním termínem.

Koncem týdne, 10. prosince, došlo k poklesu úrokových sazeb další banky. Raiffeisenbank nabídla klientům značné snížení pětileté fixace z „od“ 4,92 %. Dnes se tak pohybuje úroková sazba od 4,5 % výše.

S nejčerstvější změnou přišla včera GE Capital Bank. Úroková sazba garantovaná pro všechny klienty, kteří na hypoteční úvěr dosáhnou, se pohybuje na úrovni 4,59 %. Na dobu pěti let si tak můžete zafixovat úrokovou sazbu právě na této úrovni. Na ni poklesla z 4,69 %.

Některé banky nabízejí více druhů hypotečních úvěrů, jiné pouze jeden. V následující tabulce jsou uvedeny sazby hypotečních úvěrů. Ty vám budou zaručeny po dobu pěti let.

dan_z_prijmu

Přehled úrokových sazeb s pětiletou fixací
Banka Hypoteční úvěr Úroková sazba
Česká spořitelna Hypoteční úvěr Standard od 4,59 %
Hypoteční úvěr BONUS gar. 4,99 %
Hypotéka HYPOHIT gar. 4,99 %
ČMHB Standardní Hypoteční úvěr od 4,55 %
Hypoteční úvěr 85 od 5,05 %
Hypoteční úvěr 100 od 5,20 %
Americká hypotéka od 6,60 %
ČSOB ČSOB Hypotéka od 5,2 % (možná sleva 0,35%)*
Americká hypotéka od 6,74 % (možná sleva 0,35%)*
eBanka Hypoteční úvěr od 4,70 %
GE Capital Bank Hypotéka Standard gar. 4,79 %
Hypotéka Premium gar. 4,59 %
HVB Bank Hypoteční úvěr Majordomus od 4,64 %
Komerční banka Hypoteční úvěr Klasik od 4,46 %
Hypoteční úvěr Plus od 4,65 %
Raiffeisenbank Hypoteční úvěr Klasik od 4,50 %
Hypoteční úvěry Jistota a Stabilita od 4,50 %
Hypoteční úvěr Profit od 4,50 %
Hypoteční úvěr s odkladem od 4,50 %
Wüstenrot hypoteční banka Hypotéka Wüstenrot gar. 4,80 %
Živnostenská banka Hypoteční úvěr Standard gar. 4,65 %
Hypoteční úvěr Benefit gar. 4,65 %
Hypoteční úvěr Exclusive gar. 4,65 %

* slevy lze získat např. při uzavření ČSOB pojištění, zasílání mzdy na účet v ČSOB, jedná-li se o klienta ČSOB po dobu 5 a více let
Zdroj: tisková oddělení a infolinky bank

Poslední dobou úroky hypotečních úvěrů neustále klesají. Snižování úroků v rámci konkurenčního boje však nepůjde do nekonečna, a v příštím roce lze s největší pravděpodobností očekávat jejich nárůst. Před růstem úrokových sazeb ale banky varovaly již koncem léta, když Česká národní banka zvyšovala úrokové sazby. Nechme se tedy překvapit.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů v příštím roce...

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).