Hlavní navigace

Kolik stojí zájezd na poslední chvíli?

30. 6. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Dobu, kdy jste si mohli u cestovních kanceláří objednat zájezd se slevou za včasné sjednání, jste už propásli. Nyní jsou k dispozici převážně tzv. last-minute zájezdy. Jaké jsou jejich ceny? Vyplatí se, nebo jsou jen planým lákadlem? Jaké další služby cestovky nabízejí?

V našem testu jsme vybrali tři lokality, které mají čeští turisté v největší oblibě. Záleží samozřejmě vždy na konkrétním místě, ale pro orientační zjištění cen jsme srovnávali napříč cestovními kancelářemi velmi podobné lokality.

Porovnáni byli čtyři poskytovatelé zájezdů – dva internetové portály, které shromažďují nabídky mnoha cestovních kanceláří a tím pádem je zde větší šance vybrat si zájezd přesně podle představ, a dvě klasické cestovní kanceláře, které se naopak orientují spíš na kvalitu, než na co nejnižší cenu.

Internet je „IN“

Pokud právě cena je u vás rozhodující, vybírejte zájezd právě přes internet. Podrobnosti o tomto způsobu zajištění dovolené najdete v článku Rodinnou dovolenou vybírají děti. Na portálech jako zajezdy.cz nebo nettravel.cz si vyberete lokalitu a vygenerovanou nabídku si můžete seřadit podle ceny od nejnižší po nejvyšší. Většina těchto levných zájezdů je buď s dopravou autobusem, nebo po vlastní ose, samozřejmě bez jídla, které si musíte zaopatřit sami, a bez dalších doplňkových služeb.

Destinace
Poskytovatel Chorvatsko Bulharsko Řecko
Typ ubytování Cena Typ ubytování Cena Typ ubytování Cena
Zajezdy.cz apartmán 5 780 Kč v soukromí 11 500 Kč apartmán 6 750 Kč
NetTravel.cz apartmán 2 663 Kč** hotel 9 890 Kč apartmán 6 690 Kč
Čedok pavilon 6 990 Kč*** hotel 9 620 Kč apartmán 10 290 Kč
Fischer apartmán 5 990 Kč hotel 8 490 Kč apartmán 12 990 Kč

** vlastní doprava; platba za celý apartmán pro 3 osoby (7 990 Kč)
*** polopenze, dítě zdarma

Ceny uvedené na internetu se mohou zdát jako velice příznivé, ale čím dále půjdete do detailu zájezdu, tím vyšší cena tam bude uvedena. Čím to? Za prvé, na titulní straně mívají portály většinou cenu tzv. „OD“. To znamená, že uvedou tu nejnižší možnou cenu (například pro dítě), okleštěnou o všechny služby a příplatky.

K ceně zájezdu proto nezapomeňte započítat pobytovou taxu, která se může pohybovat od 200 do 500 Kč za dospělou osobu. Totéž platí v případě, že na dovolenou vyrážíte letecky. Cena zájezdu je opět většinou uváděna bez všech příplatků, ať už letištních nebo palivových tax, ale také bez připojištění storna zájezdu a dalších povinných i nepovinných poplatků.

Při výběru dovolené přes internet využijte výhody registrovaného zákazníka. K tomu je většinou nutná registrace, ale výměnou za ni můžete dostávat na email aktuální nabídky last-minute zájezdů, získat osobní operátorku a další služby, které vám usnadní výběr a odjezd. Vámi vybraný zájezd dokonce můžete rovnou poslat známým nebo ostatním členům rodiny. Tak lze opravdu rychlým způsobem zajistit a hlavně shodnout se na dovolené v několika málo dnech.

Buď připraven!

S čím ovšem počítat musíte, je skutečnost, že odjezdy nebo odlety zájezdů „na poslední chvíli“ mohou být klidně už zítra nebo pozítří. Proto musíte být v nejvyšší pohotovosti a mít takřka napůl sbaleno. Valuty si klidně vyměňte už před prázdninami – doma se určitě neztratí a vy je budete mít hned po ruce, kdykoli se rozhodnete vyrazit k moři.

Nezapomeňte si také zkontrolovat platnost svého pasu. Některé země požadují, aby při vjezdu na jejich území platil pas ještě několik měsíců. Chorvatsko například vyžaduje 1 měsíc, Řecko dokonce 3 měsíce a půl roku požaduje Itálie nebo Egypt. Naopak bez kontroly platnosti pasu vás pustí právě do Bulharska a jinde stačí, když vám pas vydrží po dobu pobytu.

Platnost pasu ve vybraných zemích
Alžírsko 5 měsíců po nástupu cesty
Austrálie po dobu pobytu
Belgie 3 měsíce
Bulharsko bez omezení
Egypt 6 měsíců
Francie 2 měsíce
Chorvatsko 1 měsíc po dni nástupu cesty
Itálie 6 měsíců
Japonsko 6 měsíců
Litva bez omezení
Lucembursko 3 měsíce nad dobu pobytu
Maďarsko po dobu pobytu
Nizozemí 3 měsíce
Norsko 3 měsíce
Polsko po dobu pobytu
Rakousko 1 měsíc nad dobu pobytu
Rumunsko 1 měsíc
Řecko 3 měsíce nad dobu pobytu
Slovinsko po dobu pobytu
SRN 3 měsíce nad předpokládanou dobu pobytu
Španělsko 3 měsíce nad dobu pobytu
Švýcarsko 6 měsíců
Thajsko po dobu pobytu
Turecko 1 měsíc nad dobu pobytu
Velká Británie 6 měsíců nad dobu pobytu

Zdroj: Policie ČR

Služby na úrovni

Pro ty z vás, pro které není na prvním místě určujícím faktorem nízká cena, ale naopak pohodlí a komfort, budou patrně lepší volbou kamenné cestovní kanceláře. U Čedoku si například pořídíte pobytový zájezd s polopenzí a s výhodou – dítě jede zdarma. Všechny zájezdy jsou ale letecky, proto musíte počítat s vyšší cenou hned od počátku.

skoleni_15_4

Fischer také nabízí zvláštní akce pro děti. Za stejný zájezd si připlatíte tisíc korun, ale dítě pojede zdarma, nikoli za běžnou cenu necelých dvou tisíc. To se vyplatí spíše jednomu rodiči s dítětem nežli kompletní rodině. Tam už by úspora nebyla žádná.

Většina kamenných cestovních kanceláří poskytuje slevy věrným zákazníkům, kteří s ní vyráží do zahraničí pravidelně. Zajímavou službou je sjednání tzv. zájezdu na míru – přesně podle vašich představ a požadavků získáte zájezd, který však zaplatí spíše movitější zákazníci, preferující vysokou úroveň služeb a komfortní vybavení. Tímto způsobem můžete strávit léto například na jachtě, užít si potápění nebo safari, popřípadě zakomponovat do své dovolené sportovní či kulturní akce podle svých představ.

Kupujete dovolenou na poslední chvíli?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).