Hlavní navigace

Končí zlaté časy hypoték?

22. 11. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Hypotéky jsou v současnosti často skloňovaným tématem. Skončilo "zlaté období" levných půjček na bydlení, kdy se úrokové sazby pohybovaly u svého dna. Většina institucí už po změnách základních sazeb ČNB své úrokové sazby zvýšila. Jak vypadají hypoteční úvěry dnes? Vyplatí se?

A to ještě není vše. Možná nás čeká další navyšování sazeb v souvislosti s připravovanou novelou zákona o dani z příjmu. V ní naši zákonodárci odsouhlasili, že skončí zvýhodnění hypotečních zástavních listů (HZL). Úroky z HZL, které jsou hlavním finančním zdrojem bank pro poskytování hypoték, totiž dosud nepodléhaly zdanění. A to se má díky novele změnit. O možném zdražení hypoték na základě změny zákona o dani z příjmu psal ve svém článku Zdraží stát hypotéky? také Ondřej Antoš.

Hlavní důvod současného zdražení hypoték tkví ale v navýšení základních úrokových sazeb, ke kterému Česká národní banka přistoupila na základě vyšší prognózy inflace pro příští období. Navýšená dvoutýdenní repo sazba o čtvrt procentního bodu je nyní na úrovni 2 %. A tato změna se okamžitě projevila na ceně hypoték u většiny institucí. Jak?

Zlatý Měšec - logo
Už jste hlasovali? Ne? Pak máte poslední možnost! Hlasování v anketě Zlatý Měšec 2005 o nejoblí­benější finanční instituci bude uzavřeno 30. listopadu 2005. Vylosovaní hlasující si užijí dovolenou za 30 tis. Kč!

Změny úrokových sazeb

Jako poslední zvýšila úrokové sazby privátních hypoték Česká spořitelna. Od 14. listopadu se sazby mění v průměru o 20 až 40 bazických bodů. Česká spořitelna nabízí hned několik variant hypotečních produktů. Hypotéku Hypohit, Nové TOP Bydlení, Novomanželskou hypotéku, hypotéku Bonus, Podnikatel, Standard nebo hypotéku Student+.

Garantovaná úroková sazba s jednoletou fixací se nyní bude pohybovat od 2,99 %, u pětileté fixace se musíme připravit na úroky ve výši od 4,49 %. Prime rate České spořitelny pro jednoroční fixaci bude nastavena ve výši 2,79 %, pro tříletou 3,79 % a pro pětiletou 3,99 %. (Dále uvedené sazby budou platit pro tyto konkrétní doby fixace.) I přes zdražení hypotečních úvěrů ale ČS očekává, že zájem o ně neopadne, ale naopak bude dále pokračovat s meziročním nárůstem 20 %.

Už 7. listopadu změnila své sazbyKomerční banka. U hypotečního úvěru Klasik, kterým lze financovat nákup do 70 % hodnoty nemovitosti, jsou sazby stanoveny takto: jednoletá fixace je spojena s úrokem 3,29 %, tříletá s 4,01 % a pětiletá s 4,27 %. Komerční banka umožňuje využít i 100 % hodnoty zastavované nemovitosti s Hypotékou Plus a pak jsou úrokové sazby pro tyto fixace následující: 3,29 %, 4,31 % a 4,49 %.

Živnostenská banka má ve své nabídce kromě klasické hypotéky na pořízení bydlení, kterou označuje jako Residenční, také hypotéku kombinovanou s kapitálovým životním pojištěním a pro investory, kteří chtějí pořídit nemovitost jako bezpečnou investici, nabízí i tzv. hypotéku Neresidenční. Samozřejmostí v nabídce banky je i neúčelová, tzv. americká hypotéka.

Sazby platné od listopadu 2005 se pro první dva zmíněné typy hypotéky pohybují v rozmezí od 2,7 % přes 3,5 % až po 3,9 %. S vyššími sazbami je nutno počítat u hypotéky Neresidenční, kde došlo k nárůstu sazby s pětiletou fixací o 1,2 procentního bodu, a nejdráže vyjde neúčelový úvěr, kde se úroky šplhají až k 6,3 procentům při pětileté fixaci.

ČSOB si také můžete vybrat ze čtyř druhů hypotečních úvěrů. Vedle běžné Hypotéky je to Americká hypotéka, Hypotéka bez dokládání příjmů a Hypotéka na družstevní bydlení. Bohužel přesné sazby úroků nejsou na internetových stránkách ČSOB k dispozici s odvoláním na to, že sazby jsou stanovovány individuálně.

Konkrétní sazby poskytl pro Měšec.cz manažer komunikace ČSOB Pavel Hejzlar a dodal: Jedná se sazby typu od …%. V praxi však žadatelé nemají problém uvedené sazby získat, navíc u velmi bonitních klientů je možné poskytnout sazby ještě nižší. Pro klasickou ČSOB Hypotéku jsou úrokové sazby nastaveny na úrovni 3,19 %, 3,89 % a 4,19 %.

Než si vybereme konkrétní typ hypotéky, je třeba si uvědomit, že každé zjednodušení administrativního procesu si musíme zaplatit. Proto jsou úrokové sazby pro hypotéku bez nutnosti doložení příjmů nastaveny na vyšší úrovni. A to neplatí jen pro ČSOB s jejími sazbami 3,90 %, 4,60 % a 4,90 %, ale pro všechny bankovní domy. A opět je nejdražší neúčelový úvěr, kde se sazby pohybují od 5,77 % do 6,60 % u pětileté fixace.

Od 9. listopadu je v platnosti nový sazebník Citibank, která pro klasickou hypotéku s využitím 70 % hodnoty zástavy stanovuje úrokové sazby na úrovni 3,44 %, 4,14 % a 4,44 % pro 1, 3 a 5 let fixace. Ale pozor! Tyto sazby platí pouze pro nové klienty. Takže pokud jste už po nějakou dobu klienty Citibank, platí pro vás zvýhodněné úrokové sazby na úrovni 3,24 %, 3,94 % a 4,24 %.

Wüstenrot hypoteční banka nabízí fixaci na 1, 2, 5 a 10 roků, a to ve výši 2,90 %, 4,60 %, 3,85 % (což je však nejnižší poskytovaná sazba, zatímco garantovaná je na úrovni 4,20 %) a 5,25 %. Budete-li žádat hypotéku nad 70 % hodnoty zajištění, tyto konkrétní sazby se vám navýší o 0,40 procen­tního bodu.

Úroky ale nejsou jediným nákladem hypotéky. Dost výrazně mohou do vašich financí zasáhnout poplatky, které si banky účtují za zpracování a poskytnutí úvěru. Do konce listopadu ještě můžete stihnout akční nabídku Wüstenrot, která nabízí Hypotéku Wüstenrot bez poplatku za zpracování úvěru. Bez poplatku je poskytován hypoteční úvěr se standardní, garantovanou úrokovou sazbou 4,2 % fixovanou na pět let a v případě milionové půjčky lze na poplatku ušetřit až 8 000 korun.

Na zvýšení sazeb ČNB zareagovala také Hypoteční banka, a to průměrným zvýšením sazeb o 0,46 procentního bodu. Sazby se teď pro klasickou hypotéku pohybují ve výši od 3,19 %, 3,89 % a od 4,19 %. Jedině u Hypotéky bez doložení příjmu zvýšila jednoletou sazbu z 3,34 % na 3,90 %, tedy o 0,56 procen­tního bodu.

Podle generálního ředitele Hypoteční banky Jana Sadila ale zájem o hypotéky v nejbližší budoucnosti nárůst sazeb na trhu nijak zásadně neovlivní. Zohlední-li klienti to, že zaplacené úroky jim mohou snížit jejich daňový základ, jejich zatížení pak může odpovídat úrokové sazbě někde okolo tří procent, dodává Sadil.

Hypotéky podražily také u HVB Bank. Hypotéku Majordomus lze pořídit za sazby 3,33 % pro jednoletou a 3,85 % pro pětiletou fixaci. Minimální sazba pro Majordomus Hit je sice stejná jako u klasické hypotéky, ale obecně jsou sazby ve srovnání s klasickým hypotečním úvěrem nižší.

Novinkou v poskytování hypoték od Raiffeisenbank pro podnikatele je akceptace procenta z ročního obratu pro posuzování finanční stability klienta. Ale zpět k hypotékám pro nefiremní klientelu. Sazby se změnily od 1. listopadu a jejich aktuální výše pro hypotéku Klasik, se kterou lze financovat bydlení až do 100 procent zástavy, je 3,95 %, 4,40 % a 4,72 %. Financování do 70 procent zajištění je samozřejmě levnější, a to o 0,5 procentního bodu pro všechny fixace. Podle vašeho přání si můžete dále zvolit úvěr kombinovaný se životním pojištěním, úvěr jako investici nebo americkou hypotéku.

Od poloviny listopadu je v platnosti nový sazebník eBanky s garantovanými sazbami, tedy tzv. sazbami od… Úroková sazba s dobou platnosti 1 rok se pohybuje od 2,55 %, další fixace jsou se sazbami od 3,40 % a od 3,85 %. K americké hypotéce se vážou sazby více než dvojnásobné, například od 7,30 % pro pětiletou fixaci.

V listopadu rozšířila GE Money Bank své služby o 100% hypotéku, zatímco dosud banka financovala jenom do výše 85 % hodnoty nemovitosti. Hypotéka Premium od GE Money Bank je spojena se sazbami 2,79 %, 3,69 % a 3,99 %. Ještě jednu zajímavou půjčku si můžete sjednat u GE Money Bank. Jedná se o Hypotéku Naopak, která umožňuje získat schválení půjčky ještě před výběrem konkrétní nemovitosti.

dan_z_prijmu

ING Bank nyní garantuje minimální výši úrokových sazeb u Oranžové hypotéky na úrovni 3,35 %, 3,80 % a 4,12 % pro půjčku do 70 % z hodnoty zástavy. V kombinaci se životním pojištěním jsou sazby vyšší o 0,10 procentního bodu pro všechny doby fixace.

Takže, nové úrokové sazby už znáte. Přesto by neměly být jediným kritériem vašeho rozhodování. Na základě vlastních priorit si vyberte produkt, který vám bude nejlépe pasovat nejen podle výše úrokových sazeb, ale i podle administrativní náročnosti, rychlosti zpracování vaší žádost, možnosti doplňkových služeb, ale například i podle vstřícnosti bankovního personálu. Ale mějte na paměti, že každou další službu navíc vždycky zaplatíte. Nic není zadarmo.

Vyberte si nemovitost, kterou zaplatíte hypotékou – reality.mesec.cz.

Uvažujete o pořízení hypotéky i po zvýšení úrokových sazeb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).